Άρθρο του Χρήστου Πρωτόπαπα, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, πρώην Υπουργού, στο ieidiseis.gr:
Το εύκολο είναι να πεις πως μετά την πανδημία, πολύ λίγα θα είναι όπως πριν στην οικονομία και στην κοινωνία.
Το δύσκολο και αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις για τα πολιτικά κόμματα, είναι να προβλέψεις και να προτείνεις αυτό που πρέπει να γίνει.
Πόσο μάλλον είναι ότι στην νέα περίοδο πρέπει να ενσωματωθούν οι αλλαγές του ψηφιακού μετασχηματισμού και να αναπτυχθεί με άλματα η πράσινη οικονομία.
Στην Ελλάδα τα προβλήματα προβάλλουν ήδη. Η διψήφια ύφεση, η εγκατάλειψη των μικρομεσαίων από την Κυβέρνηση, η κρίση στις παραδοσιακές υπηρεσίες (τουρισμός), ο κίνδυνος για διόγκωση της ανεργίας και αύξησης των «φτωχών εργαζομένων», δημιουργούν ανησυχητικές καταστάσεις για το μέλλον.
Σίγουρα οι συνταγές για τους «δρόμους της ανάπτυξης» για το νέο παραγωγικό μοντέλο, δεν μπορεί να αποτελούν επανάληψη των χθεσινών. Αλλά και αποτελεί επικίνδυνη επιλογή το να προσδοκάς να κτίσεις πάνω σε ερείπια και με μια κοινωνία που ανασφαλήs, αβέβαιη, θα βλέπει τις ανισότητες να διευρύνονται.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τον συντηρητικό εαυτό της. Εναποθέτει τα πάντα στους πόρους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Από κει και πέρα όποιος επιβιώσει. Με ένα σχέδιο που δεν αφορά τους πολλούς αλλά μόνο τους ήδη μεγάλουs, που δεν συνδέει τις επενδύσεις με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, που συνοδεύεται από παρεμβάσεις που οδηγούν στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Σχέδιο από το οποίο απουσιάζει κάθε ουσιαστική αναφορά στη σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική δικαιοσύνη. Κάνει πως δεν βλέπει πως η ραγδαία αύξηση του δημοσίου χρέους, θα μας απειλήσει σύντομα με νέες περιπέτειες. Ενώ ταυτόχρονα ανθούν οι παλιές πελατειακές λογικές στο δημόσιο, αλλά και στις δημόσιες συμβάσεις.
Δεν μπορούμε βέβαια να μένουμε μόνο στην κριτική. Τα προβλήματα απαιτούν λύσεις.
Και όσον μας αφορά στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε.
Για να είμαστε χρήσιμοι στον λαό και στον τόπο.
Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Με απαραίτητο βήμα την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας με άμεσα και ουσιαστικά μέτρα τώρα.
Αλλά και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πέντε μεγάλων αλλαγών:
Η πρώτη: Να τερματιστούν οριστικά οι πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη. Μετά από αυτή την κρίση δεν μπορούμε να αντέξουμε τους δυσβάστακτους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, τους υψηλούς φόρους, τις περικοπές των δημοσίων δαπανών.
Και είναι ώρα να ανοίξει ο διάλογος για να ανταποκριθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου στα προβλήματα του διογκωμένου δημοσίου χρέους.
Η δεύτερη: Ισχυρές δημόσιες επενδύσεις για την υγεία για το νέο ΕΣΥ, για τις κοινωνικές υποδομές, το ψηφιακό κράτος. Συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία, στην πράσινη οικονομία, στις μεταφορές, στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή, στις νέες μορφές τουρισμού.
Επενδύσεις με χρήση των ευρωπαϊκών πόρων, ισχυρά κίνητρα και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσει πολλές και πολιτικές νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις με δυνατότητες για όλους, με βοήθεια για την συνεργασία των μικρών και μεσαίων, ώστε να πετύχουν εκσυγχρονισμό και ανταγωνιστικότητα.
Η τρίτη: Μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις πρώτα και κυρία στο κράτος. Με στόχο την αποκομματικοποίησή του, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού, την ανταπόκριση στις ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών. Την διαφάνεια σε κάθε λειτουργία του. Την ουσιαστική αποκέντρωση του.
Αλλά και στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, επανένταξης των ανέργων, στην δικαιοσύνη και για την ανοιχτή αλλά με κανόνες λειτουργία της αγοράς. Στο τραπεζικό σύστημα και στην λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.
Η τετάρτη: Μια νέα ρύθμιση για την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις Ώστε να μην αποτελέσουν οι εργαζόμενοι το εύκολο θύμα των αλλαγών. Όταν όλα αλλάζουν, όταν οι νέες μορφές (τηλεργασία, πλατφόρμες κλπ) διευρύνονται, δεν αμύνεσαι για το χθες, αλλά επιθετικά διασφαλίζεις τον εργαζόμενο και τα δικαιώματα του μέσα στις νέες συνθήκες.
Με διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και με ισχυρό πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, το κράτος οφείλει να εγγυάται ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με εργαζόμενους καταρτισμένους, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα,
Η πέμπτη: Σύγχρονο, τολμηρό, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα.
Που κλείνει κάθε πόρτα φοροδιαφυγής, που δημιουργεί βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις. Που στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση.
Αλλά αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικέs ανισότητες. Αντλώντας πόρους για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει κανένα πίσω και μόνο του.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '2136377169912972');
fbq('track', 'PageView');