Παναγιώτης Βλάχος: «Είμαστε οι μόνοι που έχουμε σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘Θέμα Radio 104.6” και στην εκπομπή “Μπες στο θέμα” με τους Παντελή Καψή & Ντόνα Δρούτσα μίλησε σήμερα ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος. Μεταξύ άλλων σχολίασε τα εξής:

Για τις δημοσκοπήσεις

Ζούμε σε ένα μεταβατικό σκηνικό. Η ελληνική κοινωνία αυτήν τη στιγμή – σας μιλάω και προσωπικά από της ανθρώπους μου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου – είμαστε σε μία κατάσταση αβεβαιότητας και αναμονής. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, το εμβόλιο, πόσα θύματα, πραγματικά και οικονομικά θα μετρήσουμε από όλη αυτή τη δοκιμασία. Επειδή και αυτή η κρίση είναι ένα εργαστήριο κοινωνικό, με το που δούμε ένα φως στο τούνελ, θα επανατοποθετηθούν οι πολίτες και θα διεκδικήσουν νέα πολιτικά αιτήματα μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

Θα επικαλεστώ μία δημοσκόπηση μιας εταιρείας πριν λίγες μέρες, όπου οι πολίτες ερωτώνται ποιο κόμμα κάνει κατά την άποψή τους την καλύτερη και πιο τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Και το 30% των ερωτώντων λένε το Κίνημα Αλλαγής. Άρα θα θεωρήσω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Προφανώς υπάρχει ένα γενικότερο έλλειμμα αξιοπιστίας της πολιτικής, αλλά θεωρώ ότι το δικό μου κόμμα, η δική μου παράταξη, έχει από την πρώτη μέρα τοποθετηθεί με σαφήνεια, προτάσεις και δημιουργικό τρόπο για το πού πρέπει να κινηθεί η χώρα και όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος και όσον αφορά την οικονομία. Και απόδειξη αυτού, είναι ότι είμαστε το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει σχέδιο για το πώς μπορεί να ανοίξει έστω και δειλά η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα το επόμενο διάστημα και να μην μείνουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας το εμβόλιο.

Για τη συζήτηση για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ:

Το μυαλό μας και η ενέργειά μας είναι προσανατολισμένα αυτήν τη στιγμή στο πώς θα είμαστε χρήσιμοι, πώς θα κάνουμε σωστή αντιπολίτευση, πώς θα αξιοποιήσουμε τα στελέχη μας, θα ενδυναμώσουμε την οργανωτική μας βάση και έχουμε καιρό μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο να τηρήσουμε το καταστατικό. Είναι δικαίωμα του καθενός να τοποθετείται και να κρίνεται από τη στάση του. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι του χρόνου.

Για το εμβόλιο:

Το εμβόλιο δεν είναι η μόνη εικόνα στην εξίσωση. Το λένε πλέον και οι ειδικοί της Υγείας, το λένε διακεκριμένοι επιστήμονες, το βλέπουμε και οι ίδιοι σε άλλες χώρες. Τι λέει η λογική; Ότι, μέχρι να έρθει το εμβόλιο, ακόμη και όταν εμβολιαστούμε, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα πέντε-έξι μηνών στο οποίο πρέπει να συνεχίσουμε και να προσέχουμε αλλά και να λειτουργεί το σύστημα των μαζικών τεστ. Αν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έχει χάσει την μπάλα με τα κρούσματα και αναγκάζεται να παρατείνει το lockdown, είναι γιατί δεν λειτούργησε το σύστημα της ιχνηλάτησης. Άρα για να λειτουργήσει, θα πρέπει να γίνονται παντού μαζικά τεστ, πρέπει η κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την ειδική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να τη στελεχώσει, γιατί δεν φτάνουν οι άνθρωποι που είναι εκεί και προφανώς θα πρέπει να υπάρχει κι ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας για το ποιοι παίρνουν δουλειές, αν τηρούνται τα ενιαία μητρώα, αν πιστοποιούνται ειδικά ιατρεία και αν τελικά οι άνθρωποι που καλούμε να πάνε στην πρώτη γραμμή να τους αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι γιατροί θα υποδεχθούν τους συναδέλφους τους από τη Νότια Ελλάδα, μετά από 40 ημέρες αϋπνίας και εφημερίας για να τους δουν να παίρνουν το διπλάσιο μισθό από ό,τι παίρνουν αυτοί. Άρα, λοιπόν, τέτοιες αδικίες είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη συμβαίνουν, γιατί δημιουργούν ρωγμές και τριγμούς σε ένα οικοδόμημα στο οποίο χρειάζεται να σκύψουμε πάνω του με ευαισθησία κι εμπιστοσύνη.

Απόφαση ΣτΕ για υποχρεωτικός εμβολιασμός για μαθητές

Το σημαντικό είναι να υπάρχει αυτήν τη στιγμή ένα πλαίσιο για να εξασφαλίσουμε την υγειονομική ασφάλεια. Βέβαια, χρειάζεται να θυμίζουμε πάντα ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός σε όλο τον πληθυσμό. Το απαγορεύει το Σύνταγμα. Από εκεί και πέρα, όμως, κάποιες ειδικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά ή ηλικιωμένοι είναι το «κλειδί» ούτως ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της υγειονομικής ασφάλειας.    


Πηγή