«Είναι μια πολύ όμορφη μέρα για τη Γαλλία, την Ευρώπη, τη δημοκρατία, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Καλεσμένος στην ΕΡΤ1 και την ενημερωτική εκπομπή «Συνδέσεις» με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου ήταν σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Αναφερθείς στο αποτέλεσμα του β’ γύρου των εκλογών στη Γαλλία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «είναι μια πολύ όμορφη μέρα για τη Γαλλία, την Ευρώπη συνολικά, για την ίδια τη δημοκρατία, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ελευθερία, για ισότητα. Τα αισιόδοξα μηνύματα, η μεγάλη ανατροπή, η συσπείρωση δυνάμεων απέναντι στον ακροδεξιό κίνδυνο, στη μισαλλοδοξία, στον ρατσισμό όπως αυτά εκφράζονταν από την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν και του Μπαρντελά, μας ικανοποίησαν ιδιαίτερα».

 Και ο κ. Γλαβίνας συνέχισε: «To πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής των Γάλλων ψηφοφόρων είχε ένα διακύβευμα:  να μην αναλάβει την κυβέρνηση η ακροδεξιά. Είχε συμβεί και παλαιότερα με τον πατέρα της Λεπέν το 2002. Αντίστοιχα και τώρα, πάλι υπήρχε μία κινητοποίηση και είχαμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, μια συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Φυσικά στις τριγωνικές αναμετρήσεις μεταξύ της κεντρώας συμμαχίας του Προέδρου Μακρόν, του Λαϊκού Μετώπου και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, υπήρχαν και εκεί συνεργασίες -σε ένα ιδιότυπο πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα το οποίο έχει διαφορές με το δικό μας- όπου και προέκυψε η ανάγκη απόσυρσης υποψηφίων στο β΄ γύρο από το Λαϊκό Μέτωπο και τον κεντρώο συνασπισμό. Αυτό οδήγησε πράγματι σε πολλές από αυτές τις περιφέρειες να κερδίσουν οι δυνάμεις είτε του Μακρόν είτε του Λαϊκού Μετώπου. Πολύ θετική όλη αυτή η συνεργασία, γιατί υπήρχε το διακύβευμα, ο κίνδυνος της ακροδεξιάς κυβέρνησης, με πολύ επικίνδυνες πολιτικές για το σύνολο, όχι μόνο της Γαλλίας αλλά για την Ευρώπη και για την ίδια την υπόσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Είναι γνωστό πόσο αντιευρωπαϊκή είναι στην ουσία τους η πολιτική της Λεπέν και των ακροδεξιών σχημάτων. Να μείνουμε στη χαρά, να μείνουμε στα αισιόδοξα μηνύματα, να μείνουμε στις πολιτικές που το ενιαίο Λαϊκό Μέτωπο, μπόρεσε και συμφώνησε, σε διαφορετικό πάντως εκλογικό σύστημα και σε διαφορετικές πολιτικές καταστάσεις από τη δική μας. Φυσικά πρέπει να εστιάσουμε στην ουσία, που είναι η πολιτική και ανάγκη να υπάρχουν πολιτικές για την κοινωνία, πολιτικές για τον άνθρωπο, πολιτικές οι οποίες θα καταπολεμήσουν πράγματι την ακρίβεια, θα υπερασπιστούν το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Γλαβίνας για τη συζήτηση που υπάρχει σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων, είπε πως «πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αντιπολιτευτικά και κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά και μπορούν να αντιμετωπίσουν ή να ενισχύσουν τα ζητήματα π.χ. της υγείας, της ακρίβειας, της απληστίας των τραπεζών είναι θεμιτές και μπορούν να βρεθούν κοινοί δρόμοι. Για παράδειγμα στην πρόταση δυσπιστίας το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Πήραμε μια πρωτοβουλία με ένα κείμενο το οποίο συνδιαμορφώθηκε, προχωρήσαμε σε μια πρόταση δυσπιστίας με αφορμή τις χαλκευμένες συνομιλίες, έγινε μια μεγάλη συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών με βαρύτατες επιπτώσεις για την κυβέρνηση. Εφόσον λοιπόν το διακύβευμα και το μήνυμα είναι σωστό, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μπορούμε να πάρουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

 Κληθείς να σχολιάσει ζητήματα που κυριαρχούν στην καθημερινότητα των πολιτών και το κόστος των διακοπών, ο κ. Γλαβίνας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε πολλά επίπεδα της καθημερινότητας, όπως είναι π.χ. οι υπηρεσίες υγείας, οι τιμές στο σουπερμάρκετ και οι χρεώσεις των τραπεζών, οι ολιγοπωλιακές πρακτικές δυστυχώς κυριαρχούν και επιβαρύνουν συνολικά την καθημερινότητα του πολίτη. Νομίζω αυτό που συμβαίνει με το ελληνικό καλοκαίρι και την αδυναμία των Ελλήνων πολιτών να πάνε εν τέλει διακοπές, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες νιώθουμε «ξένοι στην ίδια μας τη χώρα». Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει απλά ένας τουριστικός προορισμός, στον οποίο θα έχουμε μεν κέρδη αλλά όλο αυτό θα αποβαίνει εν τέλει εις βάρος των μόνιμων κατοίκων. Στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είναι τόσο μεγάλη η αύξηση της τιμής τους ώστε αν τη συγκρίνεις με τα μισθολογικά δεδομένα της χώρας, το κόστος είναι αφόρητο».


Πηγή

Leave a Reply