Άρθρο του Γιώργου Αρβανιτίδη στο site energypress.gr:
Είναι να απορεί κανείς, γιατί ένας τόσο σημαντικός τομέας, όπως η ενέργεια, πάνω στον οποίο η Κυβέρνηση θέλει να στηρίξει το αφήγημα μιας «πράσινης» ανάπτυξης, έχει μια τόσο πρόχειρη και…τροπολογιακή προσέγγιση από τον κ. Χατζηδάκη. Συνολικά ο Υπουργός έχει καταθέσει στην θητεία του 10 Τροπολογίες, όπου ρυθμίζονται κομβικά ενεργειακά θέματα, και όλα πάντα τελευταία στιγμή. Έπρεπε να «ξεσηκωθούν» ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές προκειμένου να έρθουν ενεργειακοί φορείς προς ακρόαση στην Βουλή, για μια καθοριστικής σημασίας Τροπολογία για θέματα ΑΠΕ. Για την οποία όμως συζητούσαμε βάσει… διαρροών και ανακοινώσεων, χωρίς να την έχει καταθέσει ο κ. Χατζηδάκης ως άρθρο σε διαβούλευση, κατά την προσφιλή του τακτική.
Με την νέα αυτή εκπρόθεσμη ενεργειακή Τροπολογία επέρχεται ένα καθολικό lockdown στην Ενεργειακή Δημοκρατία και αλλάζει όλο το ενεργειακό περιβάλλον των μικροεπενδυτών ΑΠΕ για 6η φορά μέσα σε 18 μήνες, καθώς:
- Στην αρχή τους είπε να επενδύσουν στα Φωτοβολταϊκά.
- Μετά τους είπε να κάνουν Ενεργειακές Κοινότητες.
- Μετά έδωσε απεριόριστη προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες.
- Μετά περιόρισε την απεριόριστη προτεραιότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων και έδωσε απεριόριστη προτεραιότητα στο ΝΕTMETERING, την αυτοπαραγωγή και έτσι «μπλόκαρε» το σύστημα.
- Μετά έδωσε τη δυνατότητα στους Μικρούς και στις Ενεργειακές Κοινότητες να συνδεθούν στην Υψηλή Τάση.
- Μετά εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου που προαναγγέλθηκε ως Τροπολογία και ανακοίνωσε την έκτακτη εισφορά, παίρνοντας πίσω όλα όσα τους είχε δώσει πριν από 5 μήνες.
- Και τέλος, μετά το Δελτίο Τύπου, έφερε νέα ρύθμιση στην εκπρόθεσμη Τροπολογία που κατέθεσε στο χωροταξικό νομοσχέδιο, αλλάζοντας μεταξύ άλλων και το καθεστώς σύνθεσης των Ενεργειακών Κοινοτήτων, και μάλιστα αναδρομικά.
Στην ουσία παρακολουθούμε τον αργόσυρτο «θάνατο» και περιορισμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων και των μικρομεσαίων επενδυτών από τον κ. Χατζηδάκη, με δήθεν διαρθρωτικές ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, όπως τις ονομάζει, που δυστυχώς όμως καταλήγουν να είναι αδιόρθωτες απορρυθμίσεις. Παρά το γεγονός ότι πριν από 5 μήνες ο κ. Χατζηδάκης πανηγύριζε γιατί με Υπουργική του Απόφαση, έδινε «καθαρό ορίζοντα διετίας» σε μικρομεσαίες επενδύσεις ΑΠΕ, με συγκεκριμένες ταρίφες και παρότρυνε για νέες επενδύσεις. Σήμερα έρχεται, και ενώ δεκάδες χιλιάδες επενδυτές έχουν εμπλακεί σε μια διαδικασία χρονοβόρας αδειοδότησης περισσότερων από 9.000 μικρομεσαίων έργων ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα, αλλάζει αιφνιδιαστικά το πλαίσιο και τους αφήνει μετέωρους, καλώντας τους να ολοκληρώσουν τα αιτήματα στους αρμόδιους διαχειριστές μέχρι 31.12.2020, σε μόλις 20 ημέρες, εν μέσω Κορωνοϊού δηλαδή! Ενώ την ίδια στιγμή, έδινε παρατάσεις σε πολεοδομικά θέματα για ένα έτος λόγω Κορωνοϊού!
Στην Τροπολογία ρυθμίζεται επίσης και το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για το οποίο είναι ο ίδιος υπεύθυνος. Παρότι σύμφωνα με μελέτες – που δεν τις έχει δει κανένας ακόμα – το έλλειμμα αποδίδεται μόνο στην πανδημία, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 6% στις πλάτες των μικρομεσαίων επενδυτών, αλλά μόνο στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που έχουν συνδεθεί στο δίκτυο έως το τέλος του 2015. Δεν επιβάλλεται σε κολοσσιαίες επενδύσεις άνω των 750MW, τεράστιων Αιολικών Πάρκων που έχουν κατασκευαστεί από υπερδυνάμεις του κλάδου.
Η στόχευση όλων αυτών είναι προφανής: Να αποκλειστούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί από τις επενδύσεις ΑΠΕ και ο ηλεκτρικός χώρος να δοθεί σε λίγους μεγάλους παίκτες. Δηλώσαμε ότι ο ηλεκτρικός χώρος ανήκει σε όλους τους Έλληνες, δεν είναι κανενός Υπουργού, για να τον χαρίζει σε λίγους και εκλεκτούς και προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα:
- Να απαλειφθεί η εισφορά επί του τζίρου στους παραγωγούς ΑΠΕ.
- Η καταληκτική ημερομηνία 31.12.2020 για την πληρότητα των φακέλων να παραταθεί για ένα τετράμηνο, λόγω του covid-19, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν δαπάνες για την αδειοδότηση των έργων, να προλάβουν να συμπληρώσουν τους φακέλους τους.
- Να καταργηθεί εντελώς η καταληκτική ημερομηνία 30.06.2021 για τις Ενεργειακές Κοινότητες και να εξομοιωθεί με την ημερομηνία 31.12.2021 που ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα ιδιωτικά έργα Φ/Β Σταθμών αφού αποτελεί άδικη διάκριση σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
- Να καταργηθεί ο παράλογος αποκλεισμός της συμμετοχής πολιτών σε 2 Ενεργειακές Κοινότητες εντός της ίδιας Περιφέρειας και ο αποκλεισμός να ισχύει τουλάχιστον σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.
- Να εξαιρούνται από την απαγόρευση οι μεγάλες Ενεργειακές Κοινότητες άνω των 60 μελών ή αυτές στις οποίες συμμετέχει Ο.Τ.Α.
- Να δοθεί μεταβατική δυνατότητα και προθεσμία σε όσους δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τα έργα τους, λόγω της πανδημίας, ώστε να «κλειδώσουν» τις τιμές αναφοράς που υπήρχαν κατά την ημερομηνία λήξης 26.11.2020 κάτι που το έχω ζητήσει και με ερώτησή μου από τις 12.11.2020.
- Να δημιουργηθεί μια κατηγορία μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός διαγωνισμών (πχ. 200-300 KW).
Δυστυχώς η Κυβέρνηση με την Ενεργειακή Τροπολογία δείχνει την προτίμησή της στους μεγάλους και εκλεκτούς, χτυπώντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ. Οι άνθρωποι αυτοί όμως έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με θετική συμβολή για το περιβάλλον. Μετά και από τα σημερινό Νομοσχέδιο δεν πρόκειται ωστόσο να ξαναεμπιστευτούν την ΝΔ. Η παρούσα κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως η Κυβέρνηση των “ολίγων” και στην ενέργεια ενώ τον κ. Χατζηδάκη θα τον συνοδεύει μόνιμα πια ο τίτλος του “Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Τροπολογίας”.
Τέλος, δεν θα κουραστώ να ρωτώ ξανά και ξανά τον κ. Χατζηδάκη, που αρέσκεται να αναφέρεται σε βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών: Στη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, πάνω από το 40% των έργων ΑΠΕ ανήκει σε πολίτες που παράγουν την δική τους πράσινη ενέργεια. Γιατί στερείτε κ. Υπουργέ αυτή την δυνατότητα στους Έλληνες; Αυτό που ζητά το Κίνημα Αλλαγής είναι ισονομία, ίδιες ευκαιρίες για όλους, και να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κάτι που γίνεται πια ολοφάνερο ότι δεν συμμερίζεται η βαθιά συντηρητική πολιτική της ΝΔ και του κ. Χατζηδάκη. Με λίγα λόγια, οι ενεργειακές ρυθμίσεις της εκπρόθεσμης Τροπολογίας είναι διατάξεις κατώτερες των περιστάσεων και των αναγκών της εποχής, της χώρας και των πολιτών της.