Την επαναπρόσληψη των εξακοσίων περίπου πτυχιούχων που είχαν εργαστεί στον e-ΕΦΚΑ μέσω προγράμματος πτυχιούχων κατα του brain drain του ΟΑΕΔ, και όχι νυν συνταξιούχων πρώην εργαζομένων του ΕΦΚΑ, όπως προωθείται από το Υπουργείο Εργασίας, ζητά με ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων, που εδρεύει στην Κομοτηνή Γιώργος Δημητριάδης.
Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:
“Με δεδομένη πλέον την τεράστια καθυστέρηση συντάξεων, καθώς και τον όγκο αυτών, που ανέρχεται στις 360.000 έναντι 185.000 που ήταν πριν περίπου έναν χρόνο, καθώς και το πρόσφατο Σχέδιο Νόμου που καταθέσατε στη βουλή, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου αλλά και την οργή μου για τις πολιτικές επιλογές του Υπουργού κ. Βρούτση αλλά και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χρήστου Χάλαρη. Το άρθρο 80 σε αυτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στις 17/12/20 στη βουλή, ουσιαστικά είναι η απόλυτη παραδοχή ότι έχει χαθεί πλέον ο έλεγχος με την απονομή συντάξεων και ζητάτε άμεσα στήριξη από πρώην υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, νυν συνταξιούχους, έναντι αμοιβής, ως σύμβαση έργου, όταν η ανεργία στους νέους ηλικίας 18-35 ετών έχει χτυπήσει κόκκινο και βρίσκεται στο 37.5%.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων προσπαθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα με ρεαλιστικές και ουσιαστικές προτάσεις να προωθήσει λύσεις τόσο για το εργασιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι πτυχιούχοι, όσο και να βοηθήσει κατ’ επέκταση και την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας.
Για αυτό αιτούμαστε να προταθεί και να κατατεθεί τροπολογία με την οποία να ορίζει την επαναπρόσληψη όσων εργάστηκαν στον e-ΕΦΚΑ, περί των 600 ατόμων, από το πρόγραμμα των πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, γιατί θεωρούμε ότι έχουμε και τις εξειδικευμένες γνώσεις και τη διάθεση αλλά και την εμπειρία πλέον να συνδράμουμε ουσιαστικά και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κάθε δύσκολη κατάσταση του δημοσίου, όπως είναι ο τομέας των συντάξεων. Ώστε δια της επαναπρόσληψής μας, είτε με συμβάσεις έργου είτε ορισμένου χρόνου, να υπάρξει γρήγορη αντιμετώπιση της κατάστασης, τη στιγμή μάλιστα που ακόμη και άνθρωποι της Κυβέρνησης παραδέχονται ότι υφίστανται τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κάτι το οποίο αποδεικνύεται περίτρανα και από τη διάθεση εφαρμογής ενός τέτοιου νομοσχεδίου. Για αυτό το λόγο αιτούμαστε την άμεση δική μας επαναπρόσληψη έναντι των συνταξιούχων πρώην εργαζόμενων του e-ΕΦΚΑ, με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, ώστε να επιστρέψουμε και πάλι στις εργασίες μας και να συμβάλουμε άμεσα στην εύρυθμη λειτουργεία του e-ΕΦΚΑ.
Υπό αυτή την έννοια πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τωρινή συγκυρία αποτελεί μία «χρυσή ευκαιρία», ώστε η επαναπρόσληψή μας να αποτελέσει την αφετηρία για άμεση και ριζική αλλαγή της εικόνας που ανέπτυξε ατυχώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Υπουργείο Εργασίας απέναντι στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας”.