3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία: «Προώθηση δικαιωμάτων ΑμεΑ, συνολικά και διακομματικά, με πράξεις και όχι λόγια»

Κοινή δήλωση Γιώργου Μουλκιώτη, Υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Έφης Μπέκου, Γραμματέα Τομέα Κοινωνικής Συνοχής-Ένταξης-Πρόνοιας, του Κινήματος Αλλαγής

3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ με ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Περισσότεροι από 1 (ένα) δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σήμερα με κάποια μορφή αναπηρίας, ενώ την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι πάνω από 1 (ένα) εκατομμύριο άτομα με αναπηρία έχουν ιδρυματοποιηθεί στην Ευρώπη.

Συνυπογράφουμε τη δέσμευση του ΟΗΕ, να μην αφήσει κανέναν πίσω, με την εφαρμογή της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. 

Το διπλό στοίχημα αυτής της περιόδου και στη χώρα μας είναι: 

1) Να εργαζόμαστε ουσιαστικά για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, σε όλες τις εκφράσεις της ζωής, με διατομεακή συνυπευθυνότητα όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, μέσω ενός ενιαίου συντονιστικού κυβερνητικού μηχανισμού. Επίσης, με ειδικές θετικές δράσεις και μέτρα, με γενναία χρηματοδότηση για την αποτροπή της περιθωριοποίησης και της αποξένωσης και για την ουσιαστική στήριξη των οικογενειών τους. Να πάψουμε να τους θεωρούμε ανίκανους για κοινωνικοποίηση και συμμετοχή στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας (βλ. πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης-Ν.4756/26.11.2020!)

2) Να καλύψουμε όλες τις υστερήσεις από τις πολλαπλές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουν ακάλυπτοι, ούτε τελευταίοι από τον επικείμενο γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Να εργαστούμε για την εξάλειψη της μαζικής τους ιδρυματοποίησης και να τους εξασφαλίσουμε μια θέση στον ήλιο.

Τους οφείλουμε συνολικά, ως κοινωνία, γιατί δεν παύουν να μας υπενθυμίζουν την ποικιλομορφία και την πολλαπλότητα της ανθρώπινης ύπαρξης!

3) Να δράσουμε συνολικά και διακομματικά, με ΠΡΑΞΕΙΣ και ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ!

Η παράταξη μας το έχει αποδείξει διαχρονικά και συνεχίζουμε με την ίδια προσήλωση και επιμονή!


Πηγή