Νάντια Γιαννακοπούλου: «Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία είναι κριτήριο της στάθμης του ανθρωπισμού της κοινωνίας μας»

Δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

Η καθιέρωση της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία  είναι ένα ελάχιστο δείγμα ευαισθησίας και ανθρωπισμού, αγάπης και σεβασμού προς την ανθρώπινη ύπαρξη. Ωστόσο, ο συμβολισμός της ημέρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντλείται σε μια φευγαλέα και τυπική υποχρέωση για τα ΑΜΕΑ.

Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία είναι κριτήριο της στάθμης του ανθρωπισμού που πρέπει να διέπει την κρατική και κοινωνική οργάνωση.

Η εξάλειψη των στερεοτύπων και του ιδιότυπου κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία αποτελεί βασική πτυχή μίας κοινωνίας που σέβεται την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου.

Πρέπει  πρώτα από όλα να εστιάσουμε, στην ανάγκη μιας σταθερής και πλατιάς ενημέρωσης, προκειμένου να αποβάλουμε προκαταλήψεις και αρνητικές νοοτροπίες απέναντί τους και να συμβάλουμε με τη στάση μας στην προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και αλληλοαποδοχής.

Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν κοινωνικοί και νομικοί περιορισμοί που θέτουν φραγμούς στην ισότητα των ευκαιριών ή και αποκλείουν την ενεργό συμμετοχή των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην απασχόληση, στην κοινωνία και στη ζωή. Το σημαντικότερο βέβαια είναι να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους, θα τους παρέχει ευκαιρίες και δυνατότητες και θα βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τους.

Η Παράταξή μας διαχρονικά  δημιούργησε πολιτικές, θεσμούς και δομές και προϋποθέσεις για ουσιαστική και έμπρακτη στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους.

Θέση του Κινήματος Αλλαγής ήταν και είναι η αναγνώριση  ότι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες χρειάζονται αυξημένη φροντίδα και θεσμική προστασία ώστε να ασκούνται πλήρως τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα τους.

Στόχος  μας η άρση των ανισοτήτων μέσω του κοινωνικού κράτους, και την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους, καταπολεμώντας τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Γι΄ αυτό και θεωρούμε πως κάθε μέτρο ή παρέμβαση που βοηθά στην ένταξη, την ισότιμη συμμετοχή και παρουσία των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία, στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή αποτελεί υποχρέωση για μια ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία.

Τα άτομα με αναπηρία δεν είναι άτομα β’ κατηγορίας. Δεν  είναι απλώς άτομα με ειδικές ανάγκες. Αλλά κυρίως άτομα με ειδικές δυνατότητες. Ας επιδιώξουμε λοιπόν η 3η του Δεκέμβρη να είναι η απαρχή για ισότιμη ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρία στην οικονομική, κοινωνική, οικογενειακή και πολιτική ζωή του τόπου μας.


Πηγή