Προχωρά σε έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Για το Εθνικό Τυπογραφείο, έχει φύγει ήδη η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που έδωσε στους κλινικάρχες να διαθέσουν εθελοντικά 200 κλίνες (μέχρι ώρα 9μμ., απόψε) και τις συζητήσεις που προηγήθηκαν με τον κλάδο και απέβησαν άκαρπες. Την είδηση έφερε στο φως της δημοσιότητας το iEidiseis και η δημοσιογράφος, Μαρία Τσιλιμιγκάκη, που νωρίτερα αποκάλυψαν το έγγραφο του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), προκειμένου να δώσουν άμεσα 200 κλίνες για COVID-19:

«Σε συνέχεια των εγγράφων και προφορικών και προφορικών προκλήσεών μας και της αρνητικής μέχρι τώρα στάσης των μελών / κλινικών σας, για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών COVID-19, εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης και λόγω των ιδιαίτερα έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση του ιού COVID-19, σας καλούμε όπως ζητήσετε από τα μέλη σας να μας ορίσουν σήμερα μέχρι τις 21.00μμ, 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών COVID-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής νοσηλείας των νοσηλευομένων τους και η εύρυθμη λειτουργία των κλινικών τους και να αποφευχθεί η λήψη των αναγκαστικών μέτρων της καθολικής επίταξης», αναφέρεται στο έγγραφο.

Με… φύλλο πορείας, η μεταφορά ασθενών με COVID-19 σε ιδιωτικές κλινικές

Σύμφωνα με το News4Health, η Υπουργική Απόφαση, με το που εκδοθεί η υπουργική απόφαση, ενεργοποιείται η επίταξη και ξεκινά  η μεταφορά ασθενών άμεσα. Στην πράξη, η ιδιωτική κλινική θα λάβει φύλλο επίταξης και οι εργαζόμενο φύλλα πορείας. Μάλιστα, αν κάποιος επικεφαλής ιδιωτικής κλινικής αρνηθεί την επίταξη, τότε θα δίνεται δυνατότητα στον διοικητής της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας να τον αντικαταστήσει. Η επίταξη σημαίνει ότι η οποιαδήποτε κλινική δεν μπορεί να αρνηθεί τη νοσηλεία ασθενούς που θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της, εφόσον θα διαθέτει τα σχετικά έγγραφα. Η νοσηλεία τους καθίσταται υποχρεωτική. Αύριο λοιπόν αναμένονται εξελίξεις…

Δε βγαίνουν οι κλινικάρχες, δεν έχουν λεφτά για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό

Η άρνηση των κλινικαρχών να διαθέσουν κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο iEidiseis  ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόριος Σαραφιανός, είναι ότι… δε βγαίνουν, δεν έχουν λεφτά για να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορονοϊό (με λίγα λόγια, πέραν των τόσων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν πάρει, εν μέσω πανδημίας, ζητούν κι άλλα). «Αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και χωρίς κορονοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Πού να τα βρούμε τα χρήματα;», λέει

Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ως είδηση, έρχεται λίγες μέρες μετά τις προκλητικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για γιατρούς στο ΕΣΥ. Με προτάσεις του προς το υπουργείο ο ΠΙΣ επιχειρεί την περαιτέρω ανισορροπία μεταξύ των γιατρών του δημοσίου και των ιδιωτικών, προσπαθώντας απ’ ότι φαίνεται να εκμεταλλευτεί την οριακή κατάσταση του ΕΣΥ προς όφελος των δεύτερων. Μεταξύ των προτάσεων του ΠΙΣ περιλαμβάνεται αμοιβή 3.000 ευρώ αντί για 2.000, επίδομα στέγης και κίνησης για μετακίνηση εκτός έδρας, όπως και να υπολογίζεται πενταπλάσια, σε σύγκριση με τον χρόνο σύμβασης, προϋπηρεσία για το ΕΣΥ.

Χαρακτηριστική η αναφορά επί του συγκεκριμένου θέματος από την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ): «Οι προτάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το “κυβερνητικό σχέδιο| πλήρους κατάργησης της αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών και της πλήρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας σε βάρος των ασθενών με πρόσχημα την πανδημία… Δηλαδή η κυβέρνηση προωθεί αντιδραστικές αλλαγές που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απεναντίας αφήνουν εκτεθειμένο το λαό μας και υπονομεύουν ακόμα περισσότερο την πρόσβαση του πληθυσμού σε απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας που τις έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε… Αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ρημάζει τα Κέντρα Υγείας μετακινώντας προσωπικό στα νοσοκομεία και μπάζει ιδιώτες που θα σπρώχνουν τους “ασθενείς – πελάτες” σε ιδιωτικά ιατρεία – κλινικές – εργαστήρια».

Ποιος φταίει που δε μειώνονται τα κρούσματα και αυξάνονται οι διασωληνώσεις

Από την πλευρά του, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΟΕΝΓΕ), με ανακοίνωσή του, αφού τονίζει πως έχουν δημιουργηθεί «εκκολαπτήρια» της επιδημίας, με ευθύνη της κυβέρνησης, από τη μεγαλοεργοδοτική υγειονομική ασυδοσία στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υπογραμμίζει: «Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι φυσική συνέπεια του υποκριτικού επιδημιολογικού μοντέλου που ακολουθεί η χώρα από την άνοιξη. Που δεν βασίζεται στην σχεδιασμένη καθολική ιχνηλάτηση διαρκείας με πολλά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και στα εντοπισμένα στοχοποιημένα εντός κοινότητας περιοριστικά μέτρα με βάση κάθε φορά τα συγκεκριμένα δεδομένα της σχεδιασμένης καθολικής ιχνηλάτησης αλλά υποτάσσεται διαρκώς σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και σε προπαγανδιστικές ανάγκες τόσο της κυβέρνησης όσο και συνολικά του συστήματος».

Κεντρική Μακεδονία: Μόλις 6 οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ

Στο μεταξύ, ιατροί και συνδικαλιστές μιλάνε στο iEidiseis για την πρωτοφανή εικόνα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη. Τα νοσοκομεία αναγκάζονται να νοσηλεύσουν εκατοντάδες περιστατικά του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων οι διαρκώς αυξανόμενοι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση οι οποίοι διασωληνώνονται.

Όπως σημειώνουν οι γιατροί, η πρωτοφανής κρίση στην πόλη είναι τέτοια σε έκταση που η συζήτηση δε θα πρέπει να αφορά μόνον τη διαθεσιμότητα των κλινών, αλλά και την ποιότητα της νοσηλείας σε αυτές, καθώς το προσωπικό δεν έχει κατ’ αναλογία αυξηθεί. Εν παραδείγματι, εντατικολόγος αναφέρει πως είναι άλλο πράγμα «να παρακολουθούν 10 κρεβάτια πέντε γιατροί και 10 νοσηλευτές» και άλλο οι ίδιοι εργαζόμενοι να παρακολουθούν 20 ή 30 διασωληνωμένους ασθενείς.

Την ίδια ανησυχία, μοιράζεται και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «ότι το να ανοίγουν κρεββάτια δεν πάει να πει ότι είναι και ασφαλή, λόγω της διαχρονικής υποστελέχωσης του ΕΣΥ», η πίεση στο οποίο έχει «εξουθενώσει το προσωπικό».

Ο Χαράλαμπος Κοροξενός ανέφερε πως «στο ΑΧΕΠΑ η εικόνα είναι ίδια με χθες και προχθές», καθώς οι μονάδες Covid-ΜΕΘ είναι γεμάτες, υπό την επιφύλαξη να άνοιξαν νέες ή να «άδειασε» κλίνη προ ολίγου. Όπως λέει, η εικόνα πλέον «αλλάζει ανά μία ώρα». Στο ίδιο νοσοκομείο, εξάλλου, οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό ξεπέρασαν τους 210 νωρίτερα σήμερα, προσθέτει.

Σύμφωνα δε με την εικόνα που του μετέφεραν οι συνάδελφοι του το μεσημέρι της Πέμπτης, είναι ζήτημα «αν έχουν μείνει 5 ελεύθερες κλίνες Covid-ΜΕΘ σε όλη τη Κεντρική Μακεδονία», εξηγώντας πως τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν έτσι κι αλλιώς μικρή δύναμη κλινών εντατικής.

Ακόμη, ο γιατρός στη Θεσσαλονίκη Θοδωρής Ζδούκος (Διευθυντής ΕΣΥ, γενικός ιατρός στο Κ.Υ. Μηχανιώνας) μεταφέροντας όσα του λένε οι συνάδελφοι του, δηλώνει πως ακόμη και η σίτιση ή η παροχή οξυγόνου σε τόσο μεγάλους αριθμούς ασθενών, αποτελεί ζήτημα. «Το Ιπποκράτειο καταναλώνει σε μία ημέρα όσο οξυγόνο κατανάλωνε κάποτε σε ένα μήνα», επισημαίνει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το προσωπικό του ΕΣΥ αυτή τη στιγμή είναι λιγότερο από όσο ήταν πριν την επιδημία, λόγω των συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων – οι προσλήψεις που εξαγγέλλει το Υπ. Υγείας, σημειώνει, αφορούν κύρια «σε ανακύκλωση του υπάρχοντος προσωπικού», το οποίο είναι τόσο λίγο που είναι δεδομένο, δηλώνει, ότι οι ασθενείς υποπεριθάλπτονται.


Οι τραγικές εικόνες από τις ΜΕΘ στην «υπηρεσία» των νούμερων τηλεθέασης

Αφού λόγω των περιοριστικών μέτρων έχει μειωθεί η δυνατότητα των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης να πουλήσουν φτηνές «ειδήσεις με αίμα και σπέρμα», στη μάχη της τηλεθέασης χρησιμοποιείται ο κορονοϊός με δακρύβρεχτα ρεπορτάζ.

Προκειμένου να ανεβάσουν την τηλεθέαση έχουν καθημερινά διάφορους «μαϊντανούς» που κάνουν εκτιμήσεις και αποκαλύψεις που συνήθως μετά από λίγες μέρες διαψεύδονται από την πραγματικότητα.

Στην επιχείρηση του εμπορίου της είδησης τις τελευταίες μέρες εντάχθηκαν και τα ρεπορτάζ μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα οποία «δημοσιογράφοι» συνομιλούν και ανταλλάσουν απόψεις μπροστά στους ασθενείς για την κατάσταση τους και τους κινδύνους της νόσου.

Μια λέξη ταιριάζει για αυτές τις απαράδεκτες εικόνες: ΝΤΡΟΠΗ.

Η ηγεσία του υπ. Υγείας, αντί να κυνηγά όσους αποκαλύπτουν τις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ, πρέπει τώρα να δώσει εντολή να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη τακτική των καναλιών. Ταυτόχρονα να τραβήξει το αυτί στις διοικήσεις που επιτρέπουν να βγαίνουν από τα νοσοκομεία αυτά τα απαράδεκτα «ρεπορτάζ».


Πηγή