Παύλος Χρηστίδης: «Κυβερνητική αποτυχία το lockdown»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη.

Η κ. Γεννηματά μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον πρωθυπουργό, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έκανε την αυτοκριτική του. Αλήθεια, σε καιρό «πολέμου», όπως έχει χαρακτηριστεί η πανδημία του κορονοϊού υπάρχει πολυτέλεια για… αυτοκριτική; 

Στο περίφημο βιβλίο του η Τέχνη του Πολέμου ο Σουν Τσου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα. Κύριε Στολάκη, ενώ κερδίσαμε πολλά στην πρώτη φάση της πανδημίας, στη δεύτερη φάση οι αστοχίες και η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης και των στελεχών της μας έφεραν ένα νέο εθνικό lockdown, προκαλώντας στο ΕΣΥ ασφυξία και στην κοινωνία άγχος και ανασφάλεια. Η χώρα μπαίνει σε καραντίνα για ακόμα μία φορά. Είναι αδιανόητο όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια έξαρση της πανδημίας να μην υπάρχει ο στοιχειώδης συντονισμός από πλευράς της κυβέρνησης. Είναι αδιανόητο, το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας να διαψεύδει κατηγορηματικά το lockdown για την Αττική και το ίδιο βράδυ ο υπουργός Υγείας να επιβεβαιώνει καθολικό lockdown πανεθνικό για ένα μήνα. Αυτό το lockdown μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει, είναι μία κυβερνητική αποτυχία. Ξεκινήσαμε από πολύ καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Με ευθύνη της κυβέρνησης, μπαίνουμε σε αυτή τη δοκιμασία. Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορονοϊός. Αλλά είναι η κυβέρνηση που με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της, του άνοιξε ξανά την πόρτα. Κάθε φορά που η κυβέρνηση ανατρέπει η ίδια τους αποτυχημένους (αυτο)σχεδιασμούς της, βγαίνει ο πρωθυπουργός να το καλύψει, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους επιστήμονες. Από το «βλέποντας και κάνοντας», σήμερα πήγαμε στο «δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει». Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση. Η υποδομή που έχει δημιουργηθεί για τη διενέργεια τεστ δεν επαρκεί. Εμείς γνωρίζουμε πως σε αυτή τη μάχη που αφορά ανθρώπινες ζωές είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί, στην ίδια όχθη, με τον ιό απέναντι. Όπως πράξαμε και την άνοιξη. Ώστε να ξαναβγούμε και πάλι νικητές. Αλλά κάποια στιγμή και η κυβέρνηση να κατέβει από το συννεφάκι της.

Το πρόσφατο περιστατικό με τον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ επαναφέρει στη συζήτηση το ζήτημα της ασφάλειας των χώρων των πανεπιστημίων. Ποιες αλλαγές πρέπει άμεσα να γίνουν προκειμένου να λήξει η ανομία στους χώρους αυτούς; 

Ο απαράδεκτος, αδιανόητος, φασιστικός, τραμπούκικος προπηλακισμός του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκτός από καταδίκη απαιτεί και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών με σκοπό τη διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας και της προστασίας των πανεπιστήμιων. Οι εικόνες που αντικρίσαμε ήταν άκρως αποκρουστικές και δεν συνάδουν με το δημόσιο πανεπιστήμιο ή την Ελληνική Δημοκρατία και κοινωνία. Κανένας τραμπούκος δεν «δικαιούται» να μπαίνει μέσα σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα και να κάνει τέτοια πράγματα. Αυτά τα έκαναν οι ναζί στους Εβραίους και πολλοί άλλοι αντίστοιχης φασίζουσας νοοτροπίας στο παρελθόν. Η ελευθερία, η πολυφωνία, η σκέψη και ο ελεύθερος λόγος δεν μπορεί να περιορίζονται από αυτούς τους τραμπούκους. Οφείλει η κυβέρνηση, βεβαίως, η οποία ψήφισε μόνη της ένα νομό πριν 12 μήνες να τον εφαρμόσει. Με τον ισχύοντα νόμο και με τον προηγούμενο, υπάρχει η δυνατότητα να μπει η αστυνομία και να συλλάβει κάθε τραμπούκο. Δεν το έκανε και η ευθύνη είναι γαλάζια. Πρέπει να φτάσουμε κάποτε στην ουσία των πράγματων. Τα πανεπιστήμια είναι πνευματικά κέντρα μάθησης και έρευνας, δικαιοδοσίας του υπουργείου Παιδείας και όχι του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Η «ανακωχή» με τον Ερντογάν κράτησε μόλις λίγα 24ωρα από την πλευρά του γείτονα ο οποίος εξακολουθεί να προκαλεί με τις νέες Navtex που εκδίδει. Βρισκόμαστε κοντά στο Δεκέμβρη, οπότε κατά τον κ. Μητσοτάκη θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Πώς εκτιμάτε πως θα κυλήσει το διάστημα μέχρι τότε; 

Η Τουρκία είναι ένα κράτος ταραχοποιός, παρίας της ευρύτερης περιοχής, ανοίγοντας μέτωπα σε πάνω από εννιά χώρες. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από κυρώσεις και τιμωρία. Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας και αδιαλλαξίας. Ο κ. Ερντογάν δεν καταλαβαίνει από διπλωματία και θεσμούς. Η εργαλοιοποίηση του μεταναστευτικού και προσφυγικού μέχρι τα όσα κάνει με το Oruc Reis δείχνει ότι δεν έχει μέτρο. Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας πρέπει επιτέλους να μπουν στο τραπέζι τώρα, μαζί με το εμπάργκο όπλων και να σταματήσει και η Ευρώπη να παίζουν τις κουμπάρες με τον κ. Ερντογάν. Είναι αδιανόητο να υπάρχει κράτος-μέλος το οποίο να συνεχίσει να πουλά όπλα στην Τουρκία η οποία απειλεί ευθέως την Ελλάδα και την Κύπρο και αυτό σχετίζεται με τις βασικές αρχές, ιδέες και αξίες με τις οποίες δομήθηκε η ευρωπαϊκή οικογένεια. Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη για τις αστοχίες αυτές. Εδώ και ένα χρόνο λέμε για την ανάγκη σύγκλησης συμβούλιου πολιτικών αρχηγών και για κόκκινες γραμμές αλλά και για ουσιαστική στρατηγική η οποία ενοποιεί το πολιτικό σύστημα στον ελληνικό λαό και στέλνει και τα σωστά μηνύματα στο εξωτερικό. Αυτό ήταν κάτι το οποίο η ΝΔ αποφάσισε να μην τον ακολουθήσει. Ακολούθησε μια στρατηγική μόνη της. Εμείς δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα.

Η κ. Γεννήματα δήλωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια αρχηγός για το Κίνημα Αλλαγής το 2021, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις διαφόρων στελεχών σας (Καμίνης, Καϊλή κ.ά.) αναφορικά με το τι θα πράξουν. Μία εσωκομματική συζήτηση παρατεταμένη πόσο «πληγώνει» το Κίνημα; 

Κάθε Έλληνας αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει έναν Γολγοθά. Ζητά πρόταση απέναντι στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός, σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, ανησυχεί για όσα γίνονται με την Τουρκία και αγωνιά για τη ζωή του. Το Κίνημα έχει δείξει τα γρηγορότερα αντανακλαστικά μέσα σε αυτή την κρίση και παρά τη φίμωση που κάποιοι επιδιώκουν, οι προτάσεις του βρίσκουν κοινωνική αποδοχή. Τα υπόλοιπα δεν αφορούν κανέναν αυτή τη στιγμή και καλά θα κάνουν να το καταλάβουν και στα υπόγεια του Μαξίμου. Το Κίνημα μας υπάρχει για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα. 

Πρόσφατα, γίνατε πατέρας. Πόσο έχει αλλάξει το παιδί τις προτεραιότητές σας στην πολιτική; 

Κάθε ημέρα μαθαίνω κάτι από την μικρή: για τα όρια μου, τις προτεραιότητες μου, τα συναισθήματά μου. Και αυτό είναι που με γεμίζει. Ανακαλύπτεις μία νέα δημιουργικότητα, μέσα σου, και πολλή όρεξη και δύναμη για το μέλλον. Και αυτό έχει να κάνει με την πολιτική, γιατί η λέξη αυτή είναι ταυτισμένη με το όραμα και το μέλλον.


Πηγή