Ρύθμος Επικαιρότητας 23.03.2023 – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ν. Ανδρουλάκης: Νίκος Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά το βαθύ κράτος στον καθρέφτη του

Στο βαθύ κράτος που επέκτειναν και εργαλειοποίησαν τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας, καθώς και στην προϋπόθεση ενός ισχυρού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής την Α΄ Κυριακή για να γίνει προγραμματική συζήτηση, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Χαρακτήρισε τη συγγνώμη του Πρωθυπουργού για την τραγωδία στα Τέμπη, ως μια συγγνώμη με επικοινωνιακούς όρους. Όσον αφορά στη βαλτωμένη επί εννέα χρόνια σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση, επισήμανε ως «ευθύνη των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ήταν να παραδώσουν το έργο και όχι να τσακώνονται ποιος έκανε τι και γιατί, για να μην παραδοθεί», τονίζοντας πως εγχώριοι και ευρωπαϊκοί παράγοντες είχαν χτυπήσει καμπανάκια, αλλά ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να λέει: «Δεν ήξερα». Επανέλαβε την πρόταση του για μεταβατική επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε δημόσιο έλεγχο και σύντομα εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και ανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με βάση διεθνή πρότυπα.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «τα νέα παιδιά που έμειναν εδώ και φωνάζουν “ως εδώ” και νιώθουν κομμάτι αυτής της τραγωδίας, μιας χώρας που δίνει λίγες ευκαιρίες στους νεότερους, που δεν βλέπουν προοπτική, που δεν συναντούν αξιοκρατία και διαφάνεια, τι ζητούν από εμάς; Έχω χρέος προσωπικά, ως νέος άνθρωπος, αυτό να το πολεμήσω. Να καταφέρω να έρθει στον τόπο μας μια άλλη εποχή πραγματικής αξιοκρατίας». Επισήμανε ότι «δεν μπορεί συνεχώς στο δημόσιο να συναντούμε είτε κολλητούς του κ. Μητσοτάκη είτε κολλητούς του κ. Τσίπρα είτε κομματικά ρουσφέτια». Έκανε λόγο για ένα κράτος εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος, «όχι ένα κράτος λάφυρο του κ. Τσίπρα, του κ. Μητσοτάκη και της παρέας τους», ενώ αναρωτήθηκε: «Έχετε δει σε επιτελικό κράτος της Ευρώπης, ο άνθρωπος που το κινεί να είναι ο ανιψιός του Πρωθυπουργού;», όπου μια παρέα φίλων, γνωστών και συγγενών στήνουν το σκάνδαλο των υποκλοπών, συγκαλύπτουν, μοιράζουν το Ταμείο Ανάκαμψης σε ολιγάρχες για να έχουν καλή μιντιακή αντιμετώπιση.  

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται για την εξουσία, την εργαλειοποίηση των ανεξάρτητων αρχών, των θεσμών και της δικαιοσύνης για να κρατήσουν σφιχτά τις καρέκλες. «Το βαθύ κράτος είναι ένα σύστημα εξουσίας το οποίο παράγει διαφθορά, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, είναι ένα πελατειακό κράτος. Θεωρώ ειρωνεία προς τον ελληνικό λαό να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι το βαθύ κράτος στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος της Ελλάδας. Ποιος είναι το βαθύ κράτος; Ό,τι αρνητικό έχει συμβεί στο παρελθόν και οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, το έχει επαναλάβει και ο ίδιος. Δεν πήρε μια πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος. Το επέκτεινε και το εργαλειοποίησε όπως και ο κ. Τσίπρας» είπε.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Όσον αφορά στη δήθεν απόρριψη δυο προσκλήσεων για συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε το μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο Πρωθυπουργός. «Όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις την προσωπική σου αγωνία. Τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη. Αγωνιά. Αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες να μην είναι Πρωθυπουργός είναι πολλές», σημείωσε. «Και αυτό θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα βλέποντας τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη. Όπως, πιστεύω, θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα να μην επιστρέψει ο κ. Τσίπρας και να υπάρχει μία κυβέρνηση που θα δίνει πραγματική προοπτική στον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Υπενθύμισε πως η πρώτη του συνομιλία με τον Πρωθυπουργό έγινε στον διάδρομο της Βουλής παρουσία δημοσιογράφων, οπότε και ο κ. Μητσοτάκης του απηύθυνε ένα αόριστο «να τα πούμε», το οποίο όμως ποτέ δεν συνοδεύτηκε από επίσημη θεσμική πρόσκληση. Η δεύτερη φορά έλαβε χώρα στη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλιο, δύο ημέρες πριν την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσης με το predator. Όπως περιέγραψε, τότε ο Πρωθυπουργός του είπε: «Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην ανεξάρτητη αρχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή», και η απάντηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν: «Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα». Εξήγησε πως γνωρίζοντας πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator του έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο, λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις Αρχές. «Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του Πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης», ξεκαθάρισε.

Μετεκλογικό περιβάλλον

Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «οι πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος. Στόχος μου είναι να έχουμε ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει. Να είναι μία νέα εποχή», στην οποία η ανανέωση δεν θα είναι απλά μία ατάκα ή ένα ηλικιακό χαρακτηριστικό, αλλά θα σηματοδοτεί την ανανέωση του πολιτικού ήθους, με συνέπεια λόγων και πράξεων. Ξεκαθάρισε πως «δεν θα αποφασίσει κανείς στο παρασκήνιο, ούτε πολιτικοί ούτε ολιγάρχες. Ο λαός θα ψηφίσει και, εγώ προσωπικά, με αίσθημα ευθύνης, θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε και σταθερότητα και προοπτική μόνο από την πρώτη Κυριακή. Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων». Απέκλεισε να γίνει μέρος του καταστροφικού παιχνιδιού της εργαλειοποίησης της αστάθειας, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας με εκβιασμούς «ή εγώ ή ο Τσίπρας». Και διερωτήθηκε: «Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει “ούτε ο ένας ούτε ο άλλος”, αλλά δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;». 

Ως προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Θα καλέσω όσους θεωρούν ότι αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας είναι θετικά για την πατρίδα. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού και μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή, δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη χώρα».

Έθεσε ως προϋπόθεση για προγραμματική συζήτηση ένα ισχυρό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την Α΄ Κυριακή. «Αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ο ελληνικός λαός δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό. Όπως επίσης, όταν ο λαός ρίχνει πολύ σε ποσοστά το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα που διοίκησαν τη χώρα».

Ο κ. Ανδουλάκης ξεκαθάρισε σχετικά με τη θέση του Πρωθυπουργού ότι: «Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο». Υπογράμμισε δε, πως η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων. «Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας», ανέφερε. Ερωτηθείς για σενάρια αποστασίας βουλευτών, απάντησε με έμφαση: «Αν ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τη μίμηση στις πρακτικές του πατέρα του – με τις γνωστές υποκλοπές της εποχής – τον μιμηθεί και σε άλλα , που η μεταπολίτευση οδήγησε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, να είναι σίγουρος ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Παταγωδώς. Διότι η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1965».

Περισσότερα ΕΔΩ

Ν. Ανδρουλάκης: Χρέος των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας

Στο χρέος που έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να υποστηρίξουν ένα Ταμείο Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας, που θα στηρίξει με αλληλεγγύη τους ευρωπαϊκούς λαούς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, προσερχόμενος σήμερα στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). «Το σημερινό συμβούλιο δεν μπορεί να είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για καλύτερες υποδομές, για ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, για δίκαιη πράσινη μετάβαση και μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση. Ως προς τη χώρα μας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «οφείλει να δώσει χώρο και να στηρίξει ένα πρόγραμμα, που θα ενισχύει τα διασυνοριακά δίκτυα ενέργειας, ώστε όλη η Ευρώπη να πάει σε μια ενεργειακή ένωση», πράγμα που βεβαίως είναι αντιφατικό να το ζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν το υλοποιούμε σε εθνικό. «Στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, ώστε η εποχή της πράσινης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών, να μην είναι ένα παιχνίδι λίγων ολιγαρχών, αλλά μια ευκαιρία για όλους τους Έλληνες ώστε να τους θωρακίσουμε μπροστά σε ενδεχόμενη ενεργειακή φτώχεια και νέες ανισότητες», υπογράμμισε.

Περισσότερα ΕΔΩ

Δηλώσεις Οικονόμου – Σκέρτσου: Λυσσαλέα αντίδραση από το σύστημα Μητσοτάκη

Το σύστημα Μητσοτάκη αντιδρά λυσσαλέα στις θέσεις που διατύπωσε στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ως προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού μετακλογικά, μοναδικός του στόχος είναι η διατήρηση της εξουσίας. Είναι το ίδιο σύστημα που έχει τις καθοριστικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών. Το σύστημα Μητσοτάκη που οργάνωσε το παρακράτος των υποκλοπών και τη συγκάλυψη των υπευθύνων στιγματίζοντας τη χώρα διεθνώς. Ένα σύστημα που έχει ταυτιστεί με το πελατειακό και βαθύ κράτος του αναχρονισμού, διορίζοντας σχεδόν παντού κομματικά στελέχη χωρίς ίχνος αξιοκρατίας. Επί των ημερών του, διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες γιατί στηρίχθηκαν προνομιακά και συνειδητά τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα, ακόμη και με τους πολύτιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Προφανώς στις κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού όσο και η σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις, αποτελούν θέμα συζήτησης μεταξύ των κομμάτων, που προτίθενται να συμφωνήσουν. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι σε σαφή αντιστοιχία με το διογκούμενο ρεύμα των πολιτών που έχει ως αίτημα το: «Αρκετά ως εδώ, τώρα είναι η ώρα για αλλαγή σελίδας», ώστε να διασφαλίζουν τις προοπτικές της χώρας και του λαού.

Περισσότερα ΕΔΩ

Δάνεια ελβετικό φράγκο: Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για προστασία των δανειοληπτών

Τροπολογία για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο από τις από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Σημειώνεται πως την περίοδο 2006 έως 2009 χορηγήθηκαν στη χώρα μας από τα πιστωτικά ιδρύματα σε 85.000 οικογένειες στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, αποσιωπώντας τότε ή υποβαθμίζοντας την επίρριψη του συναλλαγματικού κινδύνου αποκλειστικά στους δανειολήπτες. Ελλείψει επαρκούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας, αλλά και πραγματικής ενημέρωσης των δανειοληπτών, στους οποίους δεν προσφέρθηκε από τα πιστωτικά ιδρύματα καμία ουσιαστική δυνατότητα αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου, η έκτακτη επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας τους έχει οδηγήσει σε τραγικό αδιέξοδο. Καλούνται σήμερα να πληρώσουν όχι μόνο  υψηλότερους τόκους, αλλά και να επιστρέψουν ένα πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτό που έλαβαν για την αγορά της κατοικίας τους. Οι πρόσφατες συναλλαγματικές εξελίξεις επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους. Ο μεγάλος δικαστικός αγώνας των δανειοληπτών μέχρι σήμερα δεν δικαιώθηκε. Οι κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις, όμως, δεν έκριναν το ζήτημα της παροχής επαρκούς πληροφόρησης και σωστής καθοδήγησης των πελατών από τις τράπεζες ή το γεγονός της παροχής τους χωρίς τη δυνατότητα αντιστάθμισης. Η προτεινόμενη ρύθμιση λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ανατροπή της συναλλαγματικής ισοτιμίας σε βάρος του ευρώ προσέλαβε τέτοιες ακραίες διαστάσεις, τις οποίες αμφότερες οι συμβαλλόμενες πλευρές δεν υπολόγιζαν ως ενδεχόμενο κατά τον χρόνο χορήγησης των δανείων αυτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η εμμονή στην εφαρμογή συναλλαγματικής ισοτιμίας που διογκώνει πέρα από κάθε οικονομική λογική και μέτρο την οφειλή του δανειολήπτη είναι ιδιαίτερα επαχθής για τον τελευταίο και οδηγεί δε σε μία αδιέξοδη κατάσταση τους δανειολήπτες που εντέλει πλήττει, στο τέλος, και τα πιστωτικά ιδρύματα, αφού καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών. Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στοχεύει μία πιο δίκαιη και ισόρροπη κατανομή του κινδύνου, ώστε να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες αποπληρωμής, να αμβλυνθούν οι αντιδικίες και να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των εν λόγω δανείων. 

Περισσότερα ΕΔΩ


Πηγή

Leave a Reply