Αντί-Λογος: Διαδικτυακή εκδήλωση για τα αντεργατικά μέτρα Βρούτση

Εν μέσω 2ης καραντίνας, το Υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ, θα προωθήσει στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του χρόνου εργασίας αλλά και του τρόπου λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων. Με όπλο την καταστολή, τον φόβο και την πανδημία, ο Υπουργός Βρούτσης, κατ’ εντολή του ΣΕΒ και της μεγάλο-εργοδοσίας, επιχειρεί να χτυπήσει εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες.

Το 8ώρο και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Σε συνέχεια των αντεργατικών πολιτικών που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία, με αφορμή την κρίση δημόσιου χρέους (που προήλθε από την χρεοκοπία των τραπεζών, για να μην ξεχνιόμαστε), η σημερινή Κυβέρνηση, χωρίς ιδεολογικές αναστολές και ενοχές, προσπαθεί να καταργήσει με ένα νόμο τα όρια επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά και την ελευθερία της συλλογικής δράσης των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν προσωπικό 10 ώρες ημερησίως χωρίς έξτρα αμοιβή, εφόσον εντός έξι μηνών εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό! Σε λίγο, θα καταργήσουν και τον μισθό (για να μην εξαρτιόμαστε από αυτόν, που λέει και ο Πρωθυπουργός!!!) και θα μας πληρώνουν με ανεργία! Από την άλλη, για να λάβει απόφαση για απεργία ένα εργατικό σωματείο, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, να καταγραφεί στο Μητρώο Εργατικών Οργανώσεων που τηρεί το Υπουργείο, να έχει υπερψηφίσει το 50%+1 των εργαζομένων και άλλα τινά.

Και κοντά σε όλα αυτά, με το νέο νομοθέτημα αποδυναμώνεται περαιτέρω το ΣΕΠΕ, από το οποίο αφαιρείται η αρμοδιότητα της εργατικής διαφοράς, που μεταφέρεται στον ΟΜΕΔ των εργοδοτών και των εργατοπατέρων. Θυμίζουμε ότι ήδη το ΣΕΠΕ, με αφορμή την πανδημία, δεν πραγματοποιεί ελέγχους για τήρηση ωραρίου, καθώς η πρώτη απόφαση Βρούτση τον Μάρτη ήταν ακριβώς αυτή: Η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να δηλώνει εκ των προτέρων τις αλλαγές ωραρίου…

Απέναντι σε όλα αυτά, η εργατική τάξη πρέπει να αντιπαραβάλλει το μόνο της όπλο. Την ενωτική, μαχητική και διεκδικητική κινητοποίηση. Την κλιμάκωση ενός αγώνα, που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της βάσης και θα υποχρεώσει τις εκφυλισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να συρθούν σε έναν αγώνα διαρκείας.

Ως Αντί-Λογος, επιχειρώντας να συμβάλλουμε στην ενημέρωση των συναδέλφων, εν μέσω καραντίνας και κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα που κατακλύζει τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, και ενόψει της απεργίας που έχει προκηρυχθεί στο Δημόσιο αλλά και από σωματεία του ιδιωτικού Τομέα για τις 26 Νοεμβρίου, σας καλούμε σε μια ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: “Το εργασιακό τοπίο στον καιρό της πανδημίας-Η κατάσταση σήμερα, τα σχέδια της Κυβέρνησης, η εργατική αντίδραση”

Εισηγητές θα είναι οι:

Αποστόλης Καψάλης, ερευνητής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, πρ. Ειδικός Γραμματέας Σ.ΕΠ.Ε

Άλκηστις Τσουλάκου, Σωματείο Εργαζομένων Nokia Ελλάδας

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 18/11/2020, 7.00μμ μέσω της πλατφόρμας zoom και θα αναμεταδοθεί στην σελίδα fb του Αντι-Λόγου. @AntiLogos


Πηγή