Σημεία συνέντευξης Μανώλη Χριστοδουλάκη, Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής, στο «Kontra Channel» στην εκπομπή «Kontra News10» με το δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη:
Ελληνοτουρκικά:
- Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή πώς σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα η κυβέρνηση παρουσιάζεται παντελώς απροετοίμαστη. Δυστυχώς η εικόνα σήμερα είναι πολύ χειρότερη από αυτή του Αυγούστου. Δεν μιλάμε πλέον μόνο για μία παράνομη navtex που απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που σχετίζονται με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά μιλάμε για μία navtex η οποία φτάνοντας τα 6.5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία, μέσω του δικαιώματος της χώρας μας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
- Είναι αυτονόητο για εμάς πως ο διάλογος με την Τουρκία αφορά ένα και μόνο θέμα, αυτό της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και μόνο όταν λήξει η επιθετικότητα και οι προκλήσεις της Τουρκίας.
- Ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, χωρίς καν να έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία και το χειρότερο χωρίς να έχει προκύψει ένας μηχανισμός αυτόματης ενεργοποίησης των κυρώσεων.
- Με έκπληξη ακούμε κυβερνητικούς αξιωματούχους (Α. Ευθυμίου) να δηλώνουν πως δεν είναι θέση της κυβέρνησης να ζητήσει κυρώσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι αυτό θα γίνει το Δεκέμβριο.
Εδώ και 10 μήνες κάνουμε συστάσεις στην Τουρκία και είναι η στιγμή να αντιληφθούμε όλοι ότι η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από δηλώσεις καταλαβαίνει μόνο από κυρώσεις.
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την οριστικοποίηση του καταλόγου των κυρώσεων και να τεθεί επιτέλους ένας αυτόματος μηχανισμός ενεργοποίησής τους. Μιλάμε για παραβίαση των δικαιωμάτων της εθνικής μας κυριαρχίας, και αν χρειάζεται, είναι αυτονόητο πως η χώρα μας πρέπει να θέσει βέτο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
- Ένα ζήτημα πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι πρέπει να μιλήσουμε ξανά στη χώρα μας και με όρους αποτροπής. Το όριο των 12 ναυτικών μιλίων για εμάς είναι κατακόκκινη γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει εντολή από την πολιτική ηγεσία και τον Πρωθυπουργό προς τις ένοπλες Δυνάμεις, ότι το Oruc Reis δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιάσει το όριο των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο. Οι ένοπλες Δυνάμεις ξέρουν τι θα κάνουν επιχειρησιακά, προκειμένου να μην θιγεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και να μη θέσουμε υπό αμφισβήτηση την εθνική μας κυριαρχία.
- Από τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γιατί θεωρούσαμε αναγκαίο να καθίσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε ένα τραπέζι, να συζητήσουν, να επαναδιατυπωθεί η εθνική στρατηγική και το σημαντικότερο να σταλεί το μήνυμα πως είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι σε αυτή την απειλή και δεν είμαστε διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να θυσιάσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Δυστυχώς με ευθύνη του Πρωθυπουργού αυτό δεν προχώρησε, και είδαμε επιλογές μυστικής διπλωματίας, όπως στην τριμερή στο Βερολίνο, χωρίς καμία ενημέρωση για το τι συμφωνήθηκε εκεί με την Τουρκία.
Λευκή επιταγή δεν έχουμε δώσει σε κανέναν και αντίστοιχα δεν υφίσταται πλέον Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών απλά και μόνο για να επικυρώσει την κυβερνητική ανευθυνότητα.
Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων:
- Ο κος Τσίπρας κυβέρνησε τη χώρα επί 4.5 χρόνια και είχε κάθε ευκαιρία, αν το ήθελε, να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Δεν το έκανε. Καλή η αντιπολίτευση αλλά σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα επιβάλλεται σοβαρότητα. Βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου που κινείται η χώρα μας, και αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, ο ορθός τρόπος για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, υφίσταται αφού έχουμε προχωρήσει στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στη φρασεολογία που χρησιμοποιούμε. Ειδικά στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει περιθώριο για εύκολες κουβέντες, να είμαστε όλοι σοβαροί, όχι μικροκομματικά, αλλά ουσιαστικά για τη χώρα.