Ειδική υπηρεσία για το Ταμείο Ανάκαμψης με «bonus» για διοίκηση και προσωπικό

Καθώς η Ελλάδα «βγήκε για μία ακόμη φορά» στις αγορές για να αντλήσει ρευστότητα με την έκδοση ενός 15ετούς ομολόγου, το υπουργείο Οικονομικών έβαλε μέσα στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα και τη σύσταση της ειδικής υπηρεσίας που θα «συντονίζει» στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης -της πρότασης δηλαδή που θα καταθέσει η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον τρόπο και τους τομείς όπου θα εισρεύσουν τα ποσά που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται δαπάνη 29.000 ευρώ από την καταβολή ειδικής ανταμοιβής (bonus) στον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας, στην περίπτωση επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί και ανάλογες αμοιβές για το προσωπικό.

Καθώς η Ελλάδα «βγήκε για μία ακόμη φορά» στις αγορές για να αντλήσει ρευστότητα με την έκδοση ενός 15ετούς ομολόγου, το υπουργείο Οικονομικών έβαλε μέσα στο ν/σ για τον Πτωχευτικό Κωδικά τροπολογία για τη σύσταση της ειδικής υπηρεσίας που θα «συντονίζει» στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης -της πρότασης δηλαδή που θα καταθέσει η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον τρόπο και τους τομείς όπου θα εισρεύσουν τα ποσά που θα λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον, η ειδική υπηρεσία -η οποία είναι αυτοτελής- έχει αναλάβει και το έργο της παρακολούθησης και τον συντονισμό στην υλοποίηση των προγραμμάτων και έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διατεθούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τροπολογία η Ειδική Υπηρεσία καταργείται αυτοδικαίως στις 31 Μαρτίου 2027.

Ο διοικητής διορίζεται με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, Διοικητής ως προϊστάμενος της εν λόγω Ειδικής Υπηρεσίας. Η θητεία του είναι τριετής και μπορεί να ανανεώνεται με όμοια απόφαση μέχρι την ημερομηνία κατάργησης της Ειδικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης τα περισσότερα κεφάλαια, 19 δισ. περίπου, θα αντιστοιχούν σε επιχορηγήσεις ενώ τα υπόλοιπα δεκατρία δισεκατομμύρια θα έχουν τη μορφή δανείων. Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα το σχέδιο της για το Ταμείο Ανάκαμψης κάτι που οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνει τελικά στα μέσα Νοεμβρίου.

Τα ποσά από το Ταμείο πέρα από το γεγονός ότι θα «έρθουν» τμηματικά, θα χρηματοδοτήσουν ειδικούς τομείς της οικονομίας και αναμένεται η πρώτη δόση να καταβληθεί το δεύτερο 6μηνο του 2021.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, τοποθετήθηκε σχετικά με ερώτηση δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τον προϋπολογισμό του 2021 πάνω σε μελλοντικά κονδύλια. Συγκεκριμένα, ο Παπαθανάσης έδωσε μια αμφιλεγόμενη απάντηση τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι» για το σχέδιο αλλά «άλλες χώρες δεν είναι έτοιμες». Τέλος, έδωσε και προθεσμία σχετικά με την κατάθεση του σχεδίου στα «τέλη Οκτωβρίου».


Πηγή