Η ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα συντάσσεται με το Μητσοτάκη, την Κεραμέως και τα «νέα εργασιακά δικαιώματα»

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στα… καλύτερά του, με τη ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα να συντάσσεται ξεκάθαρα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που μίλησε από το «Thessaloniki Helexpo Forum» για «νέα εργασιακά δικαιώματα» με «κατάργηση παρωχημένων ρυθμίσεων» και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που εισήγαγε… καινά νεοφιλελεύθερα δαιμόνια στις συνδικαλιστικές διαδικασίες, αρχής γενομένης με την υποχρεωτική, ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα καλεί τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών, χρησιμοποιώντας παραπλήσιες φράσεις, αν όχι ταυτόσημες με αυτές του πρωθυπουργού, αλλά και δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να «πείσουν» για την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός… μέτρου, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Για τη ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα δεν αποτελεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία κρατική, κυβερνητική παρέμβαση στις εσωτερικές συνδικαλιστικές διαδικασίες, δε βλέπει κίνδυνο νοθείας και αλλοίωσης του αποτελέσματος. Δε βλέπει ζήτημα χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι… καινοτόμος διαδικασία και για αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και «δεν μπορεί να παραμείνει έρμαιο σε πρακτικές και αντιλήψεις προηγουμένων δεκαετιών. Δεν μπορούμε να παραμένουμε αγκυλωμένοι σε νοοτροπίες και πρακτικές που όχι μόνο δεν προάγουν αλλά καθιστούν όλους εμάς άβουλους παρατηρητές των ραγδαίων εξελίξεων στο τομέα της τεχνολογίας».

Η ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο βρίσκει τη ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα σύμφωνη. «Εφόσον, και το κράτος εγγυάται το αδιάβλητο αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος των εκλογών, μας βρίσκει σύμφωνους», σημειώνει σχετικά, αφήνοντας και ουσιαστικά… προσκαλώντας την κάθε κυβέρνηση, και εν προκειμένω την αντεργατική και αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, να είναι ο «εγγυητής» των εκλογικών διαδικασιών. Όχι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όχι τα ίδια τα Συνδικάτα, όχι το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά το κράτος και η κυβέρνηση. Και μάλιστα, σύμφωνα με τη ΔΑΚΕ, «αποτελεί την καλύτερη εγγύηση προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με τρόπο σύγχρονο και ασφαλή».

«Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα φωνής και και εκπροσώπησης και κανένας δεν δικαιούται να τους το στερήσει», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα, νομίζοντας πως απευθύνεται σε «χώρα των λωτοφάγων», πιστεύοντας ότι οι εργαζόμενοι ξεχνούν πως προσπαθεί να φιμώσει τους εργαζομένους, να τους διασπάει, να τους φιμώσει: και στην παρούσα φάση είναι η κυβέρνηση της ΝΔ των ΜΑΤ κατά των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, η κυβέρνηση της ΝΔ της ποινικοποίησης των αγώνων και των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ των δεκάδων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που έχει πάρει με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Να σημειωθεί πως έχει προηγηθεί ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών ΔΕ, στην οποία ανάμεσα στα άλλα, δηλώνει ότι… κατανοεί τις ανησυχίες μερίδας μαθητών, καθηγητών και γονέων, ωστόσο, θεωρεί ότι η τακτική των καταλήψεων, ο αγώνας δηλαδή, δε λύνει τα υφιστάμενα προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιουργεί εντάσεις εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Πάγια αρχή της παράταξής μας ήταν ο διάλογος εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας με ανοιχτά σχολεία», σημειώνει, προφανώς αναφερόμενη στον… πρόσφατο «διάλογο» των μαθητών με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και «μεσολαβητές» τα ΜΑΤ και τα χημικά. Τότε, δηλαδή, που απώθησαν τους μαθητές προς το… MALL, προκειμένου σημειολογικά να τους δείξουν, για να παραφράσουμε και το γνωστό σλόγκαν, πως καλύτερα να υπερκαταναλώνεις, παρά να μιλάς, να αντιδράς και να αγωνίζεσαι.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η διαμορφωμένη κατάσταση και όπως αυτή συνεχίζει να εξελίσσεται με την πανδημία του covid-19 δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Οφείλουμε να αναζητούμε νέους, σύγχρονους και ταυτόχρονα αποτελεσματικούς τρόπους προκειμένου να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας στο πλάι των εργαζομένων. Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να παραμείνει έρμαιο σε πρακτικές και αντιλήψεις προηγουμένων δεκαετιών.

Δεν μπορούμε να παραμένουμε αγκυλωμένοι σε νοοτροπίες και πρακτικές που όχι μόνο δεν προάγουν αλλά καθιστούν όλους εμάς άβουλους παρατηρητές των ραγδαίων εξελίξεων στο τομέα της τεχνολογίας. Για την ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα, η συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα των συνδικαλιστικών οργάνων είτε με κάλπες είτε με ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μείζονος σημασίας. Η ψηφοφορία δε, με ηλεκτρονικό τρόπο (για πρώτη φορά), εφόσον, και το κράτος εγγυάται το αδιάβλητο αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος των εκλογών, μας βρίσκει σύμφωνους. Αποτελεί την καλύτερη εγγύηση προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με τρόπο σύγχρονο και ασφαλή. Η ΔΑΚΕ πρωτοπόρα στο χώρο εργασίας και με βαθύ αίσθημα ευθύνης καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα φωνής και και εκπροσώπησης και κανένας δεν δικαιούται να τους το στερήσει.


Πηγή