Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, δηλαδή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας», που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, όπως ορθά έχει πει η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών, όσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας «συμπυκνώνεται» στη φράση «Αποχαιρέτα το σπίτι που χάνεις».
Ωστόσο, και με το άρθρο 109 «Συμβάσεις εργασίας» του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, και κάτι άλλο αποχαιρετούν οι εργαζόμενοι: την αποζημίωση απόλυσης, σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης. Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1 του συγκεκριμένου άρθρου: «Σε κάθε περίπτωση, για το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας δεν απαιτείται η καταβολή της αποζημίωσης». Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί την αποζημίωση απόλυσης.
Όπως σημειώνει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως «το όνειδος του νέου Πτωχευτικού Κώδικα», για 100 χρόνια, από το Ν.2112/1920 και αργότερα με το Ν.3198/1955, η απόλυση εργαζομένου ήταν άκυρη, χωρίς ταυτόχρονη καταβολή αποζημίωσης. «Είναι ντροπή οι βουλευτές με τους προκλητικούς μισθούς να καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια χιλιάδες εργαζομένους», σημειώνει και καλεί «την κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη αυτή διάταξη του άρθρου 109 του νέου Πτωχευτικού Κώδικα».
Να σημειωθεί πως και με το άρθρο 268 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όσον αφορά στα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας, οι καταναλωτές θα πρέπει να… αποχαιρετίσουν και τα λεφτά τους και το ασφαλιστήριο, στην περίπτωση που δε δεχθούν αυξήσεις – χαράτσια που θα επιβάλλουν ετσιθελικά και με τη βούλα του νόμου οι ασφαλιστικές εταιρείες – διάβαστε | «Δωράκι» στις ασφαλιστικές οι ελεύθερες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας ή καταγγελία σύμβασης με απώλεια της κάλυψης.