Γιώργος Μπουλμπασάκος: «Το σύνδρομο της “ασωμάτου κεφαλής”»

Άρθρο του Γιώργου Μπουλμπασάκου, Μέλους Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»

Έχει το ταχυδακτυλουργικό τρικ της δεκαετίας του ΄70 σχέση με την πολιτική του 2020;

Ισχυρίζομαι ότι το σύνδρομο της ‘ασωμάτου κεφαλής’ πιθανόν να είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής μας λειτουργίας, υπό τις συνθήκες του υγειονομικού προστατευτισμού που ορίζονται από την ανάγκη περιορισμού της πανδημίας του covid-19

Παίρνοντας αφορμή από τη διαπίστωση του Γάλλου ιστορικού Μαρσέλ Γκοσέ ότι: «το χαρτί προσδίδει ένα βάρος στην κυκλοφορία των συλλογικών ιδεών που η ψηφιακή τεχνολογία δεν μπορεί να δώσει», μπορώ να διατυπώσω την άποψη ότι και η ψηφιακή πολιτική λειτουργία δεν μπορεί να είναι το ισοδύναμο του βουλεύεσθαι.

Ο διάλογος είναι μια επικοινωνιακή διαδικασία που για να λάβει χώρα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν οι σημερινές ψηφιακές δυνατότητες.

Η Βουλή που βουλεύεται και νομοθετεί, δεν μπορεί να το κάνει χωρίς την φυσική παρουσία των μελών της.

 Δεν χωρούν αριθμητικές εκπτώσεις. Οφείλει , τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να εξασφαλίσει την ελάχιστη αυτή προϋπόθεση.

Κατακρίναμε, και ορθώς, την πληθώρα των πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω των ιδιαίτερων αναγκών. Ας μη διολισθήσουμε άλλο.

Διαφορετικά θα γίνουμε μάρτυρες πολιτικής λειτουργίας, απουσία ουσιαστικά, των εντολέων της λαϊκής κυριαρχίας. Η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, δεν μπορεί να συνεδριάζει μόνο ηλεκτρονικά και διά περιφοράς.

Η πολιτική λειτουργία της Κυβέρνησης εμφανίζει σημάδια του ‘συνδρόμου της ασωμάτου κεφαλής’.

Σε αυτό βοηθάει φυσικά και η αντίληψη που έχει η Ν.Δ. για το επιτελικό κράτος και τις συλλογικές διαδικασίες, που πάντοτε ακολουθούσε. Η Κυβέρνηση οφείλει, σε αυτή τη συγκυρία να προχωρήσει σε γρήγορο ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Η κρίση είναι ευκαιρία.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια σειρά από ψηφιακές δυνατότητες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και της διαφάνειας, όπως η Διαύγεια και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έγινε δυνατή σε καιρό μεγάλης οικονομικής κρίσης. 

Και φυσικά αυτές οι μεταρρυθμίσεις, όπως οι περισσότερες, έχουν ονοματεπώνυμο.

Το Κίνημα, εκτός από τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες με ουσιαστική συμμετοχή των μελών του, μέσω διαρκών διαβουλεύσεων αξιοποιεί θεσμούς άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας και τις νέες τεχνολογίας που μας δίνει ως δυνατότητα η ψηφιακή εποχή μας.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι το πρώτο Κόμμα στην ελληνική Κοινωνία που κατοχύρωσε καταστατικά την ηλεκτρονική δημοκρατία (e-democracy) και την ηλεκτρονική ψηφοφορία (e-voting).

Σε συνθήκες υγειονομικού προστατευτισμού και στην εποχή της ψηφιοποίησης κινδυνεύουμε, η πληθώρα των υποσυστημάτων που λειτουργούν στην πολιτική διαδικασία να αυτονομηθούν. 

Για αυτό, στις συνθήκες που πλέον υπαγορεύει η σημερινή υγειονομική κατάσταση, το Κίνημα θα λειτουργήσει όλα τα όργανά του με φυσική παρουσία των μελών του.

Φυσικά θα αξιοποιήσει και την τεχνολογία για μια σειρά κομματικών λειτουργιών.

Λαμβάνοντας όλες τις προφυλάξεις, θα επικοινωνήσουμε με τους πολίτες στους εργασιακούς χώρους, στις πλατείες και σε όλους τους χώρους που υπάρχει κοινωνική παρουσία.

Δεν πρέπει να αφήσουμε χώρο ώστε η δύσκολη σήμερα υγειονομική κρίση να ακρωτηριάσει δημοκρατικές διαδικασίες και να αφαιρέσει δημοκρατικά κεκτημένα.


Πηγή