Παναγιώτης Βλάχος: «Θλιβερή δικαίωση όσων προτείναμε ήδη από τον Μάιο για υγεία και οικονομία»

Συνέντευξη Γραμματέα Επικοινωνίας Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτη Βλάχου στο «Πρώτο Πρόγραμμα»

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Βλάχος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Πρώτο Πρόγραμμα” και την εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με τον Γιώργο Πίκουλα, για την διασπορά του κορονοϊού, τις συνέπειές του ιού στην οικονομία και τα ελληνοτουρκικά.

Για την υγειονομική ασφάλεια

Βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη ζώνη και χρειάζονται δυναμικές αποφάσεις. Την εικόνα χαλάρωσης και τα αντιφατικά μηνύματα που έστειλε μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Κυβέρνηση πρέπει να τα αντικαταστήσει με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ιδιαίτερα ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων. Ιδιαίτερα όμως το άνοιγμα του τουρισμού, με εκείνη τη φιέστα του Πρωθυπουργού στη Σαντορίνη, δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη οργάνωση των τουριστικών ροών στη χώρα μας. Πέρα από το ότι δεν κλείστηκαν διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη ή δεν υπήρξαν ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν υπήρχε η απαραίτητη προετοιμασία στα βόρεια σύνορα με τις βαλκανικές χώρες, δεν ενημερώθηκαν οι πολίτες και φτάσαμε να κατηγορούμε τους νέους για τη διασπορά του ιού. 

Για την οικονομία

Είναι μια θλιβερή δικαίωση να βλέπουμε αυτή την περίοδο όλες μας τις προτάσεις, που είχαμε καταθέσει ήδη από το Μάιο να δικαιώνονται από την μη εφαρμογή τους. Αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλές χιλιάδες εποχιακοί υπάλληλοι και μικρομεσαίοι οδηγούνται στην ανεργία. Δάνεια και βοηθήματα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση δεν έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία. Πότε ακριβώς περιμένουν να χρηματοδοτήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, την κατανάλωση, την εστίαση και το εμπόριο, που αυτή τη στιγμή οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους και αναγκαστικά προχωρούν σε απολύσεις; 

Για το αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης των κομμάτων στην οικονομία

Εμείς έχουμε αντιληφθεί από την αρχή το ρολό μας ως μία χρήσιμη και γόνιμη αντιπολιτευτική δύναμη. Και αυτό είναι και το DNA της πατριωτικής και δημοκρατικής παράταξης, την οποία τα έχω και εγώ την τιμή να υπηρετώ. Επισημαίνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης, αλλά είμαστε και ένα κόμμα το οποίο προτείνει. Νομίζω ότι επειδή στα χέρια μας θα έχουμε σύντομα μια πιο επικαιροποιημένη εκδοχή του σχεδίου Πισσαρίδη είναι σημαντικό η κυβέρνηση να φροντίσει αυτό να γίνει κτήμα της κοινωνίας και να το συζητήσει, τόσο με τους εργαζόμενους, όσο και με τους εργοδότες, τα κόμματα, τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Για τα ελληνοτουρκικά 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να κρατήσουμε το διάλογο και την επαφή με την Τουρκία ζωντανά. Αλλά όταν λέμε διάλογο, δεν εννοούμε κρυφή ατζέντα ή de facto παραχώρηση ή παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν ζητάμε τυχαία συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Δεν ζητάμε τυχαία να κάτσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι και να αντιμετωπίσουμε, με όλα μας τα εργαλεία και με ενωτικό πνεύμα, όλα αυτά τα οποία ζούμε από την Τουρκία. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο οδικός χάρτης της τριμερούς με Γερμανία και Τουρκία. Δεν γνωρίζουμε με ποια λογική, ενώ έχει συζητηθεί και έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο διάλογος με την Τουρκία, η κυβέρνηση αποφασίζει και ανακοινώνει μονομερώς μία προβληματική συμφωνία με με την Αίγυπτο. Όταν έρθει στη Βουλή θα είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε λεπτομερώς. Το σημαντικό είναι να βρούμε και να χαράξουμε την κοινή εθνική γραμμή. Να αντιπαλέψουμε με όλα μας τα διπλωματικά μέσα, με άξονα το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας στην Ευρώπη, την επιθετικότητα και την επεκτατικότητα της Τουρκίας.


Πηγή