Σε τρεις προσφορές θα παιχτεί ο μεγάλος διαγωνισμός των €260 εκατ. για την Ψυττάλεια

Υπέρ της συνέχισης και των τριών υποψηφίων στο διαγωνισμό για την λειτουργία και την συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, τάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες το πολυσέλιδο πόρισμα που υποβλήθηκε στα μέσα Ιουλίου στην ΕΥΔΑΠ από το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Η ΕΥΔΑΠ είχε ζητήσει στις αρχές του έτους τη γνωμοδότηση του ΤΕΕ και νομικού γραφείου των Αθηνών προκειμένου να εξαντλήσει όλα τα τεχνικά και νομικά μέσα πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την τύχη του μεγάλου έργου.

Για τον διαγωνισμό ύψους 260 εκατ. ευρώ η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΕΥΔΑΠ είχε απορρίψει τον περασμένο Νοέμβριο τις τεχνικές προσφορές και το φάκελο με τα δικαιολογητικά συμμετοχής των δύο από τα τρία σχήματα (Suez – ΤΕΡΝΑ- Ιntrakat και Μυτιληναίο – Κωνσταντινίδη), περνώντας στην επόμενη φάση μόνο την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ.

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των Γάλλων της Suez αλλά και των ελλήνων συνεταίρων τους και η υπόθεση έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπό το βάρος των πιέσεων του ανταγωνισμού που επικαλούνταν μη ουσιώδεις λόγους για την απόρριψή τους, αποφάσισε να μην εγκρίνει το πρακτικό της Επιτροπής και να ζητήσει την συνδρομή δύο ανεξάρτητων συμβούλων.

Έτσι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης, εισηγήθηκε προς το ΔΣ την ανάθεση στο ΤΕΕ της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών του διαγωνισμού και στην δικηγορική εταιρεία Λαμπαδάριος και Συνεργάτες, το νομικό έλεγχο των δικαιολογητικών συμμετοχής.

Μάλιστα, η ΕΥΔΑΠ για να ξεπεράσει τις απόψεις που διατυπώθηκαν ως προς την νομιμότητα της εμπλοκής του ΤΕΕ και μάλιστα με την παραγγελία της ίδιας της εταιρείας και όχι των υποψηφίων του διαγωνισμού, έλαβε σχετική γνωμοδότηση από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την οποία λέγεται ότι κρίθηκε νόμιμη η διαδικασία.

Ωστόσο στο παρασκήνιο, φαίνεται ότι διαδραματίστηκε ένα μίνι θρίλερ το τελευταίο διάστημα για να προχωρήσει η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που οδήγησαν σε συνεχείς παραιτήσεις των πραγματογνωμόνων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Τεχνικό Επιμελητήριο για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της διαδικασίας και τις παραιτήσεις των μελών χρειάστηκε να συγκροτήσει και νέα επιτροπή με την ενεργό συμμετοχή και εποπτεία της καθηγήτριας του ΕΜΠ και μέλος της διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ κ. Τόνιας Μοροπούλου. Υπέρ της διαδικασίας της συνέχισης του διαγωνισμού τάχθηκαν τελικά τα 4 από τα 5 μέλη της Επιτροπής.

Αν και η τεκμηρίωση του πορίσματος δεν έχει γίνει γνωστή, πληροφορίες αναφέρουν ότι επικαλείται το μέγεθος των εταιρειών για να δικαιολογήσει την συνέχιση του διαγωνισμού και με τους τρεις διεκδικητές του έργου, ένα επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της εταιρείας για να δικαιολογήσει την στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα στο διαγωνισμό, μαζί με την ανάγκη λόγω του μεγέθους του, να υπάρξει ενίσχυση του ανταγωνισμού άρα και ανταγωνιστικότερη προσφορά.

Αντίστοιχα, στην ΕΥΔΑΠ έχει παραδοθεί και το πόρισμα του νομικού γραφείου, το οποίο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίζει έλλειψη κάποιων δικαιολογητικών, τα οποία θα ζητήσει η ΕΥΔΑΠ από τις υποψήφιες εταιρείες.

Ως προς την διαδικασία, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει σχετική ενημέρωση στο διοικητικό συμβούλιο από την διοίκηση των δύο πορισμάτων, παρουσία των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης και υπηρεσιακών παραγόντων. Στην συνέχεια θα υπάρξει εισήγηση του κ. Σαχίνη προς το ΔΣ για την αποδοχή του πορίσματος του ΤΕΕ. Ωστόσο η απόφαση για την συνέχιση του διαγωνισμού και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών εκτιμάται ότι θα ληφθεί σε επόμενο ΔΣ.

Ακόμη όμως και αν ο διαγωνισμός συνεχιστεί, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ ακονίζει από καιρό τα όπλα της και έχει διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πράγμα που σημαίνει ότι ο δικαστικός πόλεμος που θα ανοίξει για το έργο θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ έχει δώσει ήδη παράταση στην υφιστάμενη σύμβαση για την Ψυτάλλεια που λήγει το Μάρτιο του 2021.


Πηγή