Συνέντευξη της Ζέφης Δημαδάμα, Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο rosa.gr
1. Στη διάρκεια της καραντίνας, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων,κατέγραψε 1.769 κλήσεις, από τις οποίες οι 1.070 αφορούσαν καταγγελίες βίας και οι 648 αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών. Η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα μήπως τελικά δεν είναι τόσο ιδανική;
Έχουν γίνει βήματα προς τη θετική κατεύθυνση για την ισόρροπη συμμετοχή των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών, αλλά μένουν να γίνουν πολλά ακόμη. Η βια κατά των γυναικών είναι παρούσα και λαμβάνει πριν και μετά την καραντίνα εφιαλτικές διαστάσεις. Επομένως, απαιτούνται πολιτικές και μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Πόσες φορές έχουμε ακούσει προεκλογικό πρόγραμμα των κομμάτων ή κυβέρνησης να έχει στις προτεραιότητές του το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και προτάσεις αντιμετώπισης ή πολιτικές των ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες. Το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει πολύ δουλειά και το Κίνημα Αλλαγής επίσης, αλλά χρειάζεται εθνική στρατηγική για την γυναικεία ενδυνάμωση. Γιατί μια γυναίκα προκειμένου να ανοίξει την πόρτα και να φύγει από το δυνάστη της, χρειάζεται οικονομική ανεξαρτησία, άρα εργασία.
2. Ο Τζόζεφ Νάι θεωρεί το θηλυκό μοντέλο ηγεσίας το μοντέλο, που θα εδραιωθεί στα επόμενα χρόνια. Εσείς, ως Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ποιες διαφορές θεωρείτε ότι θα έφερνε μια δυνητική αύξηση των γυναικών σε θέσεις εξουσίας και γιατί;
Είναι ζήτημα δικαιοσύνης και δημοκρατίας η συμμετοχή του παραπάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, που είναι οι γυναίκες, να μην υποεκπροσωπείται. Ειδικά όμως για το θηλυκό μοντέλο ηγεσίας θα ήθελα απλώς να αναφέρω την πραγματικότητα. Οι χώρες, οι οποίες είχαν γυναίκες ηγέτιδες την ώρα της πανδημίας COVID19, τα πήγαν πολύ καλύτερα. Χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Ταϊβάν, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ισλανδία, διαχειρίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικότερα την κρίση γιατί είχαν προνοητικότητα, ευαισθησία, μεθοδικότητα και σχεδιασμό. Στην Ισλανδία πχ η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ ξεκίνησε να λαμβάνει μέτρα κατά του κορονοιου πριν καν εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα της και ενώ έκανε συστηματικά και συνεχώς τεστ.
Θα έλεγα ότι οι γυναίκες δουλεύουν περισσότερο και επαίρονται λιγότερο.
3. Κεντροποίηση ή Ριζοσπαστικοποίηση; Ποια είναι η πολιτική ροπή, που θα θα δώσει περισσότερες πιθανότητες στο ΚΙΝ.ΑΛ. να “επαναπατρίσει” τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ;
Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε σε όλη την κοινωνία, έχουμε ξεφύγει από “επαναπατρισμούς” ή “επανασυνδέσεις”, χωρίς καμιά διάθεση αδιαφορίας ή αλαζονείας προς κανέναν, μακριά από εμάς. Ο δρόμος που έχουμε διαλέξει είναι ο σοσιαλισμός και η σοσιαλδημοκρατία και αναφέρεται σε όλους και όλες τους προοδευτικούς πολίτες. Παραμείναμε στην πορεία που ξεκίνησε ο Α. Παπανδρέου όχι όμως στατικοί αλλά εξελισσόμενοι λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες και μαζί με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές συνθέτουμε και οικοδομούμε την δική μας πρόταση. Η πρόταση μας δεν είναι καταγγελτική, ούτε τυχοδιωκτική, ούτε “ψηφοθηρική” -όπως είδαμε στο παρελθόν από ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ- αλλά με ουσία και λύσεις ώστε να ωφεληθεί η πατρίδα μας. Δεν σας κρύβω ότι το Σχέδιο που ετοιμάζουμε και ονομάζεται “Νέα Αλλαγή” δίνει φωνή στους 20ρηδες, στους 30ρηδες, στους 40ρηδες, γιατί τα διλήμματα και οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι εντελώς διαφορετικά. Αυτές οι γενιές -με πολλές γυναίκες στην πρώτη γραμμή- είμαι πεπεισμένη ότι θα δημιουργήσουν την προοδευτική διακυβέρνηση της επόμενης μέρας.
Η προοδευτική διακυβέρνηση δεν θα έχει καμιά σχέση με τη συντήρηση, με λαϊκισμούς, χυδαιολογία ή ακραία ρητορική, αλλά θα στηρίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αναδιανομής του πλούτου, της προστασίας των αδύναμων, της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
4. Ποιος είναι ο/η πολιτικός, που θαυμάσατε περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ και γιατί. Δεν είναι ανάγκη να έχει χρηματίσει πρόεδρος του κόμματος.
Αν επέλεγα κάποιον ή κάποια θα ήμουν άδικη με κάποιες και κάποιους άλλους. Εκτός από την ηγετική φυσιογνωμία του επιστήμονα, πολιτικού, οραματιστή Α. Παπανδρέου νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε κατεξοχήν συλλογικά και για αυτό πέτυχε την αλλαγή της Ελλάδας και μείωσε δραστικά της ανισότητες διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους και όλες. Δεν είμαι και δεν ήμουν “προσωπολάτρισσα”, πιστεύω ακράδαντα στην ομαδική δουλειά και στις στέρεες, προοδευτικές πολιτικές θέσεις. Οι καιροί εχουν αλλάξει…
5. Πώς αξιολογείτε την διακυβέρνηση Μητσοτάκη και πώς ακούτε την κριτική για ορμπανοποίηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος;
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επέλεξε να ακολουθήσει την επιστημονική κοινότητα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όπως πρότεινε και το Κίνημα Αλλαγής και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η διακυβέρνηση μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων είναι απαγορευτική για αυτό και απαιτούμε να λάβει τώρα τέλος η παραπάνω τακτική. Η Βουλή πρέπει να έχει ρόλο και λόγο και θα το διεκδικούμε, όπως το διεκδικήσαμε και σε προηγούμενες κυβερνήσεις.
Επίσης, κρίσιμο είναι και το ζήτημα της μεροληπτικής κι όχι πολυφωνικής, αναλογικής ενημέρωσης από τα ΜΜΕ, κάτι το οποίο έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει. Δεν θα επιτρέψουμε “ορμπανοποιηση” του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Θα είμαστε απέναντι!
Εν κατακλείδι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια δεξιά κυβέρνηση με συντηρητικό προσανατολισμό όσο και αν επιδιώκει να “μεταμφιέζεται” σε κεντρώα. Τα εργασιακά και οι πολιτικές που εφαρμόζει π.χ. ο κ. Βρούτσης στοχεύουν να περιορίσουν σημαντικά τα εργασιακά δικαιώματα και να επιβληθούν ελαστικές μορφές εργασίας με συστηματική -δυστυχώς- οικοδόμηση του πελατειακού κράτους. Για αυτό και εφιστούμε την προσοχή όλων στην κατανομή της οικονομικής βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και υπογραμμίζουμε την αναγκαία συνεργασία της κυβέρνησης με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει ήδη σειρά προτάσεων προς αυτή τη κατεύθυνση και καλούμε την κυβέρνηση να μην αφήσει κανέναν και καμιά πίσω σε αυτή τη νέα ύφεση που δυστυχώς έρχεται…