είναι λειτούργημα» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συναρμόδια κοινοβουλευτική τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στο 1ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο και την Έκθεση AGROWN που διοργάνωσαν ο ειδησεογραφικός οργανισμός ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και ο ειδησεογραφικός οργανισμός ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στη λίμνη Τριχωνίδα. 

Η Χριστίνα Σταρακά συνεχάρη τους διοργανωτές για την απόφασή τους μεγάλο μέρος των εργασιών του Συνεδρίου να επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της παραγωγής σε περιοχές που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για  «κυβερνητική ανυπαρξία», κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δύο ολόκληρους μήνες μετά την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Daniel και ακόμα στη Βουλή δεν έχουμε συζητήσει τι έγινε και τι πρέπει να γίνει στη Θεσσαλία» και υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει να ακούει για Θεσσαλία. Θα τα ακούσει όμως. Γιατί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής φέρνει τα φλέγοντα ζητήματα της Θεσσαλίας, της καταστροφής της αγροτικής παραγωγής, της ανύπαρκτης πολιτικής προστασίας, και της ανάγκης ανοικοδόμησης ψυχών, ζωών, νοικοκυριών, επιχειρήσεων, γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη Βουλή. Σας καλώ να διαβάσετε την σχετική αναλυτική, υπεύθυνη και εμπεριστατωμένη επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με πρώτο τον προέδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη»

Στη συνέχεια η κυρία Σταρακά τόνισε ότι η κλιματική κρίση, η τεχνολογική επανάσταση, το πρόβλημα των υδάτων και οι εξελίξεις στον ενεργειακό και επισιτιστικό τομέα παγκοσμίως, θέτουν άνευ προηγούμενου προκλήσεις για κάθε χώρα, «η επιτυχής αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί σχέδιο και κυβέρνηση που ενώνει, δουλεύει και δεν κοιμάται». «Όταν εμείς ως ΠΑΣΟΚ μιλάγαμε για την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με πράσινη ανάπτυξη παντού, κάποιοι γέλαγαν – αλλά τώρα τα γέλια κόπηκαν», είπε η κυρία Σταρακά και πρόσθεσε: «Και ξέρουμε και κάτι ακόμα ως ΠΑΣΟΚ γιατί βλέπουμε τι γίνεται μπροστά και παγκοσμίως: Ο βαθμός ενεργειακής και αγροδιατροφικής / επισιτιστικής αυτονομίας μιας χώρας είναι πλέον βασικός παράγοντας ισχύος της στο διεθνές στερέωμα. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια με δική μας ενέργεια. Και όσο περισσότερο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε τρόφιμα με δικά μας τρόφιμα, τόσο περισσότερο θωρακίζουμε την ισχύ μας και την ανεξαρτησία μας. Για αυτό και ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ένα απλό επάγγελμα. Είναι λειτούργημα για την κοινωνία και το έθνος μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις του Κινήματος για την προστασία και ενίσχυση του Έλληνα παραγωγού, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων την ανάγκη για: 

  1. Μείωση του κόστους των αγροτικών εφοδίων, ζωοτροφών και καυσίμων. 
  2. Προστασία της αγροτικής γης από τους πλειστηριασμούς. 
  3. Αύξηση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης που διατίθενται στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών χαμηλής απόδοσης.
  4. Επιτάχυνση των επενδύσεων από τα προγράμματα της νέας ΚΑΠ 
  5. Στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ αγροτών. 
  6. Επικαιροποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, για κάλυψη καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. 
  7. Κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων στην πρωτογενή παραγωγή. 
  8. Δημιουργία Γεωργικών Σχολών, μετά το Λύκειο, για την σύγχρονη εκπαίδευση των αγροτών. 
  9. Πρόνοια για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και στέγασης των ξένων εργατών γης. 

«Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές και όσους συμμετέχουν, το Συνέδριό σας δίνει ελπίδα ανάκαμψης σε δύσκολους καιρούς για τους παραγωγούς μας», είπε κλείνοντας η Χριστίνα Σταρακά.


Πηγή

Leave a Reply