Τουρκική διγλωσσία: Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα

Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα έναντι των τουρκικών ανοιγμάτων δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχιζε τα περί μοιρασιάς στο Αιγαίο, για εσωτερική κατανάλωση. 

«Ο πρόεδρος μας πέρυσι και στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, στις συναντήσεις του με τον κ. Μητσοτάκη πρότεινε «Ελάτε να κάνουμε διάλογο, να λύσουμε τα προβλήματα, να κάνουμε μοιρασιά στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο». 

Εγώ όμως όταν συναντήθηκα στη Γενεύη με το πολύ καλό μου φίλο Νίκο Δένδια  μου είπε πως «δεν είμαστε έτοιμοι». Όταν τον ρώτησα γιατί, μου απάντησε η πίεση της κοινής γνώμης, δεν θέλει συνεργασία με την Τουρκία. Ξέρετε, στη διπλωματία λένε το ταγκό θέλει δυο. Άρα το να θέλουμε διάλογο δεν αρκεί. Πρέπει να είναι έτοιμη και η Ελλάδα.» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου

«Η Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να προστατεύσει τα συμφέροντα, τα δίκαια και την κυριαρχία της, είναι μια χώρα διαλόγου. Αλλά ο διάλογος πρέπει να γίνει σε μια ατμόσφαιρα που το επιτρέπει. Όχι με παραβιάσεις, όχι με απειλές» τονίζει πάντως ο  Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει «Περιμένουμε από αυτούς, αλλά το τανγκό θέλει δύο»

Κυβερνητικά στελέχη στέλνουν μήνυμα στην Άγκυρα ότι τυχόν νέες προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες, ενώ ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα διαμηνύει πως ό,τι λέει η Τουρκία, το κάνει.

«Εκείνοι που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα, γνωρίζουν ότι εμπιστευόμαστε την ισχύ και την αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων και γνωρίζουν ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβουλή» τονίζει ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Τα μηνύματά μας είναι πάντα, σε κάθε επίπεδο, ανοιχτά και ευθύτατα. Δεν μας αρέσουν τα τετελεσμένα εναντίον μας και ούτε δρούμε εμείς με αυτόν τον τρόπο. Λέμε αυτό που κάνουμε και κάνουμε αυτό που λέμε» σημείωσε σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκερκίν.

Σημειώνεται πως μέσω της Καθημερινής, αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα με φόντο το μεταναστευτικό απέστειλε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

«Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στην Τουρκία να μας εκβιάζει. Η απάντηση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία πρέπει πάντοτε να είναι ξεκάθαρη» υπογράμμισε ο Κούρτς.

Την ερχόμενη Τετάρτη ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα βρεθεί μαζί με τον Νίκο Δένδια στον Έβρο.

Πηγή: skai.gr


Πηγή