Όλοι κι όλες στην απεργία στις 16 Ιούνη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην Πανυγειονομική κινητοποίηση στις 16 Ιουνίου και στην συγκέντρωση και πορεία από την Πλατεία Μαβίλη στο υπ. Υγείας. Επίσης, καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες της περιφέρειας να συμμετέχουν στις τοπικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επανέρχεται στην «κανονικότητά της» στην μετα-κορωνοϊό εποχή. Μετά το χειροκρότημα και τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» έρχεται να μας υπενθυμίσει το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο και το πρόγραμμά της.

Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αλλά και τα προγράμματα όλων των μνημονιακών κομμάτων έχουν ένα κοινό στόχο: Την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και τη μετατροπή του κοινωνικού αγαθού της υγείας σε εμπόρευμα.

Οι «όρκοι πίστης» στελεχών της Ν.Δ. στο δημόσιο σύστημα υγείας και το χειροκρότημα στους «ήρωες» εργαζόμενους, πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε χειροκρότημα στους «δωρητές» και στον «ιδιωτικό τομέα για τη μεγάλη συμβολή του στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Δεν υπάρχει καμία δέσμευση της κυβέρνησης για την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Αντίθετα, επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία, συγχέοντας την ασφαλιστική ένταξή μας στα ΒΑΕ με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Δεν υπάρχει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τα τελευταία τρία χρόνια. Η Κυβέρνηση όμως διατυμπανίζει σωρεία προσλήψεων οι οποίες είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους συνολικά και επιχειρεί να δημιουργήσει ανταγωνιστικό κλίμα ανάμεσα σε κατηγορίες συναδέλφων είτε με τη δημιουργία κλάδων είτε με το μοίρασμα χρηματικού μπόνους από ιδιώτες σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία για να επιταχύνει και να διευρύνει τις ιδιωτικοποιήσεις σε νέες υπηρεσίες των μονάδων υγείας και την μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να εδραιωθεί και στην συνείδηση των εργαζόμενων και του λαού η «συνεργασία» του Ιδιωτικού με τον Δημόσιο Τομέα, τα περίφημα ΣΔΙΤ.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προ covid19 περίοδο έλεγε ότι δεν χρειάζεται το δημόσιο να αγοράζει μηχανήματα, θα τα φέρνει ο ιδιώτης ο οποίος θα μπορεί και να δίνει και έξτρα μπόνους σε αυτούς που παράγουν και εργάζονται στα τμήματα αυτά. Είναι τυχαίο άραγε ότι για πρώτη φορά στα χρόνια του ΕΣΥ, πέρα από δωρεές σε είδος, δωρητής ανακοινώνει ότι θα δώσει «μπόνους» σε εργαζόμενους του ΕΣΥ που μάλιστα εργάζονται εκεί που ο ίδιος δωρητής σχεδιάζει να παρέχει ή παρέχει ήδη και τον αντίστοιχο εξοπλισμό;

Το «μπόνους» είναι το τυράκι. Η φάκα είναι η εκχώρηση των υπηρεσιών, του εξοπλισμού, του εργασιακού καθεστώτος και της μισθοδοσίας των εργαζομένων στους επιχειρηματίες.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ αντί να αναδείξει και να καταγγείλει αυτές τις πολιτικές, αντί να διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας, αποδέχεται ως λύση τα “μπόνους” των ιδιωτών και ζητάει να διευρυνθούν και σε άλλες κατηγορίες συναδέλφων. Με αυτή την τακτική της η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, παίζει το ίδιο παιχνίδι με την κυβέρνηση, συμβάλλοντας στο διαχωρισμό των εργαζομένων και στη «νομιμοποίηση» της εισόδου των επιχειρηματικών συμφερόντων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά τη μεγάλη μάχη που δώσαμε για την υγεία του λαού, ακολουθούν οι μεγάλες μάχες ενάντια στις πολιτικές που επιδιώκουν να απαξιώσουν και να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως το ΕΣΥ. Ακολουθούν οι μεγάλες μάχες για:

  • Πλήρη κάλυψη των δαπανών υγείας από το κράτος

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πού να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των δημόσιων δομών υγείας.

  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων με μετατροπή – τώρα – των συμβάσεων τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου

  • Οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία δεν επαιτούμε «μπόνους» φιλεύσπλαχνων ευεργετών, ούτε κάνουμε διαχωρισμούς μεταξύ μας στη μεγάλη μάχη που δώσαμε. Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ, χωρίς την καταβολή επασφάλιστρου και με προώθηση όσων ενταχθούν σε ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια για να μην έχουν απώλειες στη σύνταξή τους.

  • Καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Επαναφορά των υπηρεσιών που εκχωρήθηκαν σε ιδιώτες στο δημόσιο και στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό. Όχι στην επιστροφή των εργολάβων.

Όλοι κι όλες στην πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη
και στις απεργιακές συγκεντρώσεις


Πηγή