Να μπει οριστικό τέλος στις αυθαίρετες και πελατειακές πρακτικές των δημάρχων

Το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών σχετικά με προσκόμματα και αρνήσεις Δημοτικών Αρχών να ικανοποιήσουν αιτήματα μετατάξεων και αποσπάσεων, μέσα από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ) ή μέσω των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος, για κατ’ εξαίρεση μετάταξη ή απόσπαση για λόγους υγείας ή συνυπηρέτησης.

Οι εργαζόμενοι -τι κι αν άλλα προβλέπει το ΕΣΚ- πολλές φορές βρίσκονται στο έλεος των Δημάρχων και εξαρτώνται από τις «ορέξεις» τους. Το τελευταίο κρούσμα, όπως καταγγέλθηκε άλλωστε και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, παρατηρήθηκε στο Δήμο Αρταίων: ο δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, αρνήθηκε και δεν απέστειλε μέσα στο χρονικό όριο που θέτει ο νόμος τα απαραίτητα υπηρεσιακά έγγραφα υπαλλήλου που θέλει να μεταταχθεί στο φορέα υποδοχής (Περιφέρεια Ηπείρου), προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σήμερα τα κρατά «στα συρτάρια» του.

Ανάλογες πρακτικές, όμως, εμφανίζονται και σε περιπτώσεις μετατάξεων ή αποσπάσεων για λόγους υγείας, ακόμα και σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως είναι η καθαριότητα, με έωλες δικαιολογίες, όπως η έλλειψη πιστώσεων στα ανταποδοτικά. Όλοι γνωρίζουμε ότι απ’ τα ανταποδοτικά, παρανόμως, καλύπτονται και άλλες ανάγκες ή ότι υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των ΚΑΔ αυτών από άλλους ΚΑΔ και εν προκειμένω από την ειδική επιχορήγηση λόγω κορονοϊού που έδωσε το ΥΠΕΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει δήμαρχος που επικαλείται αυτό, όταν το κόστος για το 2020 θα είναι της τάξης των 6.000-7.000 ευρώ και όταν η επιχορήγηση που λαμβάνει ο ίδιος δήμος ανέρχεται στο ύψος των 384.000 ευρώ!

Οι πολιτικές ευθύνες βέβαια βρίσκονται στο ΥΠΕΣ, στον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά και στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού:

1. Κατάργησε στην πράξη τη λαϊκή βούληση και έδωσε τη δυνατότητα στις Δημοτικές Αρχές, που είναι μειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια, να παίρνουν αποφάσεις ή να έχουν την πλειοψηφία στα ΔΣ των ΝΠ και στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις οποίες μεταβιβάστηκαν κρίσιμες αρμοδιότητες, ενώ ειδικά για τους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών δεν αρκούν οι προϋποθέσεις, να είναι δηλ το 65% των οργανικών θέσεων καλυμμένες ή να μην είναι ο μοναδικός στον κλάδο, αλλά απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, θέτοντας μ’ αυτόν τον τρόπο σε ομηρία αυτούς τους εργαζόμενους.

2. Θεσμοθέτησε ασφυκτικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών των μετατάξεων – αποσπάσεων και κυρίως, εκεί που αυτές αποβούν άκαρπες για διάφορους λόγους, δεν αναζητούνται ευθύνες. Ευθύνες που αποτελούν παράβαση καθήκοντος για όλους εκείνους που κωλυσιεργούν ή αρνούνται ετσιθελικά να ολοκληρώσουν αυτές τις διαδικασίες και που στην τελική τη «γλιτώνουν», με τους εργαζομένους από την άλλη πλευρά να τιμωρούνται, αφού γίνονται αιχμάλωτοί τους.

Ειδικά μάλιστα, για όλους όσοι αιτούνται μετάταξης – απόσπασης για λόγους υγείας, ακόμα και για την καθαριότητα, που υπάρχει γενικά έλλειψη προσωπικού, οι Δημοτικές Αρχές αυθαιρετούν και κάνουν χρήση το γεγονός ότι «…δεν είναι κατ’ αρχήν υποχρεωμένη για την αποδοχή της αιτήσεως του υπαλλήλου…». Παρακάμπτουν όμως ότι στη συνέχεια αναφέρει ότι «…σε περίπτωση άρνησης, η σχετική μη αποδοχή του αιτήματος θα πρέπει να είναι ειδικώς αιτιολογημένη μιας και αφορά στην προάσπιση και στην εξυπηρέτηση ιδιαίτερα σοβαρών λόγων υγείας…» (εγκύκλιος ΥΠΕΣ 27/5/2020 – ΑΔΑ: 67Γ646ΜΤΛ6-ΧΧ8) ή ότι «…στις περιπτώσεις απόσπασης υπαλλήλων για λόγους υγείας και δεδομένου ότι πρόκειται για αποσπάσεις που διενεργούνται με σκοπό την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία της υγείας (άρθρο 5 Σ), δεν απαιτείται η συμπλήρωση διετίας από τον διορισμό» (Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης ΔΙΔΑΔ/Φ.49K/396/18921/25.06.2019).

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ ζητά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη θεσμοθέτηση κανόνων που δεν θα επιτρέπουν τις αυθαιρεσίες αιρετών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και την τιμωρία, για παράβαση καθήκοντος, όλων όσοι λειτουργούν εκδικητικά και ετσιθελικά, ώστε να μην καθίστανται οι εργαζόμενοι όμηροι και αιχμάλωτοί τους, ούτε θύματα στο βωμό της αναπαραγωγής του πελατειακού κράτους στην Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, ζητεί εκεί που οι Δημοτικές Αρχές ενήργησαν με σκοπιμότητα και οδήγησαν τα πράγματα στο σημείο να μην ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των μετατάξεων – αποσπάσεων, παρά του γεγονότος ότι είχαν όλες τις προϋποθέσεις, να μη θεωρηθούν ατελέσφορες, αλλά να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκπρόθεσμα.


5 Ιουνίου 2020
Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ


Πηγή