Για τα προβλήματα στον εργασιακό τομέα, την κρατική ενίσχυση αλλά και τα μέτρα προστασίας μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος στην εκπομπή «Τι τρέχει;» και στον Γιάννη Λαυράνο.
«Είμαστε εν αναμονή, περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι τελικά το πακέτο στήριξης, τι θα δοθεί στην αγορά και στις επιχειρήσεις υπό τη μορφή ρευστότητας αλλά και στους εργαζόμενους υπό τη μορφή κρατικής ενίσχυση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ.
«Θα πρέπει να υπάρξει ένα ευρύτερο προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους μέχρι τέλος του έτους, αλλά και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να μη χαθούν και θέσεις εργασίας», τόνισε.
Όπως εξήγησε ο Καραγεωργόπουλος ήδη έχουν ανοίξει τα καταστήματα και το 90% των καταναλωτών μπαίνει σε αυτά χωρίς μάσκες και χωρίς καμία απολύτως προφύλαξη. «Οι συνάδελφοί μας έχουν παραλάβει υλικά προστασίας τα οποία είναι κάκιστης ποιότητας κι αναγκάζονται να μην τα χρησιμοποιούν, γιατί τους προκαλούν αλλεργίες, μία σειρά από προβλήματα, οπότε τίθεται ένα ζήτημα ως προς την αυστηροποίηση των θεσμοθετημένων κανόνων γύρω από την υγεία και την ασφάλεια. Υπήρξε και μία τηλεδιάσκεψη και του προέδρου της ΓΣΕΕ με τον πρωθυπουργό, που όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι κι αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», τόνισε.
Για τις καταγγελίες εργαζομένων για την παραβίαση των κανόνων του εργατικού δικαίου ο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «σαφώς έχουμε ευρύτερες παραβιάσεις του εργατικού δικαίου κι ειδικά το διάστημα των δύο προηγούμενων μηνών. Επικράτησε εργασιακή ζούγκλα σε όλες τις επιχειρήσεις. Φτάσαμε σε σημείο να κλέβουν εργοδότες- επιχειρήσεις μέχρι και τα 800 ευρώ από τους εργαζόμενους. Να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις τις υπεύθυνες δηλώσεις για λογαριασμό των εργαζομένων κι αντί τραπεζικού λογαριασμού του εργαζόμενου δινόταν τραπεζικός λογαριασμός, ο οποίος ανήκε σε τρίτο πρόσωπο, ενδεχομένως της εμπιστοσύνης του εργοδότη και τα χρήματα εισέρρεαν σε αυτούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης, παραβιάζονται τα ωράρια. Για παράδειγμα, ένας εργοδότης έχει το δικαίωμα να μετατρέψει σε εκ περιτροπής απασχόληση τον εργαζόμενο, ας πούμε ότι το κάνει κατόπιν κοινής συμφωνίας κτλ.. Στην πραγματικότητα όμως, ο εργαζόμενος τις ημέρες και τις ώρες τις οποίες φαίνεται να μην εργάζεται, καλείται από τον εργοδότη να απασχοληθεί υποχρεωτικά, δεν αμείβεται γι’ αυτή την απασχόληση, γιατί του λέει ο εργοδότης ότι το υπόλοιπο μέρος θα το καλύψει το κράτος, συνεπώς θα έρχεται ο εργαζόμενος να κάνει κανονικά το μεροκάματο, αφού ούτως ή άλλως , θα λαμβάνει την αμοιβή για το διάστημα που δε θα απασχολείται κι όταν γίνονται καταγγελίες και πηγαίνει η Επιθεώρηση Εργασίας για έλεγχο, ο εργοδότης λέει “ναι, έκανα μια αλλαγή στο πρόγραμμα και θα τη δηλώσω μετά από ένα μήνα”. Οπότε ο έλεγχος είναι χωρίς περιεχόμενο.
Πώς μπορεί να προστατευτεί ο εργαζόμενος
Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι συλλογικοποιημένοι. Να εντάσσονται μέσα στα Συνδικάτα, να ενημερώνουν τα Συνδικάτα για παρατυπίες, παραβιάσεις που υπάρχουν στον εργασιακό χώρο κι από εκεί και πέρα, πολλές φορές και με την παρέμβαση τη δική μας και με την έντονη πίεση των συνδικαλιστικών ενώσεων, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις συμμόρφωσης και αποτροπής συγκεκριμένων εργοδοτικών “ορέξεων”. Συνεπώς, ένα μήνυμα πρέπει να στείλουμε στους εργαζόμενους. Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι μόνος του, να αντιμετωπίζει το πρόβλημα μόνος του, να απευθύνεται στα συνδικαλιστικά όργανα, στους συναδέλφους του και μέσα από τη συλλογική πίεση κι αντίδραση, πολλές φορές, επιτυγχάνουμε λύσεις σε προβλήματα, που ούτε η Επιθεώρηση Εργασίας, ούτε το κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει.
Για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Καλό είναι να γίνονται εξαγγελίες και να λέμε «θα πατάξουμε την ανομία στους εργασιακούς χώρους», αλλά με ποιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας; Το υποστελεχωμένο; Το οποίο δε διαθέτει τα μέσα και δεν μπορεί να βγει από το γραφείο αυτή την περίοδο, γιατί αυτές είναι οι οδηγίες κι οι εντολές. Δεν έχουν βγει ούτε για έναν έλεγχο. Εμείς έχουμε κάνει επίσημες καταγγελίες για κραυγαλέες παραβιάσεις και κλοπές των 800 ευρώ από τους εργαζόμενους κι ακόμα αυτές δεν έχουν ελεγχθεί. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δει η πολιτεία, να ενισχύσει τους εποπτικούς μηχανισμούς, να τους στελεχώσει με εξειδικευμένο προσωπικό, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικοί και οι έλεγχοι και οι εξαγγελίες των ελέγχων.
Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Εκδόθηκε η απόφαση παράτασης των συλλογικών συμβάσεων έως τις 30 Ιουνίου, αλλά θα πρέπει να απελευθερωθεί και το πλαίσιο, ώστε με τη λήξη της παράτασης να έχουμε τα εργαλεία ως Συνδικάτα στα χέρια μας για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε και να ανανεώσουμε αυτές τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.