Tροπολογία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος φέρνει η κυβέρνηση – Το σκεπτικό

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σε 6, από 3 μήνες που ισχύει μετά τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ, αυξάνεται με τροπολογία, η μεταβατική διάταξη για τη διαβίβαση προγενέστερων του νόμου διατάξεων (σ.σ. αποφάσεων) για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στα αρμόδια δικαστικά όργανα προς οριστική επικύρωση, αυξάνοντας αντίστοιχα κατά τρεις μήνες και το χρονικό περιθώριο μετά την παρέλευση του οποίου παύει αυτοδικαίως η ισχύς της δέσμευσης και συνεπώς το χρόνο που παραμένουν δεσμευμένα τα περιουσιακά στοιχεία.

Δείτε την τροπολογία αναλυτικά
Το σκεπτικό πίσω από την τροπολογία
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, στόχος της εν λόγω αλλαγής, είναι η αποτροπή ενδεχόμενου κινδύνου ζημίας του δημοσίου από την περίπτωση «ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόντων εγκλήματος» σε περίπτωση καταδίκης, λόγω μίας πιθανής μαζικής παύσης σε ισχύ των διατάξεων του Προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα.
Ψηφίζεται την Τετάρτη στην Ολομέλεια
Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της ΠΝΠ του περασμένου Δεκεμβρίου αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια.

Μνήμες μονομαχίας Μητσοτάκη – Τσίπρα για… «μπαχαλάκηδες του λευκού κολάρου»

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τροπολογίας πάντως εκτιμάται ότι θα αποτελέσει νέα αφορμή σφοδρών τριβών κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η αρχική ρύθμιση για την τρίμηνη προθεσμία είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο πεδίο σκληρής μονομαχίας του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα είχε φέρει την επίμαχη διάταξη στην Ώρα του Πρωθυπουργού, εξαπολύοντας βαριές κατηγορίες εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για σκανδαλώδες «πλυντήριο» οικονομικών εγκληματιών, «δώρα στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ» και ταύτιση της κυβέρνησης της ΝΔ με τους «μπαχαλάκηδες του λευκού κολάρου και της γραβάτας».
Με βολές για «ακραία διχαστική ρητορική» με «έωλα και φτωχά» επιχειρήματα, είχε αντιδράσει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για νέα προσπάθεια «πόλωσης» και μετατροπής της χώρας σε ένα απέραντο δικαστήριο, , συνιστώντας δηκτικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσοχή γιατί «ενίοτε τα κολάρα είναι βρώμικα και χωρίς να φοράνε γραβάτα».
Ως προς το επίδικο της ρύθμισης ο Πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο νόμος εφαρμόζεται και όλους, διευκρινίζοντας ότι η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων δεν θα μπορεί να ξεπερνά εφεξής τους 18 μήνες κρατώντας «όμηρους» πέραν «γκρίζων επιχειρηματιών» και απλούς μισθωτούς μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους, ενώ για την 3μηνη προθεσμία είχε επιφυλαχθεί να διαπιστωθεί στην εφαρμογή της τυχόν ανάγκη αύξησης του χρονικού ορίου, τονίζοντας πάντως ότι δεν χαρίζεται τίποτα σε κανέναν αλλά ο Πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα πρέπει εντός 3μηνου να στείλει όλο το φάκελο στη δικαιοσύνη προς οριστική κρίση.
Η κατάθεση της νέας τροπολογίας ξυπνά μνήμες της σφοδρής αυτής σύγκρουσης ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς, εγείροντας υπόνοιες για πιθανή αναβίωσή της αν όχι σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ των δύο σίγουρα μεταξύ Χρήστο Σταϊκούρα και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: skai.gr