Λίγα 24ωρα απομένουν πλέον για τη διεξαγωγή του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναμένεται να δώσει το παρών ο πρωθυπουργός. Όμως, την ίδια στιγμή, το ΠΑΜΕ αντιδρά και απειλεί με νέα επεισόδια, με στόχο να εμποδίσει, όπως υποστηρίζει και αυτήν τη φορά, την διεξαγωγή του.
Υπενθυμίζεται ότι δύο φορές – τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο σε Καλαμάτα και Ρόδο αντίστοιχα – το Συνέδριο ακυρώθηκε υπό το φόβο γενικευμένης σύγκρουσης.
Στην Καλαμάτα, μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο Μέγαρο Χορού και διέκοψαν την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Συνομοσπονδίας πριν καν ξεκινήσει το προγραμματισμένο Συνέδριο. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν με μεγαλύτερη ένταση την επόμενη ημέρα, στο χώρο όπου θα διεξαγόταν το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Βίαια επεισόδια και τραυματισμοί σημειώθηκαν και σε ξενοδοχείο της Ρόδου όπου θα διεξαγόταν τη δεύτερη φορά το Συνέδριο. Την νύχτα της παραμονής της διεξαγωγής, μέλη της ΔΑΣ, δηλαδή της συνδικαλιστικής παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, συνοδεία ατόμων που – σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ – λειτουργούσαν επί πληρωμή, εισέβαλαν στον χώρο από υπόγεια σήραγγα και απείλησαν τους συνέδρους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο η εισβολή έγινε «από 200 άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με το συνέδριο» και όπως κατήγγειλε τότε, έσπασαν πόρτες με λοστούς και κατέλαβαν το συνεδριακό κέντρο. Όμως, η ένταση μεταφέρθηκε και στο κτίριο της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, όπου στελέχη του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ έσπασαν με λοστούς την είσοδο και επιτέθηκαν φραστικά σε δημοσιογράφους και εργαζόμενους που βρίσκονταν στο χώρο.
Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι στις παραπάνω περιπτώσεις η στάση της Αστυνομίας ήταν παθητική. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν ποτέ στα επεισόδια, ενώ, ειδικά στην περίπτωση της Ρόδου, ο επικεφαλής ακούστηκε να λέει στον εισαγγελέα ότι δεν μπορεί να παρέμβει αν δεν έχει εντολή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Αξιωματικοί της Αστυνομίας τονίζουν ότι αυτή τη φορά θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου. Άλλωστε, η παρουσία του πρωθυπουργού και της Φώφης Γεννηματά δεν αφήνει περιθώρια για επανάληψη των βιαιοτήτων.
Εξάλλου, για τη σημερινή κυβέρνηση η διεξαγωγή του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ αποτελεί ζήτημα Δημοκρατίας, όπως λένε πηγές του Μαξίμου και τονίζουν ότι θα διασφαλιστεί η διεξαγωγή του, παρά το γεγονός ότι πεδίο συνεννόησης της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με το ΠΑΜΕ δεν φαίνεται να υπάρχει. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ κατηγορεί το ΠΑΜΕ ότι διαλύει τα συνέδρια γιατί χάνει δυνάμεις και το ΠΑΜΕ την ηγεσία της Συνομοσπονδίας για νοθείες, με σκοπό την εκ νέου επικράτησή της.
Την ίδια ώρα, συνδικαλιστικά στελέχη επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι να γίνει, επιτέλους, το Συνέδριο, προκειμένου οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να εκπροσωπούνται μέσω των συλλογικών τους οργάνων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ, η οποία έχει διοριστεί με δικαστική απόφαση μετά τη ματαίωση δις της διεξαγωγής του Συνεδρίου, δεν έχει καν τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.