“Κλείνουν τα σύνορα” πολλών χωρών σε πολίτες από Κίνα, λόγω κοροναϊού

κλείνουν

Χώρες σε όλο τον κόσμο κλείνουν τα σύνορά τους στους πολίτες από την Κίνα, ενώ αξιωματούχοι έχουν ριχτεί στη μάχη του περιορισμού της εξάπλωσης του κοροναϊού.

ΗΠΑ και Αυστραλία έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέπουν την είσοδο σε όλους τους ξένους που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Κίνα, όπου ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο.

Χώρες όπως η Ρωσία, η Ιαπωνία, το Πακιστάν και η Ιταλία ανακοίνωσαν παρόμοιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ η μία μετά την άλλη επαναπατρίζουν τους πολίτες τους.

«Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις μπορούν να προκαλέσουν περισσότερη βλάβη παρά καλό, παρεμποδίζοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τη διακίνηση ιατρικών εφοδίων και τις οικονομίες», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους την Παρασκευή.

Ο ΠΟΥ συνιστά τον έλεγχο σε επίσημα σημεία διέλευσης των συνόρων. Και προειδοποιεί ότι το κλείσιμο των συνόρων μπορεί απεναντίας να επιταχύνει την εξάπλωση του ιού, καθώς οι ταξιδιώτες θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να εισέρχονται ανεπίσημα στις χώρες.

Η αντίδραση της Κίνας

«Δεν είναι απαραίτητο να πανικοβαλλόμαστε ανώφελα, ούτε να λαμβάνουμε υπερβολικά μέτρα», εκτίμησε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σου Τσεν, δηλώνοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «εμπιστεύεται πλήρως την Κίνα».

Το Πεκίνο επιτέθηκε στην Ουάσιγκτον, η οποία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα και να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν βρίσκονται εκεί. «Οι λέξεις και οι πράξεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων δεν βασίζονται στα γεγονότα ούτε είναι οι προσήκουσες», κατήγγειλε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Στην προσπάθεια να περιοριστεί η επιδημία του ιού, επισήμως γνωστός με την ονομασία 2019-nCov, η κυβέρνηση της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι παρέτεινε τις διακοπές για την αργία του κινεζικού Νέου Έτους έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ζήτησε επίσης από την Ε.Ε. να διευκολύνει τη χώρα του να αγοράσει εκτάκτως ιατρικό εξοπλισμό από τις χώρες μέλη της Ένωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση.

Συνολικά, 259 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα, οι περισσότεροι στην επαρχία Χουμπέι. Περίπου 12.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί, εκ των οποίων μικρός αριθμός – περί τα 100 – εκτός Κίνας. Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία ανέφεραν τις τελευταίες ημέρες νέα κρούσματα.


Πηγή