Έως το μεσημέρι η επιστολή της Προανακριτικής για εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ζήτημα ελάχιστων ωρών αποτελεί πλέον η διαβίβαση της επιστολής της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Λ. Σοφουλάκη και Ευ. Ζαχαρή, με την οποία θα τους γνωστοποιείται η απόφασή της για εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη σε χώρο εκτός του Κοινοβουλίου και με αίτημα αυτή να γίνει χωρίς κουκούλες.

Έως το μεσημέρι η επιστολή – ζητείται εξέταση χωρίς κουκούλες

Η επιστολή αναμένεται να σταλεί το αργότερο μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Σε αυτή θα ζητείται από τους αντεισαγγελείς να υποδείξουν τον κατάλληλο – για τη διασφάλιση της εχεμύθειας και μυστικότητας – χώρο εκτός Βουλής, καθώς και την ώρα, που μπορεί να γίνει η επίμαχη εξέταση, με την αξίωση αυτή να πραγματοποιηθεί με αυτοπρόσωπη παρουσία και χωρίς κουκούλες – άνευ αλλοίωσης κοινώς των χαρακτηριστικών προσώπου και φωνής – με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, δηλαδή, που το έπραξαν οι μάρτυρες ενώπιον του κ. Σοφουλάκη στις 4 Δεκεμβρίου 2019.

Από εξαμελές κλιμάκιο η εξέταση

Βουλευτές της πλειοψηφίας κρίνουν πως μετά από αυτή την εξέταση σε εισαγγελικό όργανο πέραν της Εισαγγελίας Διαφθοράς που απέδωσε το καθεστώς προστασίας, καθίσταται απολύτως βάσιμο νομικά το δικαίωμα της Προανακριτικής να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες κλιμάκιό της, αποτελούμενο από τον Πρόεδρό της, Γιάννη Μπούγα και τους 5 εισηγητές των κομμάτων, με δεδομένο ότι η Προανακριτική διαθέτει εκ του νόμου όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελικής κι ανακριτικής αρχής.

Παράλληλα, αν και τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν απόλυτη γνώση επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε ενώπιον των αντεισαγγελέων, ερμηνεύουν ότι οι εκθέσεις καταθέσεων των «Σαράφη» & «Κελέση» στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ενώπιον του κ. Σοφουλάκη, αποτυπώνουν μια διαδικασία που διεξήχθη με τη φυσική τους παρουσία άνευ οποιασδήποτε κάλυψης των χαρακτηριστικών τους, καθώς σε αυτές (σ.σ. αποτελούν δημόσιο έγγραφο) δεν περιγράφεται οτιδήποτε περί αλλοίωσης χαρακτηριστικών με τεχνητά μέσα, αλλά επισημαίνεται αποκλειστικά ότι εμφανίστηκαν «ενώπιών μου» και ότι πιστοποιήθηκαν οι κωδικές ονομασίες τους από αρμόδιο αστυνομικό όργανο.

Σε Άρειο Πάγο ή ΓΑΔΑ (;) η εξέταση

Η εξέταση εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει σε ειδικό χώρο του Αρείου Πάγου είτε στην αρμόδια υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, χωρίς να αποκλείεται άλλος χώρος που θα διασφαλίζει το απόρρητο της διαδικασίας.

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται όχι στο εάν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου θα δώσουν το πράσινο φως για την επίμαχη εξέταση, καθώς η Προανακριτική θεωρεί το εν λόγω δικαίωμά της de facto, αλλά στο κατά πόσο οι ίδιοι ή η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στην οποία θα διαβιβαστεί η ίδια επιστολή, θα πουν «ΝΑΙ» σε εξέταση χωρίς κουκούλες και ενώπιον της Προανακριτικής ή στο ενδεχόμενο άρνησης κατάθεσης με την πραγματική τους ταυτότητα από τους ίδιους τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Έτοιμη η Προανακριτική για όλα τα σενάρια

Πηγές της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δήλωναν στον ΣΚΑΪ έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα λόγω του πρωτόγνωρου της διαδικασίας οι ακριβείς όροι της οποίας εξαρτώνται από τη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι και τα δύο σενάρια εφόσον επαληθευτούν θα αξιολογηθούν αναλόγως.

Χρήσιμη η εξέταση με ή χωρίς κουκούλα

Οι ίδιες πηγές πάντως υπογράμμιζαν ότι με ή χωρίς κουκούλα, η εξέταση των εν λόγω μαρτύρων θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά «χρήσιμη», προκειμένου δια των ερωτήσεων των μελών της Προανακριτικής να επιχειρηθεί η κάλυψη της πληθώρας των κενών και των ερωτημάτων που προκύπτουν από τις καταθέσεις των «Κελέση» – «Σαράφη», όπως για παράδειγμα από πού ακριβώς άντλησαν την πληροφόρησή τους για όσα κατέθεσαν ή να εξηγήσουν ποια ακριβώς καθήκοντα εκτελούσαν στη Novartis Hellas για να διαπιστωθεί αν πράγματι δεν είχαν ίδιον συμφέρον όπως υποστηρίζουν.

Μόνο με την πραγματική τους ταυτότητα λένε κόμματα της αντιπολίτευσης

Στον αντίποδα, πληροφορίες θέλουν βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης να διαφωνούν με μία εξέταση με κουκούλα ιδίως στην περίπτωση που δεν ακολουθήθηκε όπως εκτιμούν η ίδια διαδικασία ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη.

Όπως και να χει την επόμενη εβδομάδα οι εξελίξεις για την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής θα είναι ραγδαίες, αφού πέραν της αποσαφήνισης των όρων εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, θα συζητηθεί εκτενώς και η απόφαση της ΝΔ να διευρύνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με επιπλέον ενδεχόμενα αδικήματα από τα τέσσερα αρχικά, μετά τους φερόμενους «κεραυνούς» τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών για μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης σε πλήθος δικαστικών υποθέσεων πέραν της Novartis και με στόχο την ενοχοποίηση πολιτικών και επιχειρηματιών.

Πηγή: skai.gr