ΝΑΙ στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων

Ενημερωτικό σημείωμα για το δικαίωμα ψήφου του Απόδημου Ελληνισμού:

Η αρχή μας

Στα μεγάλα θέματα δημοκρατίας έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε χωρίς μίζερες και μικροκομματικές λογικές. Γι’ αυτό και οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την δυνατότητα των ομογενών μας να συμμετέχουν με την ψήφο τους ενεργά στις εξελίξεις στον τόπο μας,  στην επιλογή για την διακυβέρνηση του, στη μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας και την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων. Δεν το κάνουμε από “υποχρέωση”, αλλά από καθήκον απέναντί τους.

Τι είχαμε προτείνει & εξακολουθούμε να προτείνουμε

Στη σχετική συζήτηση πριν δύο χρόνια, προτείναμε την ενεργοποίηση του άρθρου 51 παρ. 4 του Συντάγματος, που δίνει τη δυνατότητα να προβλεφθεί με νόμο η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια. Με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, προστέθηκε στη σχετική συνταγματική ρύθμιση ότι η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν εμποδίζει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός Ελλάδας εκλογέων με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο. Συμμετείχαμε ενεργά στην προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση με 200 θετικές ψήφους που απαιτούν οι συνταγματικές προβλέψεις. Προσήλθαμε στον διάλογο τότε με απόλυτα καθαρές θέσεις:

  • Ναι σε κάθε μέτρο που εξασφαλίζει την ευρύτερη δεκτή συμμετοχή των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού στις Βουλευτικές εκλογές.

Να έχουν όλοι δικαίωμα ψήφου, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.

  • Για την συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, να απαιτείται μόνο η επικαιροποίηση της εγγραφής τους με σχετική δήλωση (και ηλεκτρονικά) προς τις κατά τόπους Πρεσβείες και Προξενεία της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Η συμμετοχή τους να γίνεται και με επιστολική ψήφο, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητα τους και την διαφάνεια των διεκδικήσεων.
  • Η ψήφος να προσμετράται για λόγους εγκυρότητας και καθολικότητας στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών.
  • Να εκπροσωπούνται ως διακριτή κατηγορία στη Βουλή, μέσω βουλευτών που θα εκλέγονται και θα εκπροσωπούν τους ίδιους τους Απόδημους, με την δημιουργία «μιας Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων.

Τι συνέβη

Οι σκοπιμότητες και οι αγκυλώσεις, ο μικροκομματικός φόβος των «συσχετισμών» από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, οδήγησαν σε ένα Σχέδιο Νόμου που από τη μια θέτει σοβαρούς περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων και από την άλλη ούτε καν εξασφαλίζει την εκπροσώπηση τους στην Ελληνική Βουλή.  Προειδοποιήσαμε έγκαιρα για τις συνέπειες, αλλά θέλοντας να γίνει ένα αρχικό, μικρό έστω βήμα, δεχθήκαμε να το ψηφίσουμε. Όμως, στην πράξη, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν, οι περισσότεροι απόδημοι δεν ανταποκρίθηκαν,  οι περιορισμοί δεν τους επιτρέπουν να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εξωτερικών μετά από εβδομάδες και η διαδικασία οδηγείται σε φιάσκο. Αυτο αντιλήφθηκε κάποια στιγμή η Κυβέρνηση και άλλαξε στάση, υιοθετώντας ουσιαστικά τις προτάσεις μας.

Ο στόχος μας

Είναι απαράδεκτο σε ένα τέτοιο θέμα να λειτουργούμε με βάση τη μεζούρα του κομματικού οφέλους. Στόχος μας είναι να ενεργοποιηθούν τόσο οι παλαιότερες, όσο και οι νεότερες γενιές που μετανάστευσαν, οι νέες και οι νέοι, το επιστημονικό μας δυναμικό που έφυγαν από τη χώρα στην τελευταία οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και ζητάμε μια γενναία, οριστική λύση:

  • Όσοι  είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν πλήρη δικαιώματα.
  • Να μπορούν να τα ασκήσουν με επιστολική ψήφο.
  • Να αρθούν τώρα όλοι οι περιορισμοί.
  • Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των απόδημων να εκπροσωπούνται στην Ελληνική Βουλή.

Η στάση μας

Ψηφίζουμε και αυτό το Νομοσχέδιο, για να γίνει ένα ακόμη θετικό βήμα για την συμμετοχή των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού. Χρειάζονται όμως τολμηρές υπερβάσεις απ’ όλους. Αν τα παιχνίδια που παίζουν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχιστούν, αυτή η ευκαιρία θα χαθεί, δεν θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα. Με μια τέτοια εξέλιξη κανείς δεν θα κερδίσει και η απογοήτευση των απόδημων θα βαρύνει όλους μας. Οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αυτοί που τους καλούμε να μας στηρίξουν στις δύσκολες ώρες, αυτοί που ζητάμε να επιστρέψουν και να δουλέψουν στην πατρίδα μας, μας βλέπουν και μας κρίνουν.  Ας φροντίσουμε να ανταποκριθούμε.


Πηγή

Leave a Reply