Της Ναντίν Χαρδαλιά
Στα ύψη ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, με την Έφη Αχτισόγλου να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι καταστρατηγεί τις προβλέψεις του Συντάγματος για την αναλογικότητα δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και το δικαίωμα στη συλλογική αυτονομία, παρεμβαίνοντας στην επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση της επιχείρησης.
Τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν την έκρηξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος καταθέτοντας σχετικό έγγραφο, την κατηγόρησε ότι ζητά να κριθεί αντισυνταγματική η ρύθμιση για τις συλλογικές συμβάσεις των νεοπροσληφθέντων, την οποία εφάρμοσε η Διοίκηση της ΔΕΗ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017 για εργαζόμενους της θυγατρικής «ΔΕΗ Ανανεώσιμες».
«Εχω ένα έγγραφο το οποίο γράφει απέξω ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Είναι ο Κανονισμός Εργασίας που εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας στις 24/7/2017.Πηγαίνετε στο άρθρο 24. Θα διαπιστώσετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες αυτό που εμείς σήμερα θεσπίζουμε για όλη την ΔΕΗ. Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για επαναφορά των σκοτεινών περιοχών του Μνημονίου, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος είχε εξαπολύει βολές περί σχεδίου ξεπουλήματος της ΔΕΗ «μπιρ παρά».
«Η ΔΕΗ είχε φτάσει στο παρά πέντε της καταστροφής», αντέτεινε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιρρίπτοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τη δυσμενή κατάσταση της επιχείρησης και σχολιάζοντας δηκτικά ότι: «Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα όπως είπε πει ο Μιτεράν συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο και να φωνάζετε η πραγματικότητα σας εκδικείται».
Ο ίδιος υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη διάσωσης της ΔΕΗ σε δραματικούς τόνους, αλλά διαβεβαιώνοντας ότι τα με τα επιπλέον μέτρα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου η κυβέρνηση θωρακίζει την επιχείρηση ώστε να καταστεί βιώσιμη.
«Θέλω όλοι μας να φανταστούμε τι θα γινόταν αν κάναμε δεκτή την αντισυνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ψηφίσουμε σήμερα το νομοσχέδιο. Να σκεφτούμε όλοι ποια θα είναι κατάσταση στην ΔΕΗ, στη μετοχή της, στις τράπεζες και ποιο θα είναι το μέλλον του τόπου. Εμείς στηρίζουμε το νομοσχέδιο γιατί στηρίζουμε μια Ελλάδα με μέλλον. Στηρίζουμε τη ΔΕΗ για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους. Είναι υποχρέωση όλων μας. Αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσουν οι τράπεζες και η εθνική οικονομία. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Για θράσος κατηγόρησε από την πλευρά του τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης. «Συζητούμε το νομοσχέδιο γιατί η δική σας κυβέρνηση διέλυσε την ΔΕΗ με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εταιρεία και οι εργαζόμενοί της. Εσείς ευθύνεστε. Εμείς προσπαθούμε να σώσουμε την ΔΕΗ και εσείς καταθέτετε ένσταση αντισυνταγματικότητας. Παραλάβατε το 2015 μια ΔΕΗ υγιή και την παραδώσατε κατεστραμμένη», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τόσο ο κ. Πλεύρης πάντως όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης, απέρριψαν τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας αποφάσεις του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις οποίες διαφοροποιήσεις στις σχέσεις των εργαζομένων επιτρέπονται σε περιπτώσεις που συντρέχει λόγος δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, που προσελήφθησαν σε διαφορετικές συνθήκες ή αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.
Την ένσταση αντισυνταγματικότητας στήριξε και ο Ανδρέας Λοβέρδο εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας ότι πρέπει να διευκρινιστούν στην αιτιολογική έκθεση οι λόγοι δημόσιου συμφέροντος, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
«Αντεργατικό και αντιλαϊκό» χαρακτήρισε το επίμαχο άρθρου 3 του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταλογίζοντας όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ «υποκριτικό ενδιαφέρον», υπενθυμίζοντας τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν την προηγούμενη τετραετία.