Ανακοίνωση Ιωάννη Τσίμαρη, Βουλευτή Ιωαννίνων & Υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου

Η παγκόσμια ημέρα καρκίνου, η εκάστη 4η Φεβρουαρίου, είναι κάτι περισσότερο από μια ακόμη ημέρα στο ημερολόγιό μας. Είναι η ημέρα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας για την πρόοδο κατά του καρκίνου.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον κίνδυνο του καρκίνου και τη μείωση των ανισοτήτων για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το ποιοι είναι και πού ζουν. 

Το εισόδημα, η εκπαίδευση, το φύλο, η αναπηρία και η γεωγραφική θέση, είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πρόληψη, τη θεραπεία και τη φροντίδα.

Η ανισότητα στην πρόσβαση, το κενό φροντίδας για τον καρκίνο επηρεάζει το σύνολο της κοινωνίας, είτε εμάς είτε ανθρώπους στην κοινότητά μας.

Το καθολικό δικαίωμα και η ισότητα στις εξατομικευμένες, αλλά και σωτήριες για τους πάσχοντες θεραπείες υιοθετώντας ασθενοκεντρική αντικαρκινική φροντίδα, είναι υποχρέωση ενός κοινωνικού και χωρίς ανισότητες κράτους δικαίου. 

Το μήνυμα είναι να κλείσουμε την ψαλίδα στη θεραπεία του καρκίνου.

Η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης , με τον  προσυμπτωματικό έλεγχο, σε συνδυασμό με τον υγιεινό τρόπο ζωής, μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστο τα ποσοστά εμφάνισης νέων περιστατικών.

Έχουμε χρέος να συνδράμουμε ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στη φροντίδα των καρκινοπαθών σε όλα τα στάδια της ασθένειας, σε όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους συμπολίτες μας ανεξάρτητα της κοινωνικοοικονομικής κατάστασής τους.


Πηγή

Leave a Reply