Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να εξοπλίζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας
Η συστηματική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία στο Αιγαίο προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, που εκλαμβάνει τη νέα αυτή εναέρια απειλή ως ιδιαίτερα σημαντική.
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να εξοπλίζει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας, κάποια από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις της βόρειας Συρίας αλλά και στη Λιβύη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Realnews.
Έτσι την Πέμπτη (31/10/2019) στη Λέσχη Αξιωματικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με συμμετοχή ερευνητικών ομάδων πανεπιστημίων αλλά και με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών με ένα και μοναδικό θέμα: τη λήψη ελληνικών «αντίμετρων» στην απειλή των τουρκικών UAV’s και τον σχεδιασμό νέου ελληνικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Η συνάντηση οργανώθηκε από τη ΓΔΑΕΕ στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Αμυντικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας αλλά και του ενδιαφέροντος για το θέμα είναι ότι, η συζήτηση ξεκίνησε το πρωί με ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην παρέμβασή του ζήτησε να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Ο κρίσιμος ρόλος των UAV’s
Τα μη επανδρωμένα οχήματα αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο κρίσιμους ρόλους στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, όπως αυτόν της επιτήρησης, της έρευνας και διάσωσης ή ακόμη και της προσβολής στόχων με αποτέλεσμα να θεωρούνται απαραίτητη προσθήκη στο οπλοστάσιο κάθε στρατού που φιλοδοξεί να αντεπεξέλθει μεαποφασιστικότητα στις πολυσύνθετες επιχειρησιακές απαιτήσεις των καιρών.
Στον τομέα αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρέπει να συμπεριληφθούν και όλα εκείνα τα συστήματα που προορίζονται να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τα μη επανδρωμένα οχήματα, κάτι που βρίσκεται ακόμα σχετικά, στα πρώτα του βήματα και ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον της αμυντικής βιομηχανίας.
Οι εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων παρουσίασαν τις προδιαγραφές που χρειάζονται για τα UAV’s τα οποία πρέπει να αποκτήσει η Ελλάδα. Κάθε επιτελείο είχε τις δικές του «ξεχωριστές απαιτήσεις» και αυτό επισημάνθηκε ως πιθανό πρόβλημα. Θα πρέπει οι περισσότερες από αυτές τις απαιτήσεις να συμπεριληφθούν σε ένα ή το πολύ δύο UAV’s προκειμένου να αποφευχθεί το πρόβλημα της πολυτυπίας.