Βρετανική Βουλή: Πέρασε η αναβολή του Brexit–Εκλογές ζήτησε ο Τζόνσον

brexit

Το νομοσχέδιο για την αναβολή του Brexit ενέκρινε η βρετανική Βουλή – Εκλογές ζήτησε ο Τζόνσον.

Το νομοσχέδιο για την αναβολή του Brexit ενέκρινε η βρετανική Βουλή, με 327 «ναι» και 299 «όχι». Στόχος όσων το ψήφισαν, είναι να ακυρώσουν, αλά Ελλάδα, τελικά το δημοψήφισμα με το οποίο ο Βρετανικός λαός τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε

Η απόφαση αυτή αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητήσει παράταση εάν δεν έχει συναφθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Πλέον, το νομοσχέδιο πηγαίνει στη Βουλή των Λόρδων. Αν εκεί εγκριθεί, αναμένουμε από τον Τζόνσον να το τηρήσει, δήλωσε ο Χίλαρι Μπεν, ο εισηγητής του νομοσχεδίου.

Brexit delay bill, aimed at blocking no deal, is approved by MPs by 327 votes to 299

The bill now passes to the House of Lords

Latest: https://t.co/ugIGUXS62p pic.twitter.com/kipbVjZdET

— BBC Politics (@BBCPolitics) September 4, 2019

Τζόνσον: Δε θα ζητήσω περαιτέρω παράταση του Brexit

«Ήρθε η ώρα να αποφασίσει ο λαός» ανάφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός, παίρνοντας τον λόγο, προσθέτοντας ότι δε θα ζητήσει περαιτέρω παράταση για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

O ίδιος ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο για να το καταφέρει αυτό απαιτείται να τον στηρίξουν τα 2/3 του κοινοβουλίου.

«Είναι εντελώς αδύνατον για την κυβέρνηση να λειτουργήσει αν η Βουλή των Κοινοτήτων αρνείται να εγκρίνει οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση. Προσκαλώ τον Τζέρεμι Κόρμπιν να αποφασίσει ποιος από εμάς θα πάει ως πρωθυπουργός θα πάει στο κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, γνωρίζει ακόμα μια βαριά ήττα, μετά την απόφαση 329 βουλευτών να ψηφίσουν «ναι» στο νομοσχέδιο το οποίο απέκλειε το άτακτο Brexit.

Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Έμιλι Θόρνμπερι, έπειτα από ερώτηση αν το Εργατικό Κόμμα θα ταχθεί υπέρ της εξόδου ή της παραμονής και αν θα στηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εφόσον περάσει ο νόμος και γίνουν εκλογές, δήλωσε στο BBC ότι «εμείς δεν θα επιβάλουμε καμία απόφαση», αλλά «θα ρωτήσουμε τον λαό τι είναι αυτό που επιθυμεί»

"I don't want an election, the public don't want an election, but this House has left no other option"

Boris Johnson makes case for snap election on 15 October, saying it's "completely impossible for government to function"

MPs vote on the motion tonight https://t.co/GT9ComJyoD pic.twitter.com/AockNo5B5Q

— BBC Politics (@BBCPolitics) September 4, 2019

«Φεύγουμε από την Ε.Ε αν παραμείνω πρωθυπουργός»

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αν παραμένει πρωθυπουργός μετά τις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία την οποία πρότεινε για διεξαγωγή εθνικών εκλογών.

«Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15η Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λίγο μετά την ήττα του στην ψηφοφορία για τον νόμο αναβολής του Brexit.

Ο νόμος για την αναβολή του Brexit εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων με 327 ψήφους υπέρ και 299 κατά.

Ζητώντας εκλογές, ο Τζόνσον είπε ότι η χώρα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ή εκείνος θα πάνε στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν.

Κόρμπιν: Ο Τζόνσον προσφέρει το «δηλητήριο» μιας μη συμφωνίας

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε απόψε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι προσφέρει «το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας», όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

Λίγα λεπτά αφότου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να εμποδίσει τον Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλαδή θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

"Let this bill pass… then we will back an election so we do not crash out with a no-deal exit"

Jeremy Corbyn says Labour wants an election, but he says Boris Johnson is offering the "poison of a no deal"

Latest updates: https://t.co/iRu7OntMjs pic.twitter.com/araBI9ClVB

— BBC Politics (@BBCPolitics) September 4, 2019

«Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές», είπε.

Ο Κόρμπιν είπε επίσης ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.

Η συμφωνία αποχώρησης της Τερέζα Μέι

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν απόψε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, με την οποία θα μπορέσουν να ψηφίσουν και πάλι την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης που είχε διαπραγματευτεί η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η λεγόμενη τροπολογία Κίνοκ πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία.

«Άθλος» η επίτευξη νέας συμφωνίας μέχρι 31 Οκτωβρίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφιβάλλει κατά πόσο είναι εφικτό να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως επιθυμεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

«Η ιδέα ότι μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να κατατεθεί μια πρόταση, να την διαπραγματευτούμε, να εγκριθεί από τη σύνοδο (κορυφής της Ε.Ε στις 17 και 18 Οκτωβρίου) και κατόπιν να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς βουλευτές συνιστά άθλο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε» σημείωσε αυτή η ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί ότι θα βγάλει τη Βρετανία από την Ε.Ε στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, καθώς δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε ο Βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα του 2016, όταν το 52% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης. Δηλώνει ταυτόχρονα ότι ελπίζει να πετύχει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για να αποφύγει ένα άτακτο Brexit.

Σήμερα ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες όμως δεν έχουν αναφέρει ότι υποβλήθηκε κάποια συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Λονδίνου.

Οι συζητήσεις σκοντάφτουν στο θέμα του backstop για τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να καταργήσει, αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί.


Πηγή