Δυσαρεστημένος ο Τραμπ από τη συμφωνία Βρετανίας-Ε.Ε. για Brexit

τραμπ

Άμεσες αντιδράσεις προκάλεσαν τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χθες τόσο για τη συμφωνία αποχώρησης όσο και για το πιθανό εκλογικό αποτέλεσμα της 12ης Δεκεμβρίου.

Η Ντάουνιγκ Στριτ υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας τη συμφωνία την οποία διαπραγματεύτηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον Τραμπ για απόπειρα ανάμειξης στις βρετανικές εκλογές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε χθες στο βρετανικό ραδιοφωνικό δίκτυο LBC Radio και τον επικεφαλής του κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ίσως να μη μπορέσουν να συνάψουν μια φιλελεύθερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία μετά το Brexit, βάσει των όρων της συμφωνίας. Τον Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε μία «πολύ μεγάλη συμφωνία εμπορίου με τη Βρετανία».

Η απάντηση από την πρωθυπουργική κατοικία ήταν άμεση. Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι «μπορούμε να επιτύχουμε τις δικές μας συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες θα ωφεληθούν όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο εξέφρασε την άποψή του και για τον Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτιμώντας ότι ως πρωθυπουργός θα είναι «τόσο κακός». Ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης απάντησε μέσω Twitter κατηγορώντας τον Τραμπ ότι προσπαθεί να παρέμβει στις βρετανικές εκλογές, προκειμένου να καταφέρει ο φίλος του Μπόρις Τζόνσον να εκλεγεί.

Πράγματι, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε την προτίμησή του για τον Τζόνσον υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν «φανταστικό άνθρωπο» και σημείωσε ότι είναι «ο σωστός άνθρωπος αυτή τη στιγμή».

Η Βρετανία οδηγείται σε πρόωρες κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου, έπειτα από το νέο αίτημα αναβολής του Brexit για τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Ο Μπόρις Τζόνσον ελπίζει σε μία καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης.


Πηγή