Επέκταση 120 δόσεων και για επιχειρήσεις τάζει ο Τσίπρας λίγο πριν τις εκλογές

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όταν ο λαός έρχεται να αποφασίσει αν θα συνεχίσουμε προς τα εμπρός όλοι μαζί, παρά τα όποια λάθη και τις παραλείψεις, ή θα γυρίσουμε πίσω στις μαύρες μέρες, η απόφαση του θα είναι ξεκάθαρη», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3.
Eξέφρασε την πεποίθηση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. «Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Άλλο ήταν οι ευρωπαϊκές εκλογές, που ήθελε να δώσει κι ένα μήνυμα δυσαρέσκειας, διότι μας πιστώνει ο κόσμος ότι βγάλαμε τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά ταυτόχρονα μας καταλογίζει ότι αυτό άργησε να γίνει και ό,τι έγινε με επιπρόσθετο κόπο. Το μήνυμα το πήραμε», είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για να τονίσει ότι τώρα ο λαός έρχεται να αποφασίσει για το μέλλον του και τη ζωή του.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα θέσει στο τραπέζι την επέκταση των 120 δόσεων και σε επιχειρήσεις και τόνισε πως αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, «είμαι έτοιμος ακόμα και τώρα, με μια ΠΝΠ, να νομοθετηθεί».
Προειδοποίησε την Άγκυρα να μην σκεφθεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελλόριζο, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
«Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι ένας Αρμαγεδδώνας», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι που θέλει να κρύψει. Όχι μόνο φοροελαφρύνσεις δεν θα φέρει, αλλά θα φέρει απολύσεις, περικοπές επιδομάτων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, θα επαναφέρει πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά, δηλώνει και αναφέρεται στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα ανακούφισης της μεσαίας τάξης».
Χαρακτήρισε δε «συστημική επιλογή» τον κ. Βαρουφάκη με στόχο να ανακόψει την ανατροπή και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Επέκταση των 120 δόσεων και για επιχειρήσεις, ακόμα και τώρα με ΠΝΠ αν συμφωνούν τα άλλα κόμματα
Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές ακόμα δεν έχει καταλάβει ποια είναι η θέση των πολιτικών του αντιπάλων για τις 120 δόσεις. «Είναι μέτρο που δίνει ανάσα στους ασφαλισμένους και σε εκατομμύρια συμπολίτες μας με χρέη για να μπορέσουν να τα εξυπηρετήσουν. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις, με κάποια κριτήρια βεβαίως, όχι ενδεχομένως σε όλες, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία, ίσως με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ», είπε και σημείωσε: «Το βάζω στο τραπέζι, θα ζητήσω και τη θέση των άλλων κομμάτων και αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, αυτό είμαι έτοιμος ακόμα και τώρα, με μια ΠΝΠ, να νομοθετηθεί». Προσέθεσε ότι αν υπάρχει διαφωνία «να μας εξηγήσουν γιατί διαφωνούν» και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «επιτέλους στο θέμα των 120 δόσεων να πάρει θέση, γιατί άφησε υπονοούμενα σε συνέντευξή του ότι όσοι μπήκαν-μπήκαν, θα καταργηθούν οι 120 δόσεις αν εκλεγεί».
«Να μη σκεφθεί καν η Τουρκία να κάνει γεώτρηση στο Καστελλόριζο»
«Να μην σκεφθεί καν να κάνει γεώτρηση στο Καστελόριζο» προειδοποίησε την Άγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει σχέδιο και θα αποτρέψει οποιαδήποτε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιτρέψει γεώτρηση εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Τελεία και παύλα. Έχουμε σχέδιο και θα το αποτρέψουμε να συμβεί. Καλά θα κάνουν να μην σκεφτούν να έχουν ποτέ ένα τέτοιο σχέδιο τόσο ωμής παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», δήλωσε.
Για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι είναι αποτέλεσμα όχι της ισχύος της γειτονικής χώρας, αλλά της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου αξιοποιείται ήδη σε συνεργασία με πολυεθνικές εταιρίες κολοσσούς και την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα υπογράψει σύμβαση με την EXXON MOBIL για την έρευνα και αξιοποίηση φυσικού αερίου νότια και δυτικά της Κρήτης.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «απόλυτα δικαιωμένος» για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και σημειώνει πως η επίλυση του Μακεδονικού αναβάθμισε τη διεθνή αξιοπιστία και το κύρος της χώρας και ήταν αυτό που συνέβαλε στο να υπάρξει η μεταστροφή του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ υπέρ των εθνικών μας θέσεων, με αποτέλεσμα την ξεκάθαρη, σαφή και αυστηρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, που είναι μια μεγάλη εθνική διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας και της Κύπρου. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για «ανεύθυνη και υποκριτική στάση» απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.
«Έναν χρόνο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών όλοι, ακόμα και οι πιο ευαίσθητοι και ο τελευταίος Μακεδόνας πολίτης, καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχασε αλλά κέρδισε από αυτή τη Συμφωνία», είπε και ζήτησε να σκεφτούμε πώς θα ήταν σήμερα αν είχαμε τουρκικά μαχητικά F-16 να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, διότι η απειλή για την Ελλάδα είναι από τα ανατολικά και όχι από τα βόρεια, τα δυτικά ή τα νότια.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως όλο αυτό το διάστημα κατέρρευσαν όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. «Ήδη ο κ. Μητσοτάκης που τη θεωρούσε σχεδόν προδοτική, τώρα λέει μόνο ότι θα επιτηρεί την εφαρμογή της. Επίσης, το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έσπευσε αμέσως να δώσει το "πράσινο φως" για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία καταρρίπτει το επιχείρημα της ΝΔ ότι δήθεν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεζαν για την υπογραφή της Συμφωνίας και δήθεν η ελληνική κυβέρνηση "αντάλλαξε" τη Συμφωνία με την μη περικοπή των συντάξεων» συμπλήρωσε.
«Αμφισβητώ 100% ότι έχουν πραγματικό αντίκρισμα αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης για μειώσεις φόρων»
«Ποιες μειώσεις φόρων θα κάνει η ΝΔ και πότε; Γιατί άκουσα τον κ. Μητσοτάκη στις τελευταίες συνεντεύξεις του να λέει ότι το 2019, δηλαδή για έξι μήνες έως το 2020, δεν θα κάνει καμία παρέμβαση φορολογική θετική, αρνητική μπορεί να κάνει, δεν ξέρω. Αντίθετα είπε ότι θα κάνει ‘κύμα μεταρρυθμίσεων' για να δελεάσει τους εταίρους ώστε από το ‘20 να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε. Χαρακτήρισε «παράλογο» να το λέει αυτό ο κ. Μητσοτάκης καθώς, όπως λέει, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το έχει πετύχει αυτό, δηλαδή μείωση κατά μία μονάδα, βάζοντας στην άκρη το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως όταν λέει «κύμα μεταρρυθμίσεων, έχει στο μυαλό του απολύσεις, την επαναφορά του 1 προς 5 (μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), περικοπές σε επιδόματα, ασφαλιστικό Πινοσέτ που θα δημιουργήσει μαύρη τρύπα στα δημόσια ταμεία και αβεβαιότητα για το εάν οι συνταξιούχοι θα μπορούν να παίρνουν την επικουρική τους σύνταξη, θα καταργήσει τις 120 δόσεις που εμείς έχουμε φέρει».
«Αμφισβητώ 100% ότι αυτά που λέει για μειώσεις φόρων ότι έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Δεν μου δίνει την ευκαιρία να αντιπαρατεθώ μαζί του γιατί κρύβεται. Γι' αυτό δεν θέλει, γιατί θα χρειαστεί να απαντήσει αν του πω αυτά», είπε.
«Οι γδάρτες της μεσαίας τάξης, παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως λυτρωτές»
Μιλώντας με αφορμή τη μεσαία τάξη, ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι παράλογο να επενδύει κανείς ελπίδες σε αυτούς που οδήγησαν στα 300.000 λουκέτα και στο 1 εκατ. ανέργους». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση όταν ανέλαβε απέκρουσε τη «βαλκανοποίηση» της Ελλάδας, δηλαδή το να γινόταν μια χώρα με το ένα τρίτο της κοινωνίας να είναι σε κοινωνικό Καιάδα».
Εξήγησε ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης που με βάση τα εισοδήματα τους πέρασαν στην κατώτερη τάξη από το 2010 έως το ‘14. «Οι υπόλοιποι που έμειναν στη μεσαία τάξη την περίοδο ‘10-'15 είδαν απώλεια του εισοδήματος τους 35%, δηλαδή καταγράφηκε μέση απώλεια 5.280 ευρώ ετησίως για τη μεσαία οικογένεια» είπε. Αντίθετα, πρόσθεσε ότι από το ‘15 έως το ‘17 -χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ‘18 και το ‘19, «όπου έχουμε πολύ καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης»-, «όχι μόνο σταμάτησε η απώλεια εισοδήματος, αλλά είχαμε αύξηση κατά 680 ευρώ ετησίως του μέσου εισοδήματος».
Είπε κατόπιν αυτών ότι «τη μεγάλη λεηλασία της μεσαίας τάξης την είδαμε επί κυβέρνησης Σαμαρά και ΝΔ, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στην αρχή και ΝΔ μετά, και τώρα έρχονται οι γδάρτες της μεσαίας τάξης να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως λυτρωτές και αυτοί που οδήγησαν σε μια φορολογική λεηλασία βάζοντας το 83% των φόρων, να παρουσιάζονται ως σωτήρες».
«Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για τους μεσαίους και κοινωνικό κράτος»
Τόνισε ότι οι μεσαίοι «από εμάς μπορούν να περιμένουν ότι τώρα που όλοι μαζί βγαίνουμε στο ξέφωτο με λυμένα χέρα χωρίς μνημόνια, που έχουμε δημοσιονομικό χώρο, να δώσουμε φοροελαφρύνσεις στοχευμένες σε αυτούς».
Αναφέρθηκε αναλυτικά:
«Ανακοινώσαμε από 1/1/2020 την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη ριζική μείωση για ακόμα μεγαλύτερα εισοδήματα. Ανακοινώσαμε και ήδη ξεκινήσαμε να εφαρμόζεται για το ‘19 και θα φανεί στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν το καλοκαίρι οι πολίτες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% μεσοσταθμικά το ‘19 και άλλα 20% από 1/1/2020. Όχι οριζόντια αλλά με βάση μια προοδευτική κλίμακα το 30% μεσοσταθμικά θα είναι 50% για τα μέσα και φτωχά νοικοκυριά και θα είναι αντιστοίχως λίγο λιγότερο για τα πλούσια νοικοκυριά, γιατί εμείς δεν θέλουμε αυτός που έχει ένα διαμέρισμα στην Καλαμαριά να έχει ίση ελάφρυνση με αυτόν που έχει μια βίλα σε μια πλούσια περιοχή στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε ήδη εφαρμόσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 από τη ΔΕΘ θετικά μέτρα για τη μεσαία τάξη, εφαρμόστηκε η μείωση των εισφορών σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. Προχωρήσαμε στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, στα τρόφιμα».
«Όλες αυτές οι στοχευμένες φοροαπαλλαγές συν η συνέχιση της στήριξης των μεσαίων και κοινωνικά αδύναμων είναι η πολιτική μας και αυτό που έχουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς. Η μείωση της προκαταβολής φόρους από το 100% στο 50%, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για το εισόδημα από το 22% στο 20%», είπε.
«Και τους μεσαίους αφορά το Κοινωνικό Κράτος»
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι μόνο τα στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης αυτά που αφορούν και τους μεσαίους. Διότι, είπε, μεσαίοι είναι και αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο ή να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο, ή αν έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία με ειδική αγωγή. «Μεσαίοι είναι και αυτοί με γονείς ηλικιωμένους που χρειάζονται το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι» συμπλήρωσε.
«Όλα αυτά είναι κοινωνική πολιτική που υλοποιήσαμε γιατί δεν υπήρχε, στα δύσκολα χρόνια του μνημονίου, όλα αυτά έρχεται να απειλήσει τώρα ο κ. Μητσοτάκης στο όνομα της μείωσης κάποιων φόρων», είπε και τόνισε: «Εκεί είναι η διαφορά μας, εμείς λέμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, χωρίς να διαλυθεί το κοινωνικό κράτος, χωρίς να κλείσουν σχολεία, χωρίς να κλείσουν νοσοκομεία, χωρίς να φύγουν γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να φύγουν εκπαιδευτικοί από τα σχολεία».
«Η ΝΔ προετοιμάζει από τώρα με δικαιολογίες Αρμαγεδδώνα για τη μεγάλη πλειοψηφία»
«Ο κ. Στουρνάρας και ο φιλικός στην αντιπολίτευση Τύπος και κάποιοι ακραίοι στις Βρυξέλλες, όπως ο Βέμπερ, όλοι αυτοί που βγαίνουν και μιλάνε για κατάρρευση της ΔΕΗ, φτιάχνουν ένα κλίμα» είπε. "Μας μιλάνε για καταστροφή και για χάος που δήθεν και καλά θα τους αναγκάσει σε περικοπές, ενώ εμείς παραλάβαμε μια χώρα, όχι στο χείλος, αλλά μέσα στο γκρεμό, και σήμερα έχει το χαμηλότερο ποσοστό δανεισμού στην ιστορία της, που δεν είχε ούτε ένα ευρώ στα ταμεία της το ‘15 και τώρα έχει 35 δισ, που έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που πιάνει πλεονάσματα εδώ και 4 χρόνια ενώ δεν είχαν πιάσει αυτοί ποτέ".
"Έχει ανοίξει η όρεξή τους από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ετοιμάζονται να δώσουν από τώρα ένα στίγμα, προετοιμάζοντας τη δικαιολογία για την επιστροφή στις πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά. Όχι μόνο φοροελαφρύνσεις δεν θα φέρουν, περικοπές θα φέρουν", ανέφερε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν μοιράζει φόβο, αλλά ότι μιλά με τη λογική, "γιατί αυτά δεν είναι κάτι που εγώ λέω ‘θα ζήσουμε', αυτά τα ζήσαμε το ‘10-΄15 και ψάχνουν από τώρα δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν τον Αρμαγεδδώνα που έχουν έτοιμο στα συρτάρια για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, προς όφελος εξυπηρέτησης κάποιων συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων με τους οποίους ήδη έχουν κλείσει deals".
«Ανιμετωπίσιμα τα προβλήματα της ΔΕΗ, η ΝΔ θέλει να ξεπουλήσει σε ιδιώτες τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια»
Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι λέει πως η ΔΕΗ καταρρέει, «γιατί το σχέδιο τους είναι να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ και να δώσουν το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της, να ξεπουλήσουν σε ιδιώτες τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της». «Το σχέδιο του κ. Σαμαρά ήταν το σχέδιο της "μικρής ΔΕΗ". Αυτό θέλουν να ξαναφέρουν και να εφαρμόσουν, αυτό που αποτρέψαμε με αγώνες», τόνισε. Είπε ότι «προφανώς και είναι αντιμετωπίσιμα τα χρέη της", ότι "η ΔΕΗ πάντοτε είχε προβλήματα, αλλά η αντιμετώπιση τους δεν είναι να ξεπουλήσουμε το πιο δυναμικό της κομμάτι. Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της, τα οποία είναι λογιστικής φύσης και τα οποία μπορεί κάλλιστα να τα αντιμετωπίσει χωρίς να ξεπουλήσει σε ιδιώτες το πιο σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια".
Για τον Γ. Βαρουφάκη
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «συστημική προσωπικότητα» τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που κατεβαίνει στις εκλογές. Είπε ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει και ο ίδιος και δεν θα αφήσει να γραφτεί η ιστορία σύμφωνα μόνο με την αφήγηση του κ. Βαρουφάκη για το έγινε τους πρώτους μήνες του 2015 και παρατήρησε: «Ξαφνικά, από το πουθενά, ο κ. Βαρουφάκης παρουσιάζεται από τα συστημικά μέσα και έχει τεράστια προβολή για έναν και μοναδικό λόγο. Διότι πιστεύουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι μπορεί να κόψει τη δυναμική της ανατροπής και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Από εκεί που κανείς δεν ασχολούνταν με το κ. Βαρουφάκη και όχι μόνο δεν ασχολούνταν αλλά επί χρόνια τον εξύβριζαν, ξαφνικά μας τον παρουσιάζουν ως έναν νέο δυναμικό πολιτικό που πρέπει να μπει στη Βουλή. Τον θεωρούν ως μια εφεδρεία για να ανακοπεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κι έχει το θράσος να βγαίνει και να μιλάει για χαμένη ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εγώ δεν το έχω πει αυτό για κανένα κόμμα της δεξιάς ή της αριστεράς. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του».
«Τα πήρατε όλα, δεν μας αφήσατε τίποτα…», είπε για ΠΑΟΚ και μετρό
Με τη φράση «τα πήρατε όλα δεν μας αφήσατε τίποτε», σχολίασε το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ κέρδισε και το Πρωτάθλημα και το Κύπελο στο ποδόσφαιρο. Θύμισε μάλιστα σε μια ΔΕΘ που τον είχαν ρωτήσει πότε θα γίνει το μετρό της Θεσσαλονίκης: «Τότε είχε απαντήσει όταν πάρει ο ΠΑΟΚ το Πρωτάθλημα. Και να τώρα που και ο ΠΑΟΚ πήρε το Πρωτάθλημα και το μετρό Θεσσαλονίκης δεν είναι το σύντομο ανέκδοτο αλλά μια πραγματικότητα».


Πηγή