Τσίπρας-Μητσοτάκης: Τόσο διαφορετικοί

Πορτρέτο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοξενεί σήμερα η Süddeutsche Zeitung.
Η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων: «[…] Ο Μητσοτάκης προέρχεται από μια από τις παλαιότερες δυναστείες. Ο πατέρας του, ο κρητικός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν πρωθυπουργός μεταξύ 1990 και 1993. Συγκαταλεγόταν στις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής, απεβίωσε το 2017 σε ηλικία 98 ετών. […] Πολλοί Έλληνες έχουν μια διφορούμενη σχέση με τις δυναστείες. Αφενός αντιμετωπίζονται με καχυποψία ως μέρος των ελίτ που έφεραν τη χώρα σε δεινή οικονομική θέση, αφετέρου όποιος έμαθε πολιτική ήδη στο οικογενειακό τραπέζι, θεωρείται ότι προορίζεται για υψηλότερα αξιώματα. Παρά την καταγωγή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε καιρό μακριά από την πολιτική, σε αντίθεση με την μεγαλύτερη αδερφή του Ντόρα Μπακογιάννη».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κυρ. Μητσοτάκης εγκατέλειψε την ιδιωτική τράπεζα στην οποία εργαζόταν «[…] το 2003 για να προετοιμάσει την καριέρα του στην πολιτική. Το 2004 κατάφερε να εκλεγεί αμέσως βουλευτής και τόλμησε κάτι ανατρεπτικό για την εποχή: παρέδωσε το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και ζήτησε από τους συναδέλφους του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Χλευαστικά ακουγόταν ότι όποιος είναι πλούσιος μπορεί εύκολα να αρνείται προνόμια».
Όπως σημειώνει η SZ «[…] οι βιογραφίες του Μητσοτάκη και του αντιπάλου του Τσίπρα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές: ο Τσίπρας, 44 ετών, καταγόμενος από μεσοαστική οικογένεια, οργάνωνε ήδη ως νεαρός κομμουνιστής σχολικές εξεγέρσεις και καλλιεργεί μέχρι και σήμερα το προφίλ ενός ‘μαχητή του δρόμου'. Ο Μητσοτάκης αντίθετα, 51 ετών, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών […] φαίνεται συγκρατημένος, υπερβολικά ευγενικός και υψώνει σπανίως τη φωνή του. Δεν έχει αυτό το άξεστο και τη χαλαρότητα των παλιών ισχυρών συντηρητικών. Στη ΝΔ με τις αντιμαχόμενες πτέρυγες τα πράγματα στην αρχή δεν ήταν τόσο εύκολα γι΄ αυτόν. Το πλεονέκτημά του όμως είναι ότι συνεχώς τον υποτιμούν, έγραψε η Καθημερινή».
Σε «συνεπή μεταρρυθμιστική τροχιά» η Βόρεια Μακεδονία
Με αφορμή τις σημερινές εκθέσεις προόδου για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί άρθρο του γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ στο οποίο ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της όσον αφορά την ενταξιακή προοπτική των χωρών αυτών. Διότι, όπως εκτιμά, το διακύβευμα είναι μεγάλο, τόσο για τα Βαλκάνια όσο και για την ΕΕ. Ο υφυπουργός εστιάζει στις περιπτώσεις της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Για την τελευταία αναφέρει:
«Με την επίλυση της διαμάχης για το όνομα κόντρα σε όλες τις αντιστάσεις η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα έγραψαν ευρωπαϊκή ιστορία. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων που προτείνει η Κομισιόν από το 2009, διότι η Ελλάδα δεν τον μπλοκάρει πλέον. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων τις οποίες θεωρεί σημαντικές η ΕΕ, όπως στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών και καταπολέμησης της διαφθοράς. Με λίγα λόγια: η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε συνεπή μεταρρυθμιστική τροχιά».
Ο Μίχαελ Ροτ επισημαίνει ότι οι διαδικασίες ένταξης θα απαιτήσουν πολύ χρόνο και πως δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός. Ωστόσο, όπως εκτιμά, με τον τρόπο αυτό εκπέμπεται το μήνυμα στις χώρες των Βαλκανίων ότι οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις και η συμφιλίωση αποδίδουν καρπούς.
Πηγή: Deutsche Welle


Πηγή