Πακέτο παροχών με το βλέμμα στις κάλπες

Ανάλογα με το ακροατήριο η κυβέρνηση αλλάζει κατά το δοκούν το αφήγημα της για τις παροχές. Στο εσωτερικό η κυβέρνηση στην ουσία επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου παροχολογία, τάζοντας τα πάντα στους πάντες.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει ότι πήρε σε ορίζοντα τετραετίας. «Υπάρχει αναπλήρωση μερική των απωλειών αλλά κυρίως δημιουργείται η προσδοκία, ότι θα αναπληρωθούν οι απώλειες και θα υπερκαλυφθούν στη 2ετία, 3ετία, 4ετία», είπε ο Νίκος Βούτσης.
Η κυβέρνηση πιέζεται από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες μόνο κολακευτικές διαφορές δεν δίνουν με την ΝΔ. Για παράδειγμα στη δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis για το Tvxs.gr φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ έξι μονάδες πίσω από τη ΝΔ στη μάχη των ευρωεκλογών. Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ φτάνει στο 23,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17,5%. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,8%, το ΚΚΕ με 5,8% και η Χρυσή Αυγή με 3,6%.
Με τις παροχές η κυβέρνηση θέλει να απευθυνθεί στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων που δηλώσαν στην ίδια μέτρηση ότι θα ψηφήσουν με οικονομικά κριτήρια. Μερικές από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν την διατήρηση του αφορολόγητου, την χορήγηση της 13ης σύνταξης και μειώσεις στον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ.
Ωστόσο, όταν η κυβέρνηση απευθύνεται στο εξωτερικό τα πράγματα αλλάζουν. Στο οικονομικό δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) που απευθύνεται στους ξένους επενδυτές υιοθετεί υπεύθυνο πρόσωπο και τονίζει ότι προς το παρόν για το 2019 τα στοιχεία δεν δείχνουν την ύπαρξη περιθωρίων για παροχές. Σύμφωνα με την έκθεση, το πλεόνασμα που έχει δημιουργηθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους οφείλεται εν πολλοίς στα μη μόνιμα έσοδα από την παραχώρηση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και στο κρυφό κονδύλι των 982 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παροχές.
Προς το παρόν παραμένουν άγνωστες οι διαθέσεις των θεσμών, οι οποίοι θα δώσουν μία πρώτη γεύση στο Euro Working Group της Πέμπτης.
Εξελίξεις για τον Παύλο Πολάκη
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Κρήτη και περιοδεύει. Την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει ομιλία στα Χανιά με το βλέμμα στραμμένο στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη γιατί η διαφοροποίηση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ από την στάση του κ. Πολάκη έχει αφήσει το αποτύπωμα της. Δεν υπάρχει κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι ο πρωθυπουργός έχει αλλάξει στάση όσον αφορά τη στήριξη που παρείχε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Και ο κ. Πολάκης βρίσκεται για περιοδεία στην Κρήτη και πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή θα βρεθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού στα Χανιά.
Η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Κρητικού βουλευτή αναμένεται να έρθει στην Βουλή το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας ή την Τρίτη. Αυτομάτως ο Αλέξης Τσίπρας θα την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης, όπως έχει ήδη προαναγγείλει. Η κυβέρνηση επιθυμεί αυτό το τριήμερο να ανοίξει η συζήτηση σε όλη την ατζέντα των θεμάτων. Βεβαίως κερδίζει απλώς χρόνο καθώς από τη στιγμή που δεν θα συζητηθεί η ΝΔ μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξανακαταθέσει την πρόταση δυσπιστίας.


Πηγή