Τζούρντα:Τον Απρίλιο η απάντηση της Κομισιόν για το σχέδιο μείωσης των NPEs

Τον Απρίλιο αναμένεται να απαντήσει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόταση της Ελλάδας για όχημα APS που θα απορροφήσει "κόκκινα" δάνεια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Φόρουμ των Δελφών.
Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά η πρόταση, που καταρτίστηκε από το ΤΧΣ, προβλέπει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, με παράλληλη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων, σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον.
Το ποσό των 15 δισεκατομμυρίων φαντάζει μικρό, δεδομένου ότι ο όγκος των "κόκκινων" δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών υπερβαίνει τα 80 δισεκ., όμως ο επικεφαλής του ΤΧΣ Μάρτιν Τζούρντα ανέφερε πως πρόκειται για ισχυρό εργαλείο.
Υπογράμμισε όμως πως σε βάθος χρόνου κλειδί για την βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών θα είναι να αποκτήσουν εξειδικευμένες θέσεις στην ελληνική αγορά (παραδείγματος χάρη μία να είναι ισχυρός παίχτης στην λιανική τραπεζική και άλλη σε πλατφόρμες όπως το blockchain).
Τόνισε πως σε αυτή την φάση είναι αντίθετος σε συγχωνεύσεις ή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καθώς η αξία τους θα ευτελιστεί από το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων.
Πέραν της πρότασης του ΤΧΣ η Αθήνα διαθέτει και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για όχημα ειδικού σκοπού που ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως "κακή τράπεζα". Η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει ότι το όχημα θα αποκτήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εργαλείο τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που έχουν οι τράπεζες έναντι του Δημοσίου.


Πηγή