Προ των πυλών η διάλυση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ – Βουλή: Αρνητική η γνωμοδότηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρνητική είναι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τη δυνατότητα διατήρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων με πέντε βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα, θέτοντας την παράταξη ένα βήμα πριν από τη διάλυση σε επίπεδο κοινοβουλευτικής οργάνωσης.
Η γνωμοδότηση εστάλη το απόγευμα στους ΑΝΕΛ. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση από πλευράς του Συμβουλίου..
Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου ωστόσο είναι αμιγώς συμβουλευτική και συνεπώς η τελική απόφαση για το μέλλον της ΚΟ των ΑΝΕΛ θα ληφθεί αύριο Παρασκευή, στις 9:30 το πρωί, οπότε και συγκληθεί εκτάκτως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης πάντως φάνηκε να μην αποκλείει το ενδεχόμενο διατήρησης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, προβαίνοντας σε μία σιβυλλική δήλωση.
«Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Καταλάβετε το, το ξαναείπα: Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος έχει δώσει τελεσίγραφο στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να παραδώσει την έδρα του έως αύριο το πρωί σε διαφορετική περίπτωση θα τον διαγράψει.
Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει διαμηνύσει ότι παραιτηθεί αφού ψηφίσει αύριο το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την έδρα του καταλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί, αφήνοντας μεν την Κ.Ο των ΑΝΕΛ με πέντε βουλευτές εκ των οποίων όμως μόνον οι τέσσερις έχουν εκλεγεί με ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ κι ο 5ος είναι ο Αριστείδης Φωκάς που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων από όπου και αποχώρησε.
Οι πληροφορίες θέλουν το επιστημονικό συμβούλιο να ερμηνεύει το άρθρο 15 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής ως αναγκαστική διάλυση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο.
Το επίμαχο άρθρο αναφέρει ότι: «O κατά την πρoηγoύμενη παράγραφo ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή, με συνδυασμoύς στα δύo τρίτα (2/3) τoυλάχιστoν των εκλoγικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε πoσoστό τoυλάχιστoν τρία τoις εκατό (3%) τoυ συνoλικoύ αριθμoύ των έγκυρων ψήφων oλόκληρης της επικράτεια».
Διαβάστε αναλυτικά την Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου


Πηγή