Ερώτηση ΝΔ: Υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές στα Ελληνικά σχολικά Βιβλία;

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, από κοινού με τον Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Β’ Αθηνών, Γιώργο Κουμουτσάκο, κατέθεσαν εκ νέου ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών σχετικά με τις εργασίες της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις τροποποιήσεις στα σχολικά εγχειρίδια.
Για το θέμα αυτό η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Υπουργός Παιδείας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε ότι οι εργασίες της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που αφορούν ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα έχουν ήδη ξεκινήσει υπό την εποπτεία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών «υπό το πρίσμα της απάλειψης αλυτρωτικών αναφορών».
Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι «οι αναφορές αυτές δεν θα περιέχονται σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό από το επόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχουν δεσμευτεί οι δύο πλευρές. Ερωτούμε ευθέως τους δύο Υπουργούς αν υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια και ποιες είναι αυτές».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
– Εξωτερικών, κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο
– Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Θέμα: «Υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια;»
Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2019
Στις 5 Νοεμβρίου 2018, με αφορμή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την πρώτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, καταθέσαμε ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ερωτώντας τους αρμόδιους Υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας αν αποφασίστηκε να διαγραφούν αναφορές από τα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια, και αν ναι, ποιες ακριβώς είναι αυτές.
Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι υπήρξε κατ΄ αρχήν συμφωνία επί των πρακτικών της συνάντησης και των κανόνων διαδικασίας που διέπουν τη λειτουργία της Επιτροπής και ότι τα κείμενα αυτά πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή αμέσως μετά την υπογραφή τους από τα δύο μέρη. Έως σήμερα δεν έχουμε λάβει τα πρακτικά αυτά.
Ο Υπουργός Παιδείας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι οι εργασίες της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχουν ήδη ξεκινήσει υπό την εποπτεία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Και συνέχισε λέγοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις αφορούν ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, «υπό το πρίσμα της απάλειψης αλυτρωτικών αναφορών, αλλά και των επιστημονικά λάθος ζητημάτων». Υπογράμμισε επίσης ότι «οι αναφορές αυτές δεν θα περιέχονται σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό από το επόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχουν δεσμευτεί οι δύο πλευρές».
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι δύο Υπουργοί:
– Υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές στα ελληνικά σχολικά εγχειρίδια; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
Γεώργιος Κουμουτσάκος, Β’ Αθηνών


Πηγή