Δήλωση Γιώργου Φραγγίδη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου η Παγκόσμια Κοινότητα εορτάζει τη Διεθνή ημέρα κατά του ρατσισμού, που αποτυπώθηκε ως μία σκοτεινή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας,όταν στη νότια Αφρική πριν εξήντα περίπου χρόνια μια  ομάδα νεαρών  δέχθηκε απρόκλητα επίθεση, με αφορμή την ειρηνική διαμαρτυρία για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να εφησυχάζει, αφήνοντας  παράθυρο εισόδου στους αποκλεισμούς, τις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία. Αντίθετα, έχει υποχρέωση να προστατεύει τους ανθρώπους που έχουν πέσει θύματα ξενοφοβίας και προκατάληψης, απλά και μόνο γιατί έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος, διαφορετική θρησκεία ή καταγωγή.

Υποχρέωσή  μας είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης της κοινωνίας σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, επιβάλλοντας ένα κώδικα δεοντολογίας κατά του φυλετικού ρατσισμού και των κάθε είδους διακρίσεων, διασφαλίζοντας τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, με κατανόηση και ειρηνική συνύπαρξη.

Η προσπάθεια όλων σε ένα Κράτος δικαίου που στόχο έχει να διαφυλάττει τη Δημοκρατία ως κόρη οφθαλμού, πρέπει να είναι συνεχής και δυναμική, με ενίσχυση της πεποίθησης ότι το διαφορετικό αποτελεί μέρος της πραγματικότητας και η δαιμονοποίησή του, εξαιτίας έλλειψης παιδείας,  επιτρέπει στην κάθε μορφής εξουσία να εκφράζεται με αυταρχισμό και αυθαιρεσία.

Είμαστε μεταξύ μας όλοι διαφορετικοί, αλλά απόλυτα ίσοι.


Πηγή

Leave a Reply