Ομιλίες με νόημα στο συνέδριο της ΔΗΣΥ

Για συνέδριο ιστορικού χαρακτήρα έκανε λόγο στην ομιλία του, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας και προσθεσε: «Το Σχέδιο Ελλάδα που παρουσιάζουμε είναι η πιο συγκροτημένη επεξεργασία σε σχέση με όσα έχουν παρουσιάσει τα υπόλοιπα κόμματα».

«Αν ο λαός μας δώσει εντολή να είμαστε μέρος της λύσης θα είμαστε μέρος της λύσης», είπε με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται περί μετεκλογικών συνεργασιών. «Εμείς ας φύγουμε από εδώ με μια απόφαση. Ότι αν τον μισό χρόνο που καταναλώνουμε για να αναρωτιόμαστε με ποιον θα συνεργαστούμε, τον αφιερώσουμε στην ενίσχυση της παράταξης, σύντομα θα διαπιστώσουν όλοι ότι δεν θα υπάρχει λόγος να τίθεται καν αυτό το ερώτημα.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συνεχίσει την πορεία της, δεν είμαστε συμπληρωματική δύναμη, δεν είμαστε ο μικρός εταίρος, επιδιώκουμε αλλαγή πολιτικών συσχετισμών για να μπορέσουμε να θέσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Μπουλμπασάκος και πρόσθεσε: «Οι πολίτες να μην ανησυχούν, η χώρα θα κυβερνηθεί, υπάρχουν λύσεις και η Συμπαράταξη δεν θα βάλει στο ζύγι το μικροκομματικό συμφέρον με την εθνική ευθύνη».

Η δεξιά είναι διαχρονικός αντίπαλος και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί το “ανάχωμα” στη Νέα Δημοκρατία, είπε η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατά τη ομιλία της της, την Κυριακή, στο συνέδριο της ΔΗΣΥ. Κατήγγειλε ότι υπάρχει “σχέδιο Μαδουροποίησης” της ελληνικής κοινωνίας και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να επιτρέψει την υλοποίηση του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το διαζύγιο είναι οριστικό γιατί στις τάξεις του υπάρχουν “εθνικολαϊκιστές”.

«Έχουμε υποχρέωση να αποκαταστήσουμε μια ιστορική αδικία σε βάρος της παράταξης μας, η οποία παρά το ότι έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία το 2009-2010 και μετά, έγινε αποδιοπομπαίος τράγος», είπε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως αν γίνει δεκτή από το 2010 η πρόταση της εθνικής συνεννόησης θα είχε ακολουθήσει και η Ελλάδα την πορεία των άλλων χωρών που μπήκαν σε μνημόνια και βγήκαν από αυτά, ενώ η χώρα μας είναι ακόμα σε μνημόνιο.

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωσε ότι «δεν είμαστε η πολύφερνη νύφη που θα συμπληρώσει τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ», αλλά η πολιτική δύναμη που θα ασκήσει τις πρέπουσες επιλογές για έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Η κρίση είναι μια μοναδική ευκαιρία να το πάρουμε αλλιώς», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, κάνοντας λόγο για μια επανάσταση, όπου κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα θα είναι μέρος ενός νέου πολιτικού αφηγήματος.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή μας», είπε ο κ Γερουλάνος και σημείωσε: «Ακόμα εκπροσωπούμε το όραμα για έναν Έλληνα ελεύθερο. Αφήστε τους τεχνητούς διαχωρισμούς για να πετύχουμε την ενότητα.

«Πρέπει να προχωρήσουμε στην επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης που θα εκφράσει όλους τους πολίτες. Από το προοδευτικό κέντρο, μέχρι την κεντροαριστερά και την πολιτική οικολογία. Με υπέρβαση των σημερινών κομμάτων και σχηματισμών. Μια οργανωτική μετεξέλιξη, χωρίς καμία ιδεολογική μετάλλαξη. Να δημιουργήσουμε το νέο κόμμα της Δημοκρατικής Παράταξης, που θα διεκδικήσει τη 2η θέση στις επόμενες εκλογές». Αυτό υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι θα διεκδικεί μια νέα κοινωνική συμφωνία «με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας που δημιουργούν θέσεις εργασίας και τους σημερινούς μη προνομιούχους».

«Ο χώρος που εκπροσωπούμε χρειάζεται ριζική πολιτική και προγραμματική ανανέωση» είπε ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, Μιχάλης Χάλαρης. «Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μια προωθημένη πρόταση και συμφωνούμε. Αλλά όσοι έρθουν θα πρέπει να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση» σημείωσε στη συνέχεια.

«Τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα, δηλαδή αν θα είναι πολυκομματικό ή ενιαίος, θα τα αποφασίσουν τα ίδια τα κόμματα» είπε το μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, προσθέτοντας ότι «στο νέο αυτό εγχείρημα θέλουμε όλες τις κομματικές πολιτικές δυνάμεις να το πιστέψουν και να το στηρίξουν». «Το εγχείρημα θα προχωρήσει μόνο με Συμμετοχική Δημοκρατία και με προσεκτικά βήματα» συμπλήρωσε. Τέλος, είπε ότι το δικαίωμα και το ηθικό ανάστημα να αποφασιστεί η διάλυση του ΠΑΣΟΚ την έχει μόνο η κομματική και κοινωνική του βάση.
«Πρέπει να πιστοποιήσουμε την ειλικρίνεια λόγων και έργων» είπε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης και πρόσθεσε: «Αν αποτύχουμε και τώρα, πλέον, δεν υπάρχει άλλη ελπίδα να επανακάμψουμε». «Με το συνέδριο στείλαμε ισχυρό μήνυμα ενότητας. Είναι η τελευταία ευκαιρία για να εκπροσωπηθούν τα χιλιάδες μέλη της Κεντροαριστεράς» είπε στη συνέχεια ο κ. Τσούκαλης.«Δεν υπηρετούμε κόμμα και πρόσωπα, αλλά ιδέες. Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τις ελπίδες», τόνισε.