Δημήτρης Μάντζος για υπόθεση Novartis:”Καταλύθηκε το κράτος δικαίου”

“Να τα βάλουμε σε μια σειρά;

– Τι είναι ο «προστατευόμενος μάρτυρας»; Αναγκαίος θεσμός προστασίας μάρτυρα σε υποθέσεις διαφθοράς, κατά τα πρότυπα διεθνών συμβάσεων (whistleblowing) – ν. 4254/2014.
– Τι είναι η «προανακριτική επιτροπή»; Ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών μελών της κυβέρνησης. Βάσει άρθρου 86 Συντάγματος και ν. 3126/2003, έχει όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελικού οργάνου.
– Τι κάνει η Επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο; Συγκροτήθηκε στις 09.10.2019, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για μα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης. Εξετάζει μάρτυρες και συγκεντρώνει έγγραφα. Οφείλει να παραδώσει πόρισμα στο τέλος των εργασιών της.
– Τι έκανε η Επιτροπή σε σχέση με τους «προστατευόμενους» μάρτυρες της υπόθεσης Novartis; Έκρινε ότι είναι η κρίσιμη η μαρτυρική τους κατάθεση. Αποφάσισε δε η εξέταση να γίνει όπως ακριβώς έγινε και πρόσφατα ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη συμπληρωματική τους κατάθεση. Αρμόδια υπηρεσία για την προστασία των μαρτύρων κατά την εξέταση είναι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων στη ΓΑΔΑ.
– Τι έγινε χθες; Παρά τη νόμιμη κλήση, ο μάρτυρας δεν εμφανίστηκε. Η επιτροπή εξέδωσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 229 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αρμόδιο τόσο για τον εντοπισμό του όσο και για την εξέτασή του παραμένει το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων.

Χωρίς διάθεση ειρωνίας, περιμένω να δω πότε και πώς καταλύθηκε το κράτος δικαίου.

Αλλά αυτή είναι η μαγεία:
Η πολιτική δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως γνωρίζεις νομικά.
Με τα νομικά, όμως, πολιτική δεν κάνεις.”