Ο Ν. Αλιβιζάτος στην προσπάθεια ένωσης Δημοκρατικής Συμπαράταξης-Ποτάμι

Ρόλο γεφυροποιού ανάμεσα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Ποτάμι φαίνεται ατύπως να αναλαμβάνει ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος, ως γνωστόν, δέχθηκε να είναι επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της εκλογής νέας ηγεσίας στον νέο ενιαίο φορέα που εξήγγειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνει κανείς από τις διαδοχικές συναντήσεις που έχει ήδη από την Παρασκευή ο κ. Αλιβιζάτος με τη Φώφη Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη, ενώ σήμερα θα συναντήσει και τον Γιάννη Ραγκούση (με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού), γεγονός που επιβεβαιώνει μάλλον την πρόθεσή του να διεκδικήσει και εκείνος την αρχηγία.

Ανεξάρτητη λειτουργία

«Καλέσαμε όλες τις δυνάμεις, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που είναι στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Εχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα, δεν υπάρχει λόγος για δισταγμούς και προσχήματα, ούτε έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, αλλά μετρά θετικά για την παράταξη», είπε χθες η κ. Γεννηματά (σε εφημερίδα της Ρόδου), ενώ συνεργάτες της επαναβεβαίωναν ότι η επιτροπή Αλιβιζάτου θα λειτουργήσει εντελώς ανεξάρτητα και θα έχει την πλήρη ευθύνη για όλη τη διαδικασία. Δηλαδή, από τον προσδιορισμό του χρόνου που θα δηλωθούν οι υποψηφιότητες και ακολούθως θα στηθούν οι κάλπες (μάλλον εντός του Οκτωβρίου), μέχρι την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και τον προσδιορισμό του τιμήματος που προφανώς θα πρέπει να καταβάλουν οι ψηφοφόροι για να μετάσχουν, όπως συνέβη και στις αντίστοιχες εσωτερικές εκλογές της Ν.Δ.

Το κεντρικό ερώτημα βέβαια παραμένει αν θα συμμετέχει τελικά και το Ποτάμι στην όλη διαδικασία. Eχει προφανές ενδιαφέρον ότι ο κ. Στ. Θεοδωράκης σε συνέντευξή του την Κυριακή (Real) δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναγνωρίζοντας βέβαια και τη δυσκολία να απορρίψει την πρόταση, όταν τη διαδικασία την έχει αναλάβει ο κ. Αλιβιζάτος, με τον οποίο έχει άριστες σχέσεις. «Οι απαντήσεις θα δοθούν τη στιγμή που πρέπει» επιφυλάχθηκε όταν ρωτήθηκε ευθέως, ενώ συνεργάτες του έλεγαν χθες ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού θα ξαναδεί σύντομα τον κ. Αλιβιζάτο, γεγονός που από μόνο του σημαίνει ότι δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις.

Το πιθανότερο, πάντως, είναι όλα να έχουν αποσαφηνιστεί πριν μπει ο Αύγουστος, δηλαδή εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Αυτό τουλάχιστον προέβλεπε χθες πηγή της Χαριλάου Τρικούπη, τονίζοντας ότι «όπως είναι προφανές ότι όλες οι πλευρές πρέπει να έχουν χρόνο να σκεφτούν την πρόταση Γεννηματά, άλλο τόσο αυτονόητο είναι πως μέχρι να μπει ο Αύγουστος θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Και αυτό για να αρχίσει να συνεδριάζει η επιτροπή Αλιβιζάτου έχοντας βέβαια ως μέλη της και κάποια πρόσωπα που θα ορίσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί».

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ