Λοβέρδος: Όσο η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα αυτονόητα θα έχουμε ναυάγια…

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου -εκτός της Χρυσής Αυγής στην οποία δεν απευθύνεται πρόσκληση και του ΚΚΕ το οποίο απέχει.

Ανδρέας Λοβέρδος Δημοκρατική Συμπαράταξη:

“Ήταν μία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ σε πάρα πολύ δημιουργικό κλίμα. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέλω να δηλώσω πως είναι ακόμη μια φορά ιδιαιτέρως σαφές ότι για την Τουρκία το να λειτουργεί ένα κανονικό κράτος είναι κάτι το οποίο δεν ανήκει μέσα στις αρχές και τις αξίες της. Γι αυτό οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, διότι δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κράτος /μέλος της ΕΕ με συμβάσεις περί εγγυήσεων και με ξένα στρατεύματα. Εφόσον αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει νομίζω ότι μονίμως θα υπονομεύει και θα οδηγεί σε ναυάγια τις διαπραγματεύσεις”.

Σπύρος Δανέλλης, Ποτάμι:

“Εκτιμώ με την αμεσότητα και την πληρότητα της ενημέρωσης από τον κύριο υπουργό. Βεβαίως η μη λύση δεν αποτελεί λύση, όμως έχουμε την ευκαιρία αυτή τη συγκυρία διεθνώς να την κεφαλαιοποιήσουμε, το γεγονός ότι η στάση ήταν θετική στις συνομιλίες. Έχουμε ένα νέο πλέον πλαίσιο θέσεων που θα πρέπει να αξιοποιηθεί προωθώντας το”.

“Το ότι έχουν μπει πλέον στο τραπέζι νέα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και μέχρι σήμερα δεν απασχολούσαν τις εγγυήτριες δυνάμεις και αυτό ήταν εξαιρετικά θετικό. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα που φαίνεται ότι υπάρχει διεθνώς”.

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν οι: Μαρία Τρανταφύλλου και Παναγιώτης Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Σαββαϊδης από τη ΝΔ, Ανδρέας Λοβέρδος και Συλβάνα Ράπτη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Σπύρος Δανέλλης κι ο Γιώργος Κακλίκης από το Ποτάμι, ο Γιώργος Λαζαρίδης και ο Ελευθέριος Καραγιάννης από τους ΑΝΕΛ, ο Ιωάννης Σαρίδης και ο Γιώργος Κουτουλάκης από την Ένωση Κεντρώων.