«Επιλογή του ΠΑΣΟΚ η αυτόνομη πορεία και στρατηγική» – Κίνημα Αλλαγής

Συνέντευξη Μιχάλη Κατρίνη, Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηλείας, στο “myportal.gr”

Γιατί να ξέρει ο πρωθυπουργός ποιος χρησιμοποιεί το predator. Ποιο στοιχείο τον «βάζει στο κάδρο» κατά το ΠΑΣΟΚ;  Στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη ποιες πολιτικές κινήσεις θα κάνετε εφεξής;

Ο κ.Μητσοτάκης μπήκε από μόνος του στο κάδρο των ευθυνών , με τις ανακολουθίες του αλλά κυρίως με την απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης του σκανδάλου.

Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που τον εκθέτουν. Υπάρχει ένα πέπλο προστασίας που στήθηκε γύρω από την εταιρεία που εμπορεύεται το predator, με την κυβέρνηση να αποφεύγει να την ελέγξει και να δίνει και τη δυνατότητα και το χρόνο να καταστραφούν στοιχεία. Υπάρχει επίσης και η κυνική προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει την κλήτευση στην εξεταστική επιτροπή ατόμων που συνδέονται με την εμπορία του predator και άλλων λογισμικών παρακολούθησης, που ‘’όλως τυχαίως’’ συνδέονται με το Μαξίμου.

Για το ΠΑΣΟΚ το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ αν πρώτα δεν αποκαλυφθεί η αλήθεια. Και αυτό θα γίνει πριν τις επόμενες εκλογές.

Βλέπετε εκλογές πιο γρήγορα από τη λήξη της θητείας;

Η κυβέρνηση από την εποχή της πανδημίας επεξεργαζόταν ήδη σχέδια πρόωρων εκλογών. Υπενθυμίζω ότι υπήρχαν ακόμα και δηλώσεις υπουργών που κρατούσαν ανοιχτό το θέμα.

Είναι δεδομένο, όμως, ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και ο κ.Μητσοτάκης αναζητά την κατάλληλη, χρονικά συγκυρία, για να προχωρήσει σε εκλογές. Προσωπικά δεν θα με εκπλήξει τίποτα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Το διακύβευμα πάντως των εκλογών δεν είναι να παραμείνει πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης ή να επανέλθει στην πρωθυπουργία ο κ.Τσίπρας.

Το διακύβευμα είναι αν η χώρα θα προχωρήσει στον ίδιο δύσβατο δρόμο με αυτούς που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν ή αν θα εμπιστευτεί νέες δυνάμεις, νέους ανθρώπους και ένα νέο σχέδιο και περιεχόμενο διακυβέρνησης που θα στηρίζεται στη δίκαιη ανάπτυξη, στη διαφάνεια, στη δημοκρατία και στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Ο εκλογικός πήχης για το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είναι στο 15%;  Βλέπω μετά την δημοσκοπική άνοδο που ακολούθησε της εκλογής του κ. Ανδρουλάκη, μια δημοσκοπική στασιμότητα.

Δεν βάζουμε όρια ούτε ‘’ταβάνι’’ στην εκλογική μας επιρροή. Ο στρατηγικός μας στόχος είναι να ηττηθεί ο σημερινός αδύναμος και ψευδεπίγραφος δικομματισμός και να επανέλθει και πάλι το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Μελετούμε αλλά δεν θεοποιούμε τις δημοσκοπήσεις. Αυτό, όμως, που θέλω να επισημάνω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που καταγράφει άνοδο σε σχέση με το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα ενώ αντίθετα η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν φθορά και απώλειες της τάξης του 25%.

Η λύση για την ακρίβεια, κατά το ΠΑΣΟΚ, είναι μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα;

Δεν είναι λύση μόνο για εμάς. Υπενθυμίζω ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει στα κράτη-μέλη της να προχωρήσουν σε μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης αλλά και σε μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα.

Μάλιστα πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτές τις μειώσεις. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφεύγει να το κάνει, αρνείται να αποδεχτεί και να υλοποιήσει μια ρεαλιστική πρόταση, αλλά υπάρχει εξήγηση.

Η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την ακρίβεια για να αποκομίζει φορολογικά έσοδα από το ΦΠΑ και να τα διανέμει ως επιδόματα, ενώ κατά πάγια τακτική της αποφεύγει να κάνει το παραμικρό που θα θίξει τα μεγάλα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πως σχολιάζετε την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο στη χώρα μας και πως συνδέεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα;

Ο κ.Μητσοτάκης , ενώ τριάμιση χρόνια δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα, θυμήθηκε ξαφνικά τις έρευνες για το φυσικό αέριο ενώ είναι ‘’στριμωγμένος’’ με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Να υπενθυμίσω ότι ήταν ήδη έτοιμο ένα πλαίσιο για τις έρευνες φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων από το 2014. Αν είχε υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα και είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά σήμερα.

Τόσο όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκατέλειψαν αυτό το πλαίσιο.

Το ζήτημα είναι ότι αυτά τα τόσο σημαντικά ζητήματα, που συνδέονται και με το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας, δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει γκρεμίσει κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ; Άρα το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει δυνητικά να συνεργαστεί μόνο με το ΣΥΡΙΖΑ;  

Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ.

Το μόνο που θέλουν είναι να εγκλωβίσουν τους  πολίτες σε πλαστά διλήμματα, να εμποδίσουν τους πολίτες να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ. Γιατί η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ αποδυναμώνει τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για αυτό ενοχλεί η στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ για αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική.

Αλίμονο για τη χώρα, αν η επιλογή αν η επιλογή των πολιτών πρέπει να είναι ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ., επιλογές δηλαδή που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν στην πράξη.

Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει τη δική του πρόταση, αναλαμβάνει συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Ζητάμε από τους πολίτες να μας εμπιστευτούν, να μετατρέψουν το ΠΑΣΟΚ σε ένα ισχυρό και αυτόνομο πόλο που θα επιβάλει λύσεις που ανατρέπουν το σημερινό σκηνικό της παρακμής και της απελπισίας. Και ας μην βιαστούν κάποιοι να προκαταλάβουν τη λαϊκή ετυμηγορία, γιατί θα εκπλαγούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.


Πηγή

Leave a Reply