«Οι πολιτικοί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κυρίως της «αριστεράς» που εκπροσωπούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που έχει και λίγο ακροδεξιά μέσα, προσπαθούν να στοχοποιήσουν τραπεζίτες, πολιτικούς και δημοσιογράφους ανάλογα την όρεξη τους και την εποχή. Προφανώς υπάρχουν απατεώνες τραπεζίτες, απατεώνες δημοσιογράφοι, απατεώνες πολιτικοί. Αλλά το να εκφέρεις πολιτικό λόγο εναντίον ολόκληρων τάξεων είναι μια λαϊκίστικη αντίληψη που θρέφει τα φαινόμενα στοχοποίησης» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του για στον Μανόλη Καψή, στο capital.gr.
«Αυτός ο λαϊκισμός των πολιτικών -και πρέπει να το ξέρουν- δημιουργεί ένα βούρκο. Προφανώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι με τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Δεν είναι απλουστευτικά αυτά τα πράγματα. Αλλά έχουν ευθύνη για τη δημιουργία ενός κλίματος που ισοπεδώνει τα πάντα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πάντως ότι «αντίστοιχη ρητορική είχαν χρησιμοποιήσει για τους πολιτικούς τους αντιπάλους και δεξιοί πολιτικοί και Πασόκοι», θυμίζοντας το γεγονός ότι «αποκαλούσαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εφιάλτη».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την τοποθέτησή του, ότι «είναι λίγοι αυτοί που προπαγανδίζουν το μίσος, τον εμφύλιο, τα χαρακώματα στην Ελλάδα», όμως, όπως επεσήμανε, έχουν δυνατή φωνή και το μήνυμά τους διασπείρεται πλέον πιο εύκολα λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως ανέφερε: «Μίλαγα με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, τον σπουδαίο Έλληνα καθηγητή, που μου έλεγε ότι ένα από τα μεγάλα ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι ένα σύνθημα ενός τρομοκράτη μπορεί να διαδοθεί πολύ πιο γρήγορα από ότι πριν από 20 χρόνια» .
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που επικεντρώθηκε σε ζητήματα τρομοκρατίας στη χώρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε μια μορφή τρομοκρατίας «με ένα πολιτικό επικάλυμμα- ψευδές στις περισσότερες περιπτώσεις» που όμως σημαίνει ότι «οι τρομοκράτες θέλουν να έχουν την ψευδαίσθηση της επαφής με την κοινωνία». Υπογράμμισε ότι δεν είναι ένα ζήτημα που προέκυψε λόγω της οικονομικής κρίσης, «Η εξήγηση», όπως είπε, «δεν είναι τα Μνημόνια καθώς η τρομοκρατία υπήρχε και στις περιόδους οικονομικής άνθησης. Αρκετές χώρες πέρασαν από μνημόνια, κάποιες το απέφυγαν, αλλά εμείς έχουμε βουλιάξει σε ένα μνημόνιο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι η «νέα γενιά τρομοκρατών» προέρχεται από μεσοαστικές οικογένειες έδωσε την εξής ερμηνεία: «Είναι μια ανάγκη να ξεπεράσουν την οικογένειά τους καθώς τα έχουν κερδίσει όλα και δεν έχουν βασανιστεί. Και έτσι πηγαίνουν στην άκρη του πολιτικού χάρτη, ενώ είναι παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στην ασφάλεια ενός δημοκρατικού πολιτεύματος».
Τέλος, με αφορμή τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είπε ότι ήταν ένας πολιτικός που τιμά παρά τις διαφορές απόψεων σε πολλά ζητήματα.. «Στα νιάτα μου δεν μπορούσα να διακρίνω ότι κάποιος που ανήκε σε διαφορετικό πολιτικό χώρα μπορεί να έχει και χαρίσματα. Όταν είμαστε πιτσιρικάδες, συνήθως είμαστε ή του άσπρου ή του μαύρου. Ωριμάζοντας και πολιτικά και δημοσιογραφικά, κατάλαβα την προσφορά του στην κοινωνία. Ήταν μεγάλη. Ήταν ένας άνθρωπος, ευθύς, ξεκάθαρος, με πάρα πολλές, φιλελεύθερες, εκσυγχρονιστικές απόψεις. Υπήρχαν και πράγματα υπερβολικά στην πολιτική του, όμως μπόλιασε την κοινωνία με μια φιλελεύθερη κουλτούρα που την είχε ανάγκη» κατέληξε.