Στους επόμενους μήνες η πρόταση Τσίπρα προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Μόνο κεραυνό εν αιθρία δεν αποτελεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς τη Φώφη Γεννηματά για προοδευτική διακυβέρνηση μετά τα Μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Real.gr, προγραμματίζει να καταθέσει μετά το καλοκαίρι και αφού σταθεροποιηθεί πλήρως η πολιτική κατάσταση στη χώρα, πρόταση διαλόγου πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο, την επομένη των εκλογών.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα προσωπικά στη Φώφη Γεννηματά, στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν την περασμένη Τρίτη στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τη Realnews, ο διάλογος που διημείφθη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει ως εξής:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η συνεργασία που σου προτείνω είναι μονόδρομος. Διαφορετικά θα είσαι συμπλήρωμα του Κυριάκου.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ με τη Νέα Δημοκρατία δεν θα πάω. Τσόντα του Μητσοτάκη δεν θα γίνω, ούτε, όμως, θα γίνω και τσόντα δική σου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρεις, Φώφη, οι επόμενες εκλογές θα είναι σύγκρουση δυο πόλων. Αν δεν είσαι στον προοδευτικό πόλο, θα κινδυνεύσεις να συρρικνωθείς.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Συμφωνώ ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι σύγκρουση δυο πόλων. Στον ένα πόλο, όμως, η παρτίδα είναι ανοιχτή και θα δούμε εάν πρώτη δύναμη σε αυτόν θα είσαι εσύ ή εμείς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σιγά τα …ωά!

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ας έρθει ένα αποτέλεσμα σαν του Μαΐου του 2012 και θα δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό και αν είναι όνειρο θερινής νυκτός, σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Η συγκρότηση κυβέρνησης και ο εκλογικός νόμος

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη απέρριψε, πάντως, αμέσως τη δημόσια πρόταση που έκανε ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του χθες στη «Νέα Ελλάδα», ενώ παρέμβαση έκανε τόσο η ΝΔ, όσο και το ΚΚΕ, χαρακτηριστικό ότι οι υπόγειες διεργασίες είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, ιδίως καθώς οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, εκτός και αν η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξεύρει 200 ψήφους και τον αλλάξει.

Η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει για μετά τις εκλογές στην κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή σε αυτήν τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, κορυφαία στελέχη, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος προετοιμάζουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο «στρατηγική σύμπλευση» με τη ΝΔ, δυσκολεύοντας τη Φώφη Γεννηματά στους χειρισμούς της.

Η συνέχιση και το τέλος με τους ΑΝΕΛ

Εκ των πραγμάτων, πάντως, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, δυσκολεύει τις σχέσεις του Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, ενώ δυσχεραίνει και το κυβερνητικό έργο σε κρίσιμα σημεία του.

«Ζήτημα αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος στην παρούσα Βουλή δεν υφίσταται», διαμηνύει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης με τη συνέντευξή του στη «R».

Καθίσταται, όμως, σαφές πως η εφ’ όλης της ύλης τουλάχιστον συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνεται με την ολοκλήρωση της παρούσας κυβερνητικής θητείας.

Ο Γ. Πανούσης

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε και η παρέμβαση του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση, με άρθρο του στο «Ανοιχτό Παράθυρο», που τάσσεται υπέρ ενός νέου ΠΑΣΟΚ με έναν νέο αρχηγό και συνεργασία με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ!