Με τη Ν.Δ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί όχι με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΣΥ;

Ελληναράδικα ελαττώματα..: Συνηθίζουμε αρκετοί – και στην κεντροαριστερά – να προβάλουμε τις επιθυμίες μας ως περισπούδαστες αναλύσεις. Και το πλέον αδόκιμο..: Να κατσαδιάζουμε προκαταβολικά όποιους τυχόν δεν συντάσσονται με τις αναλύσεις μας αυτές, δηλαδή με τις επιθυμίες μας..

1.- Από που προκύπτει, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τροχιοδρομηθεί, για μετεκλογική συνεργασία με την ΝΔ, επειδή στο συνέδριο της, που αρχίζει αύριο, “μεθοδεύτηκε” τάχα, να είναι παρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που όμως προσκλήθηκε, όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλήν Χ.Α., και αποδέχθηκε την πρόσκληση..?

2.- Από που προκύπτει, ότι η Φώφη Γεννηματά “προβοκάρισε” το ενδεχόμενο παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο, επειδή, στην πρόσφατη επίσημη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, “πλήρωσε με αυστηρό νόμισμα” τις αναιδείς πρωθυπουργικές προκλήσεις. Όπως ( σε ελεύθερη απόδοση ) “να πάμε μαζί με τον Γιώργο στο Κστελλόριζο του χρόνου, που θα βγαίνουμε από τα μνημόνια στα οποία μας βάλατε”..( και κουβέντα βέβαια για τις ευθύνες της πενταετίας 2004 – 2009 ). Ή όπως η πρόκληση “ελάτε να συνεργαστούμε μετεκλογικά, για προοδευτική διακυβέρνηση” και “αν δεν έρθετε μαζί μας, τότε θα γίνετε τσόντα της Δεξιάς ” κ.τ.τ. Και αυτά σε μια θεσμική συνάντηση, που έγινε για ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις του τελευταίου eurogroup..

3.- Δηλαδή, εάν πήγαινε στο συνέδριο ο Α. Τσίπρας και δεν πήγαινε ο Κ. Μητσοτάκης, “ενοχλημένος” από την “εμμονή” της ΔΗ.ΣΥ. , να κατακεραυνώνει την καραμανλική διακυβέρνηση και να υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί λύση για την χώρα η παλινόρθωση της Δεξιάς, τότε οι περισπούδαστες αναλύσεις θα “έβλεπαν ευχάριστα ” την ΔΗ.ΣΥ. να τροχιοδρομείται, για συνεργασία με τον Σύριζα..?

4.- Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Η πραγματικότητα είναι απλή σαν την αλήθεια. Η ΔΗ.ΣΥ. είναι πολυκομματική συνεργασία κεντροαριστερών κομμάτων και σχημάτων. Στο συνέδριο της θα αποκρυσταλλώσει την πολιτική της γραμμή, που για το προκείμενο θέμα συνοψίζεται στο ” ούτε με την Δεξιά ούτε με τον Σύριζα, ναι στην αναγκαία εθνική συνεννόηση, για τα προβλήματα της χώρας, με την ΔΗΣΥ όσο γίνεται πιο ισχυρή, για να επιβάλει την συνεννόηση αυτή “. Τι δεν καταλαβαίνουν οι μονόπλευρες επιθυμίες των μεν και των δε περισπούδαστων αναλύσεων..?

5.- Και για να μη θεωρηθεί, ότι αποφεύγουμε την αναφορά σε κάτι τελευταίο, η άποψη που διατύπωσε δημόσια ο καθηγητής, παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός του Σύριζα Γιάννης Πανούσης, για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ενός νέου ΠΑΣΟΚ με ένα νέο Σύριζα, είναι σεβαστή αλλά μονόπλευρη. Καθώς απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ που δικαιώνεται και ανασυγκροτείται παρά στον Σύριζα που απογοητεύει και απειλείται με συντριβή.

Το ΠΑΣΟΚ – και μέσα από την ΔΗ.ΣΥ. – έχει ήδη αλλάξει και αλλάζει πολλά, σε θέσεις, πρόσωπα και προοπτικές, με αυτοκριτική αλλά και δυναμική ειλικρίνεια. Και προτείνει σχέδιο αλήθειας, για την καλύτερη Ελλάδα του αύριο. Η ηγετική ομάδα του Σύριζα συνειδητοποιεί άραγε, ότι πρέπει να αναποδογυρίσει τον εαυτό της, να σταματήσει τις ιδεοληπτικές κοροϊδίες, που κοστίζουν στην χώρα και να πάψει να είναι θεματοφύλακας του χείριστου χθες..?

Είναι λοιπόν προς τα ηγετικά στελέχη Σύριζα που πρέπει να απευθυνθούν οι νουθεσίες. Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση ούτε με το Κέντρο ούτε πλέον με την Αριστερά. Τώρα, αν θέλουν να προσαρμοστούν στον Κεντροαριστερό χώρο, ας δώσουν βάση στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και στα αποτελέσματα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η οποία έχει και θα έχει ανοιχτές πόρτες, κυρίως για τον κόσμο που απεγνωσμένος ακολούθησε τις ” αυταπάτες”..

Του Μάκη Γιομπαζολιά-Δημοσιογράφος