«Στο φως της παραίτησης Λετζέρι, ώρα για εξηγήσεις από τον Νότη Μηταράκη» – Κίνημα Αλλαγής

Δήλωση κοινοβουλευτικού υπεύθυνου Μετανάστευσης και Ασύλου Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη

Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του Εκτελεστικού Διευθυντή της FRONTEX Φαμπρίς Λετζέρι, υπό την πίεση της διεξοδικής έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) αφήνει έκθετο τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Και βεβαίως, υπό το φως των εξελίξεων λαμβάνει πλέον διαστάσεις φαρσοκωμωδίας και η προ μηνών επίσημη παρασημοφόρηση του ευρωπαϊου αξιωματούχου από τον Υπουργό.  

Τώρα πλέον ο κ. Μηταράκης δεν μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει, με προκλητικό αυταρχισμό και με την εύκολη δικαιολογία της «τουρκικής προπαγάνδας» τις εύλογες ερωτήσεις σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις  Ως υπεύθυνος Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης, οφείλει να απαντήσει σε βάθος, με στοιχεία και την απαιτούμενη σοβαρότητα, σχετικά με τις πρακτικές της Ελληνικής Κυβέρνησης και της FRONTEX, στα ελληνικά σύνορα.  Με τη μέχρι τώρα στάση του το μόνο που έχει καταφέρει είναι να καταστήσει τη χώρα υπόλογη και να προσδώσει αξιοπιστία στις κατηγορίες του κ. Ερντογάν. Εν ολίγοις, να υπονομεύσει το βασικό επιχείρημα που προτάσσει διαχρονικά η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στο Αιγαίο: ότι ασπίδα μας είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Α la carte σεβασμός των κανόνων αυτών δεν είναι νοητός.

Το Κίνημα Αλλαγής τήρησε στάση ευθύνης και αναμονής στο θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων. Σε ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο, δεν υιοθέτησε άκριτα καταγγελίες, δεν λειτούργησε εμπρηστικά, δεν υπονόμευσε τη θέση της Ελλάδας. Ακόμη κι όταν εδώ και ένα χρόνο, ο ένας μετά τον άλλον, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. εκδήλωσαν τις έντονες ανησυχίες τους. Όταν δημοσιογραφικοί οργανισμοί παγκοσμίου κύρους δημοσίευαν αναλυτικά και εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ για παράνομες επαναπροωθήσεις από κουκουλοφόρους στα νησιά με τη συνεργασία των ελληνικών αρχών και της FRONTEX.

Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα για απαντήσεις. Και αυτές πρέπει πρωτίστως να δοθούν στον φυσικό χώρο του συντεταγμένου πολιτικού διαλόγου της χώρας, στην Εθνική Αντιπροσωπεία. 


Πηγή

Leave a Reply